Vinca minor

Vinca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vinca minor, ook wel bekend als kleine maagdenpalm, is een groenblijvende bodembedekkende plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en landschappen. Het heeft glanzende donkergroene bladeren en produceert kleine blauw-paarse bloemen in de lente. Vinca minor verspreidt zich gemakkelijk en vormt dense matten die onkruid onderdrukken. Deze plant gedijt goed in de schaduw en is droogtetolerant, waardoor het een populaire keuze is voor schaduwrijke gebieden. Vinca minor trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan biodiverse tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een perfecte keuze voor tuinen die het hele jaar door wat groen willen hebben.

  Vinca minor is zeer winterhard en kan temperaturen tot -15°C verdragen. Deze tuinplant kan dus goed overleven in koudere klimaten en is bestand tegen vorst.

  Ja, de plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Het enige wat af en toe gedaan moet worden is het verwijderen van eventueel onkruid rondom de plant.

  Vinca minor heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden zodat deze zich goed kan verspreiden. Houd er rekening mee dat Vinca minor zich kan verspreiden en daardoor meer ruimte nodig kan hebben.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in moeilijke groeiomstandigheden. Het is een perfecte keuze voor schaduwrijke tuinen en plekken met weinig zonlicht. Het heeft weinig onderhoud nodig en kan zich goed verspreiden.

  Tuinplanten zoals Vinca minor hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. In de zomerperiode kan het nodig zijn om wat vaker water te geven vanwege de warme temperaturen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze insecten aan te trekken.

  Vinca minor draagt bij aan de biodiversiteit door als bodembedekker te fungeren en zo bescherming te bieden aan kleine dieren. Daarnaast trekt de plant bestuivende insecten aan, wat zorgt voor een gezond ecosysteem in de tuin. Het aanwezig zijn van Vinca minor kan dus positief bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april tot en met juni en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt ook goed in halfschaduw. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het consumeren van de bladeren of bloemen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant heeft dichte, kruipende takken die geluidsgolven kunnen absorberen en dempen. Het bladerdek zorgt voor een geluidsdempend effect in de omgeving waar het groeit. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen.

 • Om een gezonde groei te stimuleren, is het aan te raden om Vinca minor regelmatig te snoeien. Snoei de plant na de bloei in het voorjaar om nieuwe groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden.

  Vinca minor heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Vinca minor gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mix van potgrond met compost voor een optimale groei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen.

  Vinca minor gedijt het beste in een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar niet drassig. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een plek met lichte schaduw tot volle schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te veel direct zonlicht. Vinca minor kan goed groeien onder bomen of struiken.

  Om de plant te beschermen tegen de koude wintermaanden, kan er een laag mulch of bladeren rond de basis worden aangebracht. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen sterke wind en vorst. Een beschermende doek kan helpen om de plant te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is gemakkelijk te verzorgen. Het is raadzaam om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om een gezonde groei te bevorderen. Daarnaast kan het nuttig zijn om de plant jaarlijks te bemesten.

  Tuinplanten zoals Vinca minor hebben regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen bij het behouden van vocht en het onderdrukken van onkruid in de tuin. Het aanbrengen van een laag mulch rond de planten kan ook de bodemtemperatuur reguleren en de planten beschermen tegen vorst in de winter. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de planten wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  Vinca minor gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH tussen 6,0 en 7,0 wordt als ideaal beschouwd voor een optimale groei. Zure grond kan de groei van de plant belemmeren en eventuele tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunt u het beste regelmatig controleren op bladluizen, slakken en spint. Een natuurlijke methode is het planten van kruiden zoals goudsbloemen, knoflook en salie rondom de plant om ongedierte af te weren. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie.

 • Omschrijving

  Vinca minor, ook wel bekend als kleine maagdenpalm, is een groenblijvende bodembedekkende plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en landschappen. Het heeft glanzende donkergroene bladeren en produceert kleine blauw-paarse bloemen in de lente. Vinca minor verspreidt zich gemakkelijk en vormt dense matten die onkruid onderdrukken. Deze plant gedijt goed in de schaduw en is droogtetolerant, waardoor het een populaire keuze is voor schaduwrijke gebieden. Vinca minor trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan biodiverse tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.