Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum' is een groenblijvende struik met grote, lichtpaarse bloemen die in de lente bloeien. Deze plant groeit compact en heeft glanzende, donkergroene bladeren die een contrast vormen met de opvallende bloemen. De 'Catawbiense Grandiflorum' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een plekje in de halfschaduw. Deze Rhododendron is een mooie toevoeging aan een tuin of border en trekt vlinders en bijen aan door de nectarrijke bloemen. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die het hele jaar door kleur en structuur aan de tuin kan geven.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius, wat betekent dat hij goed bestand is tegen koude temperaturen. Hij kan dus prima buiten overleven in ons klimaat. Het is wel belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of mulch.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum' is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze hebben slechts minimale verzorging nodig en gedijen goed in vochtige, zure grond. Regelmatig snoeien en bemesten zal de plant gezond houden.

  Rhododendrons hebben ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor minimaal 1,5 meter ruimte tussen elke plant om ze voldoende lucht en licht te geven. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, Rhododendrons groeien goed in de schaduw. Ze kunnen echter ook gedijen in halfschaduw of zelfs in de volle zon, zolang de grond vochtig en goed doorlatend is. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon om uitdroging te voorkomen.

  Rhododendrons hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet in stilstaand water komen te staan. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren op vochtigheid en de plant alleen water te geven als dat nodig is.

  Ja, de Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin dankzij de aantrekkelijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum' is gunstig voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en beschutting biedt voor kleine dieren. Het draagt bij aan het ecosysteem in de tuin en kan dienen als voedselbron voor verschillende soorten insecten.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot wel 4 weken duren. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin tijdens de lente en vroege zomer.

  De Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum' kan het beste groeien in halfschaduw of schaduwrijke plekken. De plant kan brandplekken krijgen als deze te veel direct zonlicht ontvangt. Het is daarom verstandig om de plant te beschermen tegen felle zon.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig voor mensen en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij consumptie. Het is belangrijk om ze niet te eten en buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. Het beste is om enkel eetbare planten te consumeren uit de tuin.

  Ja, de Rhododendron planten staan erom bekend geluid te dempen door hun dichte bladeren en takken. Deze planten kunnen helpen om het geluid in de tuin te verminderen en een rustige omgeving te creëren.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om licht en lucht in de plant te laten doordringen. Tijdens het snoeien is het belangrijk om de bloemknoppen voor het volgende jaar niet per ongeluk weg te halen.

  Geef de Rhododendron regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te voorkomen.

  Voor de Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum' is het belangrijk om zure en goed doorlatende potgrond te gebruiken. Vermijd kalkrijke grond en geef de plant regelmatig water. Eventueel kan ook speciale rhododendron potgrond gebruikt worden voor optimale groei.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure, vochtige en humusrijke grond. Zorg voor een goed doorlatende bodem en vermijd kalkrijke grond. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum' gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind.

  Zorg voor voldoende mulch rond de basis van de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Bescherm de plant met een ademend doek of anti-windgaas bij strenge vorst. Vermijd het gebruik van plastic folie als bescherming, dit kan schimmelvorming veroorzaken.

  De Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum' heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei eventuele dode bloemen en takken om de groei te bevorderen.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure grond en kunnen worden bemest met een speciale rhododendronmest. Dit kan in het voorjaar en na de bloei worden toegediend. Gebruik geen kalkhoudende meststoffen, omdat dit de zuurtegraad van de grond kan verstoren.

  Rhododendrons houden van een mulchlaag rond de wortels om vocht vast te houden en de bodemtemperatuur stabiel te houden. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of bladeren als mulch. Breng de mulch aan in het voorjaar en herfst voor optimale groei en bloei.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld turf of compost. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en groeiproblemen bij de plant.

  Een effectieve manier om ongedierte bij tuinplanten te bestrijden, waaronder Rhododendrons, is door regelmatig het blad en de stengels te inspecteren op tekenen van plaaginsecten. Voor specifieke problemen, zoals luizen of spint, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen of insecticiden worden gebruikt. Het is belangrijk om eventuele plagen snel te identificeren en actie te ondernemen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catawbiense Grandiflorum' is een groenblijvende struik met grote, lichtpaarse bloemen die in de lente bloeien. Deze plant groeit compact en heeft glanzende, donkergroene bladeren die een contrast vormen met de opvallende bloemen. De 'Catawbiense Grandiflorum' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een plekje in de halfschaduw. Deze Rhododendron is een mooie toevoeging aan een tuin of border en trekt vlinders en bijen aan door de nectarrijke bloemen. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.