Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan'

Rhododendron (Caucasicum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Cosmopolitan' is een prachtige struik met grote, donkergroene bladeren en opvallende bloemen in verschillende tinten roze en rood. Deze soort behoort tot de Caucasicum Groep en is vooral geliefd vanwege de weelderige bloei in het voorjaar. 'Cosmopolitan' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze Rhododendron heeft een compacte groeivorm en kan worden gebruikt als solitaire plant of in groepsbeplantingen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend en behoudt je bladeren gedurende het hele jaar. Je zorgt voor kleur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Je bent een populaire keuze als tuinplant vanwege je mooie bladeren en bloemen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aanbevolen om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. Rhododendrons zijn over het algemeen redelijk winterhard.

  Ja, de Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist niet veel speciale zorg. Het is belangrijk om de plant goed water te geven en regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei. Zorg ook voor voldoende licht en een goed doorlatende grond.

  Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' heeft ongeveer 150 tot 200 centimeter ruimte nodig in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht kan circuleren en niet te dicht op andere planten staat. Houd ook rekening met de groei van de wortels en geef de plant voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.

  Ja, de Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen en gedijt goed onder bomen en struiken. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is voor optimale groei.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond goed vochtig te houden. Over het algemeen heeft de plant ongeveer één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de mooie bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Rhododendron planten zijn in het algemeen populair bij bijen en vlinders, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en kleine dieren. Rhododendrons helpen zo om een gezonde en evenwichtige biodiversiteit te behouden.

  De Rhododendron 'Cosmopolitan' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Rhododendrons zijn planten die de voorkeur geven aan halfschaduw of gefilterd zonlicht en kunnen verbranden in de volle zon. Het is daarom beter om ze te planten op een plek waar ze wat beschutting krijgen tegen de felle zon. Het zijn daarnaast ook planten die goed gedijen in een vochtige en zure bodem.

  Nee, de Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eetbare en niet-eetbare planten in de tuin.

  Ja, tuinplanten zoals Rhododendron kunnen geluidsdempend werken door hun bladeren en takken. Echter, de mate van geluidsdemping is afhankelijk van factoren zoals de dichtheid van de beplanting en de omgeving. Over het algemeen kunnen planten bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden en om de groei te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken en knip uitgebloeide bloemen weg. Snoei niet te rigoureus om de bloei niet te belemmeren.

  De Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en niet op het blad om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor de Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' is het belangrijk om zure en goed doorlatende potgrond te gebruiken. Vermijd potgrond die kalk bevat om de plant gezond te houden. Zorg ook voor voldoende vochtigheid in de potgrond, maar voorkom dat de wortels te nat worden.

  Deze plant gedijt het best in een zure en goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron (Caucasicum Grp) 'Cosmopolitan' gedijt het beste op een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te droog. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bedek de wortels met mulch om vorstschade te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind en overmatige sneeuwval door een windbreker te plaatsen. Houd de struik tijdens milde winterdagen goed water geven om uitdroging te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en licht zuur. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei na de bloei om de plant compact te houden.

  Rhododendrons hebben behoefte aan zure grond en kunnen baat hebben bij een speciale rhododendron meststof. Bemest de plant in het voorjaar en in de zomer, volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de basis van deze plant aan te brengen. Mulch kan helpen om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet te dicht bij de stam wordt gelegd om verstikking te voorkomen.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren voor een gezonde groei. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplanten, kunt u preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op luizen, spint en andere plaaginsecten. Indien nodig kunt u biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten gebruiken. Overleg bij twijfel met een specialist in tuinplanten.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Cosmopolitan' is een prachtige struik met grote, donkergroene bladeren en opvallende bloemen in verschillende tinten roze en rood. Deze soort behoort tot de Caucasicum Groep en is vooral geliefd vanwege de weelderige bloei in het voorjaar. 'Cosmopolitan' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze Rhododendron heeft een compacte groeivorm en kan worden gebruikt als solitaire plant of in groepsbeplantingen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.