Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catharine van Tol'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Catharine van Tol' is een compacte en langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Vanaf het late voorjaar tot het begin van de zomer bloeit deze plant met grote trossen lila-roze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Deze Rhododendron is winterhard en gedijt het beste in een zure, goed doorlatende grond en halfschaduw. 'Catharine van Tol' is een prachtige toevoeging aan elke tuin en biedt een schitterend kleurenspektakel tijdens de bloeiperiode.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catharine van Tol' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire en winterharde tuinplant die veel kleur en structuur aan de tuin kan toevoegen.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catharine van Tol' is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Deze plant is geschikt voor in de tuin en kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Ze gedijen goed in vochtige, zure bodem en hebben regelmatige watergift nodig. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm en grootte van de struik te behouden.

  De Rhododendron 'Catharine van Tol' heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Houd ongeveer een plantafstand aan van 1,5 tot 2 meter. Zorg ook voor voldoende licht en lucht rondom de plant voor optimale groei.

  Rhododendrons groeien goed in de schaduw en kunnen zelfs beter gedijen in halfschaduw dan in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant geen felle middagzon krijgt. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst in de winter.

  De Rhododendron plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen aanmoedigen.

  Rhododendrons trekken bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen ze beschutting bieden aan kleine dieren. De plant helpt hierdoor de biodiversiteit te bevorderen.

  De Rhododendron bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catharine van Tol' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. De plant heeft een voorkeur voor een plekje in de volle zon of lichte schaduw. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral bij warm weer.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig en mogen niet gegeten worden. Contact met de plant kan huidirritatie of maagproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van deze plant.

  Ja, Rhododendron planten hebben dicht blad en dikke takken, waardoor ze geluid kunnen absorberen en dempen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige outdoor omgeving.

 • Rhododendrons hoeven over het algemeen niet gesnoeid te worden, tenzij voor vormbehoud of om dode of zieke takken te verwijderen. Snoei na de bloei in het voorjaar voor de beste resultaten. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels te langdurig in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is om de wortels voldoende ruimte te geven om te groeien.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catharine van Tol' groeit het beste in zure, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren op vochtigheid en de pH-waarde. Het toevoegen van mulch kan helpen bij het behouden van vocht en het verbeteren van de bodemstructuur.

  De Rhododendron 'Catharine van Tol' gedijt het beste op een standplaats waar het halfschaduw tot schaduw is. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te voorzien van een dikke laag mulch of bladeren rond de basis. Daarnaast kan een beschermende doek of jutezak worden gebruikt om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens de droge wintermaanden.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken weg in het voorjaar. Bemest de plant in het voorjaar met speciale rhododendronmest.

  Rhododendrons zijn zuurminnende planten en hebben daarom behoefte aan een speciale meststof voor zuurminnende planten. Geef de plant in het voorjaar en in de zomer extra mest om een goede bloei te bevorderen. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen speciaal ontwikkeld voor Rhododendrons.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij tuinplanten zoals deze. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de basis van de plant, maar houd de mulch weg van de stam.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Catharine van Tol' gedijt het beste in zure bodems. Een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 is ideaal voor deze tuinplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Rhododendrons hebben vaak last van bladluizen en spint. Om deze plagen te bestrijden, kun je neemolie of een milieuvriendelijke insecticide gebruiken. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is belangrijk voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Catharine van Tol' is een compacte en langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Vanaf het late voorjaar tot het begin van de zomer bloeit deze plant met grote trossen lila-roze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Deze Rhododendron is winterhard en gedijt het beste in een zure, goed doorlatende grond en halfschaduw. 'Catharine van Tol' is een prachtige toevoeging aan elke tuin en biedt een schitterend kleurenspektakel tijdens de bloeiperiode.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.