Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Caroline Allbrook'

Rhododendron (Yakushimanum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Caroline Allbrook' is een compacte, langzaam groeiende struik met glanzend groen blad en een opvallende bloei in de lente. De bloemen zijn groot, klokvormig en hebben een roze tot lichtpaarse kleur. Deze plant is een uitstekende keuze voor de tuin vanwege de mooie bloemen en het wintergroene blad. De 'Caroline Allbrook' heeft een voorkeur voor een beschutte standplaats in de halfschaduw en zure, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor liefhebbers van Rhododendrons vanwege de sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven, zelfs in de winter. De plant behoudt dus zijn bladeren gedurende alle seizoenen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst in de winter. Het is aan te raden om mulch rond de plant te leggen voor extra isolatie.

  Ja, Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Ze groeien het best in vochtige grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten.

  Rhododendrons hebben over het algemeen veel ruimte nodig om goed te groeien. Houd bij het planten rekening met een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter tussen elke plant. Zorg er ook voor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Caroline Allbrook' groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, Rhododendron planten zijn bekend om hun aantrekkingskracht voor vlinders en bijen. De bloemen produceren nectar en trekken bestuivers aan met hun kleur en geur. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze vriendelijke insecten aan te trekken.

  Rhododendrons worden vaak bezocht door bijen, hommels en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Door de mooie bloemen en dichte bladeren bieden ze beschutting en voedsel voor verschillende insecten. Daarnaast kunnen vogels zich verschuilen in de dichte struiken.

  Deze rhododendronsoort bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Caroline Allbrook' kan goed tegen de volle zon, maar prefereert toch wat beschutting tegen de middagzon. Zorg voor voldoende water en mulch om uitdroging te voorkomen. De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond.

  Nee, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Caroline Allbrook' is niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren, aangezien het giftig kan zijn. Het is raadzaam om altijd te controleren of een plant eetbaar is voordat je deze consumeert.

  Rhododendrons hebben dichte bladeren en dikke takken die geluid enigszins kunnen dempen. Echter zijn ze niet specifiek bekend om hun geluidsdempende eigenschappen. Andere planten zoals coniferen of bamboe kunnen mogelijk effectiever geluid dempen.

 • Rhododendrons moeten na de bloei licht worden teruggesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of zieke takken en knip alleen de bloemstelen weg, niet de bladeren. Snoei nooit dieper dan het groene gedeelte van de tak.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Caroline Allbrook' gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond met een hoge luchtigheid. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Verpot de plant eens in de paar jaar om de kwaliteit van de potgrond te behouden.

  De Rhododendron houdt van zure, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de grond niet te compact is en voeg indien nodig turf of compost toe.

  Deze plant groeit het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor vochtige, zure grond met goede drainage. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch rond de wortels aan te brengen. Ook kan een beschermende doek of winterjas worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en harde wind. Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft en vermijd wateroverlast tijdens de wintermaanden.

  De Rhododendron heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure grond. Snoei dode of beschadigde takken in de lente na de bloei. Geef in droge periodes regelmatig water om uitdroging te voorkomen.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Caroline Allbrook' heeft behoefte aan een speciale meststof voor zuurminnende planten zoals rododendrons. Gebruik bij voorkeur een langzaam werkende meststof die specifiek is ontworpen voor deze plantensoort. Bemest de plant in het voorjaar voordat de groei begint en vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is aan te raden om een mulchlaag rond de plant aan te brengen, dit zal helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei. Een mulchlaag kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelgroei te voorkomen.

  Rhododendrons groeien het beste in zure, humusrijke grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede drainage en regelmatig gebruik te maken van organische mulch om de zuurgraad van de bodem te behouden. Het regelmatig testen van de pH-waarde van de bodem is aan te raden om ervoor te zorgen dat de plant optimaal kan groeien.

  Voor tuinplanten zoals Rhododendron is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals luizen, spintmijten en bladluizen. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door fysieke maatregelen zoals het afspoelen van de plant met water of het verwijderen van aangetaste bladeren. Het is aan te raden om preventieve maatregelen te nemen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Caroline Allbrook' is een compacte, langzaam groeiende struik met glanzend groen blad en een opvallende bloei in de lente. De bloemen zijn groot, klokvormig en hebben een roze tot lichtpaarse kleur. Deze plant is een uitstekende keuze voor de tuin vanwege de mooie bloemen en het wintergroene blad. De 'Caroline Allbrook' heeft een voorkeur voor een beschutte standplaats in de halfschaduw en zure, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor liefhebbers van Rhododendrons vanwege de sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.