Rhododendron molle subsp. japonicum

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron molle subsp. japonicum is een groenblijvende struik met prachtige, donkergroene bladeren en bloemen in tinten van roze tot lichtpaars. Deze plant kan uitgroeien tot een middelgrote struik en bloeit in het voorjaar tot de vroege zomer. De bladeren van de Rhododendron molle subsp. japonicum zijn leerachtig en hebben een subtiele glans. Deze plant kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond en geniet van een plekje in de halfschaduw. Met zijn opvallende bloemen en mooie bladeren is de Rhododendron molle subsp. japonicum een ware aanwinst voor de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn constante groenblijvende eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst. Het is aanbevolen om de plant te mulchen in de winter.

  Ja, de Rhododendron molle subsp. japonicum is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure grond. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de gezondheid en bloei van de plant.

  Rhododendron molle subsp. japonicum heeft gemiddeld een ruimte nodig van 1 tot 1,5 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen andere planten te laten voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht en lucht krijgt.

  Ja, Rhododendrons groeien goed in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen en kunnen zelfs beter presteren in de schaduw dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voldoende vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant in de schaduw te beschermen tegen felle middagzon.

  De Rhododendron molle subsp. japonicum heeft in de zomermaanden gemiddeld 1-2 keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig wordt. In de wintermaanden kan de plant met rustigere hoeveelheden water toe.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het kan bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit in de tuin. Het is een goede keuze voor tuiniers die willen helpen bij het ondersteunen van bestuivers.

  Rhododendron molle subsp. japonicum draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten, vogels en andere dieren. Het kan helpen om een gevarieerde en gezonde leefomgeving te creëren. Het is belangrijk om inheemse planten te combineren met tuinplanten om een evenwichtige biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen volle zon, maar prefereert wel een plek in halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, Rhododendron molle subsp. japonicum is niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot vergiftiging en gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, Rhododendron molle subsp. japonicum is geluidsdempend vanwege zijn dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan helpen om geluiden te dempen en een rustigere omgeving te creëren in de tuin waar het geplant is.

 • Om de plant gezond en mooi te houden is het aan te raden om jaarlijks na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Takken die niet meer mooi zijn of te lang worden kunnen ook teruggesnoeid worden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar om de vorm van de plant te behouden.

  De Rhododendron molle subsp. japonicum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft maar niet doorweekt is. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om schimmelziektes te voorkomen.

  Rhododendron molle subsp. japonicum doet het goed in zure potgrond met goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor zuurminnende planten.

  Rhododendron molle subsp. japonicum groeit het beste in goed doorlatende, zure grond met een hoge organische stof gehalte. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te voorzien van voedingsstoffen zoals compost of mest. Vermijd kalkrijke bodems, want deze zijn niet geschikt voor deze plantensoort.

  De plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en zuur van pH. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of een beschermhoes aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en de plant niet blootgesteld wordt aan sterke wind of felle zon. Water de plant alleen wanneer de grond droog is en de temperaturen boven het vriespunt liggen.

  De plant houdt van een vochtige bodem en halfschaduw. Snoei na de bloei dode bloemen weg om de plant gezond te houden. Geef in het voorjaar organische meststof en voldoende water.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure bodem met een pH tussen 4,5 en 5,5. Het is daarom belangrijk om regelmatig bij te mesten met speciale rhododendron meststoffen die de juiste zuurtegraad bevorderen. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen en mest in het voorjaar voor een goede bloei.

  Mulch is erg nuttig voor tuinplanten omdat het de bodem vochtig houdt, onkruidgroei onderdrukt en voedingsstoffen vasthoudt. Voor de beste resultaten, breng een laag organisch mulch zoals bladeren, stro of houtsnippers aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam aan ligt om rotting te voorkomen. Verwijder de mulch indien nodig en vervang deze in het voorjaar of herfst voor optimale gezondheid van de plant.

  Rhododendrons groeien het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Zure bodems helpen de planten om voedingsstoffen beter op te nemen en te groeien. Het is aan te raden om regelmatig de pH-waarde van de bodem te testen en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op sporen van insecten of ziektes. Je kunt eventueel natuurlijke vijanden van het ongedierte inzetten, zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Daarnaast kan het helpen om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor voldoende licht en water.

 • Omschrijving

  De Rhododendron molle subsp. japonicum is een groenblijvende struik met prachtige, donkergroene bladeren en bloemen in tinten van roze tot lichtpaars. Deze plant kan uitgroeien tot een middelgrote struik en bloeit in het voorjaar tot de vroege zomer. De bladeren van de Rhododendron molle subsp. japonicum zijn leerachtig en hebben een subtiele glans. Deze plant kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond en geniet van een plekje in de halfschaduw. Met zijn opvallende bloemen en mooie bladeren is de Rhododendron molle subsp. japonicum een ware aanwinst voor de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.