Rhododendron polycladum (Scintillans Grp)

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) is een compacte, langzaam groeiende struik die tot 1 meter hoog kan worden. De plant heeft ovale bladeren die in de lente en zomer een glanzende, donkergroene kleur hebben. In het voorjaar produceert hij kleine, klokvormige bloemen in tinten van roze tot paars. Deze rhododendron is winterhard en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en halfschaduwrijke tot schaduwrijke locaties. Het is een prachtige toevoeging aan een bosrijke tuin of heesterborder.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor tuinen die het hele jaar door een groene uitstraling willen behouden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Planten in de Tuinplanten categorie kunnen over het algemeen goed tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter extra te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede lichtinval. Snoei indien nodig de plant na de bloei.

  Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen. Een goed doorlatende grond is ook essentieel voor een gezonde groei.

  Ja, Rhododendrons over het algemeen gedijen goed in de schaduw en halfschaduw. Zorg voor voldoende licht maar vermijd direct zonlicht. Goede schaduwrijke plekken zijn onder bomen of langs een muur.

  De Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant 2-3 keer per week water te geven, afhankelijk van de omstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en stuifmeel die het produceert. Het kan een waardevolle toevoeging zijn in een tuin om deze insecten aan te trekken en te ondersteunen.

  Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) draagt bij aan de biodiversiteit in tuinen door het aantrekken van bijen en andere bestuivende insecten. De plant biedt schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten, waardoor de biodiversiteit wordt verhoogd. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het ondersteunen van het ecosysteem.

  Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) bloeit gewoonlijk in de maanden april en mei. De bloei kan duren tot ongeveer 3-4 weken.

  Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) kan niet goed tegen de volle zon. Het is beter om de plant in halfschaduw te plaatsen. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verbranding veroorzaken.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om deze plant niet in de buurt van voedsel te laten groeien.

  Ja, Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) heeft dik bladerdek dat geluid dempt en kan daardoor helpen om omgevingsgeluid te verminderen in een tuin of buitenruimte.

 • Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) kan het best gesnoeid worden na de bloei, om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei voorzichtig om de bloei niet te belemmeren. Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap om infecties te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant heeft een zure grond nodig die goed doorlatend is en rijk is aan organisch materiaal. Het wordt aanbevolen om speciale Rhododendron potgrond te gebruiken voor het beste resultaat. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven om uitdroging te voorkomen.

  Rhododendrons gedijen het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem zuur is, met een pH tussen 4,5 en 6. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en te bemesten om te zorgen voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en lichtzuur van pH. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te mulchen met een laag bladeren of compost om de wortels te beschermen tegen de kou. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind en sneeuw door een beschermende doek of net te gebruiken. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de winter begint.

  Deze plant dient goed te worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takjes regelmatig om de gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant regelmatig voeding om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten zoals Rhododendron polycladum is het belangrijk om te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten, zoals rhododendron- en azaleamest. Bemesting kan het beste plaatsvinden in het voorjaar en de zomer. Let op dat je de juiste dosering aanhoudt om de plant niet te veel voeding te geven.

  Mulchen helpt de grond vocht vast te houden en voorkomt dat onkruid groeit. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-7 cm aan rondom de plant, maar houd de mulch ongeveer 5 cm van de stam om schimmelgroei te voorkomen.

  Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Zure bodems bevatten weinig kalk en zijn essentieel voor een gezonde groei en bloei van deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte te bestrijden bij de Rhododendron polycladum (Scintillans Grp), kunnen natuurlijke vijanden zoals roofinsecten en roofmijten worden ingezet. Daarnaast kan regelmatig inspectie en handmatig verwijderen van ongedierte helpen bij het bestrijden van plagen. Het is ook mogelijk om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals neemolie of pyrethrine.

 • Omschrijving

  Rhododendron polycladum (Scintillans Grp) is een compacte, langzaam groeiende struik die tot 1 meter hoog kan worden. De plant heeft ovale bladeren die in de lente en zomer een glanzende, donkergroene kleur hebben. In het voorjaar produceert hij kleine, klokvormige bloemen in tinten van roze tot paars. Deze rhododendron is winterhard en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en halfschaduwrijke tot schaduwrijke locaties. Het is een prachtige toevoeging aan een bosrijke tuin of heesterborder.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.