Ziziphus jujuba

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ziziphus jujuba, ook bekend als de Chinese dadel, is een kleine fruitboom die oorspronkelijk uit China komt. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 5-8 meter en heeft doornige takken. De vruchten van Ziziphus jujuba zijn klein en rond van vorm, met een zoete smaak en een lichtzure ondertoon. De vruchten worden vaak vers gegeten of gedroogd voor latere consumptie. De boom gedijt goed in warme en droge klimaten en vereist weinig onderhoud om te groeien en te gedijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Ziziphus jujuba is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in het najaar en krijgt ze in het voorjaar weer terug. Deze plant is dus bladverliezend.

  Ziziphus jujuba is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan overleven in milde winterse omstandigheden en beschermd worden tegen strenge vorst. Het is belangrijk om te weten dat de plant extra bescherming nodig heeft bij temperaturen lager dan -15 graden Celsius.

  De Ziziphus jujuba plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoeiwerk en kan gedijen in verschillende bodemtypes. Regelmatig water geven en bescherming tegen vorst zijn belangrijk voor de gezondheid van de plant.

  Deze plant heeft ongeveer 4 tot 6 meter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden, zodat hij zich goed kan vertakken en genoeg licht en lucht krijgt. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dicht in de buurt groeien, zodat de Ziziphus jujuba voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Ziziphus jujuba groeit het beste in de volle zon, maar kan ook in gedeeltelijke schaduw groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor goede drainage. Te veel schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderen.

  De Ziziphus jujuba heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond tussen de gietbeurten droogt, om wortelrot te voorkomen. Overmatig water geven kan schadelijk zijn voor de plant.

  Ziziphus jujuba trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleine bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die willen profiteren van bestuiving door deze insecten.

  Ja, de plant Ziziphus jujuba draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast kunnen vogels profiteren van de bessen die de plant produceert. Over het algemeen wordt de plant beschouwd als een waardevolle toevoeging aan de tuin voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer 2 tot 4 weken duren, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gedroogd gegeten als snack. De zoete smaak van de vruchten lijkt op die van een appel en dadels.

  Ja, de plant Ziziphus jujuba staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het dichte bladerdek absorbeert geluidstrillingen en kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het plaatsen van deze plant in uw tuin kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • Snoei de plant in het late voorjaar na de bloei om de vorm en grootte te controleren. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de plant indien nodig uit. Gebruik schone en scherpe snoeischaren om schade aan de plant te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels zich in water bevinden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond en geef water afhankelijk van de behoeften van de plant.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht kan vasthouden, maar niet te nat wordt. Kies een potgrond speciaal voor Tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  Ziziphus jujuba gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een zanderige bodem. Het is belangrijk dat de bodem vochtig maar niet te nat is. De plant kan goed groeien in neutrale tot licht zure grond.

  De standplaats voor deze plant is het liefst in de volle zon of halfschaduw. Het beste is een beschutte plek met goed doorlatende grond. Deze plant kan goed groeien in zowel klei, zand of leemgrond.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen vorst met bijvoorbeeld vliesdoek of noppenfolie. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en te veel vocht. Mulch de basis van de plant om de wortels te beschermen tegen de kou.

  Zorg ervoor dat de plant in goed doorlatende grond staat en op een zonnige plek. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals de Ziziphus jujuba hebben weinig bemesting nodig. Een universele meststof in het voorjaar en de zomer is voldoende. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, dit kan schadelijk zijn voor de plant.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Een ziziphus jujuba gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale zuurgraad. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt als ideaal beschouwd. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten, kunnen preventieve maatregelen worden genomen zoals het regelmatig controleren op plagen en het handmatig verwijderen van insecten. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neem olie of roofmijten worden ingezet. Het is belangrijk om te voorkomen dat chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Ziziphus jujuba, ook bekend als de Chinese dadel, is een kleine fruitboom die oorspronkelijk uit China komt. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 5-8 meter en heeft doornige takken. De vruchten van Ziziphus jujuba zijn klein en rond van vorm, met een zoete smaak en een lichtzure ondertoon. De vruchten worden vaak vers gegeten of gedroogd voor latere consumptie. De boom gedijt goed in warme en droge klimaten en vereist weinig onderhoud om te groeien en te gedijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.