Vinca minor

Vinca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vinca minor, ook wel bekend als kleine maagdenpalm, is een laagblijvende en bodembedekkende plant die goed gedijt in zowel zonlicht als schaduw. De plant heeft opvallende paarse bloemen en glanzende, groene bladeren. Vinca minor is wintergroen en kan daardoor het hele jaar door kleur en structuur aan de tuin toevoegen. Deze plant is ook zeer geschikt voor het bedekken van grote oppervlakken en het onderdrukken van onkruid. Vinca minor is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig snoeiwerk.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is daardoor een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer andere planten hun bladeren verliezen.

  Vinca minor is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen koude temperaturen en kan ook in ons klimaat prima overleven. Het is daarom een geschikte plant voor in de tuin.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste omstandigheden. Het enige wat je af en toe hoeft te doen is het controleren en verwijderen van onkruid rondom de plant.

  Vinca minor heeft ongeveer 15 tot 30 centimeter ruimte nodig om zich goed te kunnen verspreiden. Het is aan te raden om voldoende afstand te houden tussen deze plant en andere beplanting om woekeren te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs goed gedijen onder bomen en struiken. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud vereist. Het kan ook goed groeien op vochtige grond.

  Vinca minor heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Hierdoor draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat het een goede beschutting biedt voor kleine dieren en insecten. Daarnaast trekt het ook bestuivers aan zoals bijen en vlinders. De plant zorgt hiermee voor een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De Vinca minor bloeit in de maanden april tot en met september. De bloei duurt meestal enkele maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Vinca minor is niet eetbaar. Het is giftig voor mensen en dieren als het wordt ingenomen. Het wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve bodembedekker in tuinen.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempend effect, met name in de buurt van drukke straten of andere bronnen van lawaai. De dichte groei van de plant zorgt ervoor dat geluidsgolven geabsorbeerd worden en minder ver kunnen reizen. Ook kan de aanwezigheid van planten in het algemeen zorgen voor een rustige en ontspannen omgeving, wat gunstig is voor geluidsdemping.

 • Vinca minor kan het beste worden gesnoeid in het voorjaar na de bloei. Verwijder oude en uitgebloeide stengels en knip de plant terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Dit bevordert de groei en bloei van de plant.

  Tuinplanten zoals Vinca minor houden van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Geef water bij de wortels om schimmelvorming te voorkomen.

  Vinca minor heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond die licht vochtig gehouden moet worden. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen. Pas op met te veel water geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Vinca minor gedijt het best in een goed doorlatende en humusrijke bodem. De bodemkwaliteit moet vochtig maar niet te nat zijn, en de plant vereist een neutrale tot licht zure pH-waarde. Verder gedijt deze plant het best in een bodem met voldoende voedingsstoffen.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig. Vinca minor houdt van vochtige en humusrijke grond.

  Om de plant tijdens de winter te beschermen, kun je een laag mulch rond de basis aanbrengen om de wortels warm te houden. Daarnaast kan een beschermende doek of speciale winterbescherming worden gebruikt om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen koude wind en zware sneeuwval.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste bodems en lichtomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig water te geven tijdens droge periodes en om oude bloemen af en toe te verwijderen om de bloei te bevorderen. Snoeien kan na de bloei gedaan worden om de plant gezond en compact te houden.

  Tuinplanten zoals Vinca minor hebben behoefte aan regelmatige bemesting voor een gezonde groei. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en herfst volgens de aanbevolen dosering. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is belangrijk voor deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost als mulch.

  De bodem dient licht zuur tot neutraal te zijn voor optimale groei. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van insecten of schimmels. Het is aan te raden om preventieve maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van dode bladeren en regelmatig water geven om de plant gezond te houden. Als er toch ongedierte wordt geconstateerd, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt of kan de plant handmatig worden behandeld.

 • Omschrijving

  Vinca minor, ook wel bekend als kleine maagdenpalm, is een laagblijvende en bodembedekkende plant die goed gedijt in zowel zonlicht als schaduw. De plant heeft opvallende paarse bloemen en glanzende, groene bladeren. Vinca minor is wintergroen en kan daardoor het hele jaar door kleur en structuur aan de tuin toevoegen. Deze plant is ook zeer geschikt voor het bedekken van grote oppervlakken en het onderdrukken van onkruid. Vinca minor is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig snoeiwerk.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.