Vinca minor 'Alba'

Vinca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vinca minor 'Alba' is een bodembedekkende plant met helderwitte bloemen en glanzende, donkergroene blaadjes. Deze plant kan goed groeien in de schaduw en is wintergroen, waardoor hij het hele jaar door kleur toevoegt aan de tuin. Vinca minor 'Alba' bloeit van het voorjaar tot in de zomer en trekt bijen en vlinders aan. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de bodem en de standplaats. Ideaal voor het bedekken van kale plekken in de tuin of onder bomen en struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Vinca minor 'Alba' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant zijn bladeren behoudt gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan de tuin, omdat hij het hele jaar door kleur en textuur biedt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter kan de plant wel wat blad verliezen, maar zal in het voorjaar weer opnieuw uitlopen.

  Ja, de plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een winterharde en robuuste plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan de groei bevorderen.

  Vinca minor 'Alba' heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 30 tot 40 centimeter breed en 15 tot 20 centimeter hoog. Deze planten hebben ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien, dus plant ze niet te dicht op elkaar. Het is ook belangrijk om voldoende ruimte rondom de planten vrij te houden zodat ze voldoende licht en lucht krijgen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en is perfect voor onder bomen en struiken. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden tuinplant die zelfs in donkerdere plekken goed gedijt.

  Vinca minor 'Alba' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven.

  Ja, de plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het helpt bij het ondersteunen van de biodiversiteit in de tuin. Planten zoals deze zijn belangrijk voor de voedselvoorziening van bestuivende insecten.

  Ja, als bodembedekker draag ik bij aan het behoud van biodiversiteit door beschutting te bieden voor kleine organismen en insecten. Mijn witte bloemen trekken ook bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Ik zorg voor een gezonde bodem door mijn wortelsysteem.

  Vinca minor 'Alba' bloeit meestal in de lente en de zomermaanden. De bloeiperiode kan duren van april tot en met juli.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook halfschaduw. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden tuinplant. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en geef regelmatig water.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is beter om andere eetbare planten in de tuin te kweken.

  Ja, Vinca minor 'Alba' heeft een dicht bladerdek dat geluid kan dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te absorberen en een rustiger sfeer te creëren in de tuin. Het is echter geen plant die specifiek wordt gekweekt vanwege zijn geluidsdempende eigenschappen.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het vroege voorjaar om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken om de plant gezond te houden. Knip de plant terug tot ongeveer 10 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat wordt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om rotting van de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een pot met gaten in de bodem voor een goede drainage.

  Vinca minor 'Alba' gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. De bodem dient neutraal tot licht alkalisch te zijn. Zorg voor een vruchtbare grond met voldoende voedingsstoffen voor optimale groei.

  Vinca minor 'Alba' gedijt het best op een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende bodem en vermijd te felle zon. Deze plant is geschikt voor in de border of als bodembedekker.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voordat de winter begint. Bedek de wortels met een laag mulch of bladeren om ze te beschermen tegen vorst. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met tuinvlies of een andere beschermende doek.

  Om de plant in optimale conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren rond de plant om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben weinig bemesting nodig, aangezien ze in de grond al voldoende voedingstoffen kunnen vinden. Mocht de plant toch extra voeding nodig hebben, is het aan te raden om een universele meststof te gebruiken. Gebruik meststof alleen tijdens het groeiseizoen, zoals in het voorjaar of zomer.

  Mulchen met een laag organisch materiaal rond de basis van de plant helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het beschermt ook de wortels tegen temperatuurschommelingen en stimuleert de groei. Bij het mulchen is het belangrijk om de stengels en bladeren van de plant vrij te houden om verstikking te voorkomen.

  Vinca minor 'Alba' groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen.

  Voor ongediertebestrijding bij Tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig het blad en de stelen van de plant te inspecteren op tekenen van schade. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke afweermiddelen om ongedierte af te weren. Het is ook goed om de plant gezond en sterk te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Vinca minor 'Alba' is een bodembedekkende plant met helderwitte bloemen en glanzende, donkergroene blaadjes. Deze plant kan goed groeien in de schaduw en is wintergroen, waardoor hij het hele jaar door kleur toevoegt aan de tuin. Vinca minor 'Alba' bloeit van het voorjaar tot in de zomer en trekt bijen en vlinders aan. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de bodem en de standplaats. Ideaal voor het bedekken van kale plekken in de tuin of onder bomen en struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.