Rhododendron (Yakushimanum Grp)

Rhododendron (Yakushimanum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Yakushimanum Groep is een groep compacte en langzaamgroeiende Rhododendrons die oorspronkelijk afkomstig zijn van het Japanse eiland Yakushima. Deze planten bloeien in prachtige tinten van roze, lila, rood en wit en hebben vaak een opvallende bloemvorm. De bladeren zijn glanzend en donkergroen van kleur, met een lichte beharing aan de onderkant. Rhododendrons uit de Yakushimanum Groep zijn winterhard en gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond. Ze zijn perfect voor in borders, rotstuinen en als solitaire planten in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie en volle uitstraling in de tuin, zelfs in de winter. De plant is dus een prachtige toevoeging aan elke tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst, vooral in de eerste jaren na het planten. Het wordt aanbevolen om mulch rond de wortels aan te brengen in de winter.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor een gezonde groei. Daarnaast is het aan te raden om jaarlijks de uitgebloeide bloemen weg te halen voor een optimale bloei.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt door hem niet te dicht op andere planten te zetten. Houd ook rekening met voldoende water en voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in de schaduwrijke omgeving van de tuin. Deze plant heeft niet veel zonlicht nodig om goed te groeien.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is 1 tot 2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het trekt deze insecten aan en draagt bij aan de bestuiving in de tuin.

  Rhododendrons dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten en het bieden van schuilplaatsen voor vogels. Het is belangrijk om verschillende soorten planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen. Deze plant kan daaraan bijdragen.

  De Rhododendrons bloeien meestal in de maanden april, mei en juni, afhankelijk van het weer en de locatie. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 3 tot 4 weken, waarbij de bloemen prachtig tot bloei komen.

  De plant kan beter tegen halfschaduw of schaduw en kan verbranden in de volle zon. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het zonlicht gefilterd wordt.

  Nee, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) is niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het is belangrijk om alleen eetbare planten te consumeren.

  Ja, Rhododendron (Yakushimanum Grp) heeft grote bladeren en dichte takken die geluid kunnen absorberen. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan dus helpen bij het dempen van geluiden van bijvoorbeeld verkeer of buren.

 • Rhododendrons uit de Yakushimanum groep hoeven doorgaans niet gesnoeid te worden. Indien nodig, kunnen dode of beschadigde takken in het voorjaar worden verwijderd. Probeer de natuurlijke groei en vorm van de plant te behouden.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om zure potgrond te gebruiken. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is zodat de wortels niet te nat komen te staan.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met een hoge luchtvochtigheid. Een humusrijke bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) gedijt het beste op een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek met zure, goed doorlatende grond. Vermijd felle middagzon en te natte grond om deze plant optimaal te laten groeien.

  Om bescherming te bieden tegen de kou in de winter is het belangrijk om de plant met een dikke laag mulch te bedekken. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Het is ook mogelijk om de plant met een ademende doek of speciale winterhoes te bedekken.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) vraagt om regelmatig water geven, vooral in droge periodes. Snoei dode takken en bloemen na de bloei voor een gezonde groei. Bemest de plant jaarlijks in het voorjaar voor optimale bloei.

  Tuinplanten zoals rhododendrons hebben regelmatige bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten om de voedingsstoffen in de bodem aan te vullen. Bemest de planten in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rond de wortels van de plant wordt gelegd. Het beschermt de wortels tegen vorst, behoudt vocht en voorkomt onkruidgroei. Het beste moment om mulch aan te brengen is in het voorjaar.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) gedijt het best in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant optimaal voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien. Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte zoals bladluizen en spintmijten te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren van de plant te controleren. Bij een ernstige plaag kunnen biologische bestrijdingsmiddelen of milieuvriendelijke insecticiden worden gebruikt. Daarnaast helpt het ook om de plant regelmatig te bemesten en te zorgen voor een goede luchtcirculatie.

 • Omschrijving

  De Yakushimanum Groep is een groep compacte en langzaamgroeiende Rhododendrons die oorspronkelijk afkomstig zijn van het Japanse eiland Yakushima. Deze planten bloeien in prachtige tinten van roze, lila, rood en wit en hebben vaak een opvallende bloemvorm. De bladeren zijn glanzend en donkergroen van kleur, met een lichte beharing aan de onderkant. Rhododendrons uit de Yakushimanum Groep zijn winterhard en gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond. Ze zijn perfect voor in borders, rotstuinen en als solitaire planten in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.