Vitis coignetiae

Vitis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vitis coignetiae, ook wel wilde wingerd genoemd, is een snelgroeiende klimplant met grote, decoratieve bladeren die in de herfst prachtig rood kleuren. Deze plant kan tot wel 20 meter hoog klimmen en is geschikt voor het bedekken van muren en pergola's. De plant produceert kleine, onopvallende bloemen in de lente, gevolgd door donkerblauwe bessen in de herfst die vogels aantrekken. Vitis coignetiae gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend, maar verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende klimplant die voornamelijk wordt gekweekt om zijn decoratieve bladeren en vruchten.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij temperaturen onder de -10 graden Celsius. De plant kan goed tegen vorst, maar heeft wel bescherming nodig in strenge winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het is een sterke en snelgroeiende klimplant die goed gedijt in de meeste tuinen. Snoei af en toe om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben, aangezien hij kan uitgroeien tot een grote klimplant. Zorg ervoor dat er genoeg verticale ondersteuning is voor de groei. Een ruimte van minimaal 3 meter hoog en breed wordt aangeraden.

  De Tuinplant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en kan ook groeien in de schaduw, maar zal minder bloeien en minder fruit produceren. Het is aan te raden om de plant in een zonnige of licht beschaduwde locatie te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer één keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Houd de plant in de gaten en pas het watergeven aan op basis van de omstandigheden en de behoeften van de plant.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. De felgekleurde bloemen trekken deze bestuivers aan en dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin. Planten die ook insecten aantrekken kunnen helpen om het ecosysteem in balans te houden.

  Ja, deze plant trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Daarnaast biedt deze plant schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren en insecten. Planten als deze kunnen de diversiteit en gezondheid van het ecosysteem in je tuin vergroten.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en bloeit gedurende ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige locaties. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. In de winter is het aan te raden de plant te beschermen tegen vorst.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar, ze bevatten giftige stoffen. Het wordt daarom niet aanbevolen om de bessen van deze plant te consumeren. Het beste is om de plant als decoratieve tuinplant te houden.

  Ja, de bladeren van deze plant absorberen geluid en kunnen helpen geluid te dempen in een tuin of buitenomgeving. Het gebruik van meerdere planten kan resulteren in een significant geluidsverminderingseffect.

 • Snoei de plant in het voorjaar tot de gewenste vorm en om de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit indien nodig. Laat enkele sterke hoofdtakken over voor een gezonde groei.

  De Tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladbesproeiing.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de vochtigheid van de potgrond te controleren en indien nodig water te geven.

  De plant houdt van goed doorlatende grond en prefereert een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Zorg voor een vruchtbare en vochtige bodem voor optimale resultaten.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat er voldoende ruimte is voor de plant om zich uit te kunnen spreiden. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door de wortels te mulchen met bladeren of stro. Het is ook belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en sneeuw door een beschermende laag van jute of doek over de plant te leggen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de bescherming nog intact is en indien nodig aan te passen.

  Deze plant moet regelmatig worden gesnoeid om een gezonde groei te bevorderen. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Bescherm de plant tegen vorst in de winter.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan een regelmatige bemesting. Gebruik hiervoor een speciale meststof voor tuinplanten, die de juiste voedingsstoffen bevat. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale groei en bloei.

  Om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken, is het aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld boomschors, houtsnippers of bladeren. Mulch beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen en bevordert de groei en gezondheid van de plant.

  Vitis coignetiae gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, trips, en spint. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet of kan er gebruik worden gemaakt van zeepwater of biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op tekenen van ongedierte en indien nodig actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Vitis coignetiae, ook wel wilde wingerd genoemd, is een snelgroeiende klimplant met grote, decoratieve bladeren die in de herfst prachtig rood kleuren. Deze plant kan tot wel 20 meter hoog klimmen en is geschikt voor het bedekken van muren en pergola's. De plant produceert kleine, onopvallende bloemen in de lente, gevolgd door donkerblauwe bessen in de herfst die vogels aantrekken. Vitis coignetiae gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.