Rhododendron (Discolor Grp) 'Bernstein'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Bernstein' is een compact groeiende struik met ovale bladeren en een opgaande groeiwijze. De bloemen zijn lichtgeel tot abrikooskleurig en verschijnen in dichte trossen in het voorjaar. De plant bloeit uitbundig en trekt vlinders en bijen aan. 'Bernstein' staat graag in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, zure grond. Deze Rhododendron is een mooie aanvulling voor een bloeiende tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege het blijvende karakter van de bladeren.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Deze plant kan dus overleven in de meeste Nederlandse tuinen.

  Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig aandacht. Zorg voor voldoende vochtige en zure grond en vermijd direct zonlicht. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei van de plant.

  Rhododendrons hebben voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen, met minstens 1 meter tussen elke plant voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar worden geplaatst om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen in de koelte en halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende vochtig te houden en te beschermen tegen felle middagzon. Het is aan te raden om de plant te planten op een locatie met gefilterd licht.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Ongeveer 1-2 keer per week water geven is meestal voldoende.

  Ja, Rhododendrons staan bekend om het aantrekken van vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Hierdoor zijn ze een populaire keuze in tuinen om bijen en vlinders aan te trekken.

  Rhododendron (Discolor Grp) 'Bernstein' draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen en vlinders. De plant zorgt voor beschutting en voedsel voor verschillende soorten insecten en vogels. Daarnaast draagt het bij aan de diversiteit van planten in de tuin.

  Deze plant bloeit van april tot mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Rhododendrons kunnen niet goed tegen de volle zon. Het beste kunnen ze geplant worden op een plek waar ze 's ochtends zonlicht krijgen en 's middags in de schaduw staan. Het is belangrijk om ze te beschermen tegen felle zonnestralen om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Nee, de Rhododendron is niet eetbaar. Het consumeren van de bladeren en bloemen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk om deze plant niet te gebruiken in voedselbereiding.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluid kunnen absorberen, waardoor ze een zekere mate van geluidsdemping bieden in de tuin. Het effect is echter beperkt in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen. Het is voornamelijk een prettige bijkomstigheid van deze plant.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden. Verwijder dode of beschadigde takken en licht snoeien is voldoende. Knip nooit diep in het oude hout, dit kan de groei en bloei belemmeren.

  Geef de Rhododendron regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd overtollig water geven om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron 'Bernstein' heeft zure, humusrijke potgrond nodig voor een goede groei. Het is belangrijk dat de potgrond goed vochtig blijft, maar niet te nat. Voor een optimale bloei kan er speciale rhododendron potgrond gebruikt worden.

  Rhododendrons gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende bosgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem een zure pH heeft tussen 4,5 en 6,0 voor optimale groei. Vermijd zware kleigronden en voorkom dat de grond uitdroogt.

  De Rhododendron houdt van een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Zorg voor een vochtige en zure grond en vermijd te veel direct zonlicht. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst in de winter.

  Tuinplanten zoals Rhododendron hebben bescherming nodig tegen koude en vorst in de winter. Het is aan te raden om de plant af te dekken met jute of vliesdoek en mulch rond de wortels aan te brengen. Ook is het belangrijk om de plant niet te bemesten in de wintermaanden.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Gebruik een speciale rhododendronmeststof voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals de Rhododendron is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen zoals compost of mestkorrels toe te voegen. Een meststof speciaal voor zuurminnende planten kan ook nuttig zijn. Let op de dosering en volg de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken in de tuin. Het helpt ook bij het behouden van een gezonde bodemstructuur en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Gebruik organische materialen zoals houtsnippers, bladeren of compost als mulch voor optimale resultaten.

  De Rhododendron (Discolor Grp) 'Bernstein' heeft een voorkeur voor zure bodems met een pH tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een te hoge pH kan leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen voor de plant.

  Om ongedierte te voorkomen bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van besmetting. Een natuurlijke bestrijdingsmethode is het gebruik van roofdieren, zoals lieveheersbeestjes, om schadelijke insecten te verminderen. Daarnaast kan ook een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt worden om ongedierte te bestrijden zonder schade toe te brengen aan de plant.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Bernstein' is een compact groeiende struik met ovale bladeren en een opgaande groeiwijze. De bloemen zijn lichtgeel tot abrikooskleurig en verschijnen in dichte trossen in het voorjaar. De plant bloeit uitbundig en trekt vlinders en bijen aan. 'Bernstein' staat graag in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, zure grond. Deze Rhododendron is een mooie aanvulling voor een bloeiende tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.