Rhododendron rupicola

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron rupicola is een kleine groenblijvende struik uit de Rhododendron-familie die van nature voorkomt in de Himalaya-regio. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert kleine, lichtroze bloemen in de lente. Rhododendron rupicola groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond, en prefereert een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Deze plant kan tot ongeveer 1,5 meter hoog worden en wordt vaak gebruikt als een mooie toevoeging aan rotstuinen of als borderbeplanting. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die een vrolijke en kleurrijke uitstraling geeft aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron rupicola is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de constante groene uitstraling.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Zorg voor een beschutte standplaats en gebruik eventueel extra mulch om de wortels te beschermen.

  Ja, de Rhododendron rupicola is makkelijk in onderhoud. Hij gedijt goed in vochtige, zure grond en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen vorst.

  De Rhododendron rupicola heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om concurrentie te voorkomen. De plant kan uitgroeien tot een grote struik, dus houd hier rekening mee bij het planten.

  Ja, Rhododendron rupicola groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond op een beschutte plek met halfschaduw of schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De Rhododendron rupicola heeft gemiddeld twee keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de kleurrijke bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze voor een tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, de Rhododendron rupicola draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van verschillende insecten en vogels. De plant zorgt voor voedsel en schuilgelegenheid voor diverse dieren. Het creëert een gezonde leefomgeving en stimuleert een gevarieerde flora en fauna.

  De Rhododendron rupicola bloeit meestal in april en mei en de bloei kan tot wel 3 weken duren.

  Deze plant kan het beste groeien in halfschaduw en verdraagt geen volle zon. Houd de plant uit direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen om verbranding en uitdroging te voorkomen.

  Nee, de Rhododendron-familie bevat giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn als ze worden geconsumeerd. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plantensoort te eten.

  Ja, de Rhododendron rupicola heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Het kan helpen om geluid te dempen in uw tuin of buitenruimte.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste na de bloei worden uitgevoerd, om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip uitgebloeide bloemen weg. Pas op met snoeien in de winter, dit kan de bloemknoppen beschadigen voor het volgende seizoen.

  Deze plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te waterlogged raakt, maar ook niet te droog wordt. Geef de plant water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om vochtige, goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond zuur is en vermijd kalkhoudende mengsels. Het is aan te raden om jaarlijks de grond te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De bodem voor Rhododendron rupicola moet zuur en goed doorlatend zijn. Het is belangrijk dat de grond humusrijk en vochtig is. Zorg ervoor dat de plant niet in te natte grond staat om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron rupicola gedijt het beste op een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Vermijd standplaatsen met felle zon en harde wind.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Dit kan door de plant af te dekken met stro, bladeren of een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant niet te nat staat in de winter, dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft behoefte aan een zure bodem en voldoende vochtige grond. Snoei dode takken weg na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Bemest de plant in het voorjaar met een speciale meststof voor zuurminnende planten.

  Rhododendron rupicola heeft behoefte aan een zure, vochtige en goed doorlatende grond. Voor een optimale groei kan de plant regelmatig bemest worden met een speciale rhododendronmest. Vermijd het gebruik van kalkrijke meststoffen, omdat deze de zuurtegraad van de grond kunnen verhogen.

  Mulch helpt bij het behouden van vocht en de onderdrukking van onkruid rondom deze plant. Het kan het beste worden aangebracht in het voorjaar, na het snoeien en voordat de plant begint te groeien. Een laag van 5-10 cm is ideaal voor optimale bescherming en groei.

  De Rhododendron rupicola gedijt het beste in zure bodems met een pH tussen 4,5 en 6. Dit zijn bodems met een lage zuurgraad die het groeiproces van de plant bevorderen. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant optimaal kan groeien.

  Rhododendron rupicola is gevoelig voor bladluizen, trips en spint. Controleer regelmatig de plant op tekenen van deze insecten en neem indien nodig maatregelen zoals het verwijderen van aangetaste bladeren of het gebruik van insecticiden. Het is belangrijk om de plant gezond en stressvrij te houden om de kans op ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Rhododendron rupicola is een kleine groenblijvende struik uit de Rhododendron-familie die van nature voorkomt in de Himalaya-regio. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert kleine, lichtroze bloemen in de lente. Rhododendron rupicola groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond, en prefereert een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Deze plant kan tot ongeveer 1,5 meter hoog worden en wordt vaak gebruikt als een mooie toevoeging aan rotstuinen of als borderbeplanting. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die een vrolijke en kleurrijke uitstraling geeft aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.