Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer'

Rhododendron (Ponticum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Goldflimmer' is een compacte struik met glanzend donkergroene bladeren en een opvallende goudgele bespikkeling. In het voorjaar bloeit deze plant met prachtige lila bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. De 'Goldflimmer' is een populaire keuze voor in borders, rotstuinen en als solitaire plant. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een compacte groei en een rijkere bloei in het volgende jaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door aan de plant blijven zitten. Het is een prachtige aanvulling voor uw tuin, vooral in de wintermaanden.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus temperaturen verdragen die onder het vriespunt liggen. Het is echter belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens extreme vorstperiodes.

  Rhododendrons zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben vochtige, goed doorlatende grond nodig en kunnen het beste worden geplant in de halfschaduw. Regelmatig snoeien na de bloei zorgt voor een gezonde groei.

  Een Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' heeft ongeveer 150 cm ruimte in de breedte en hoogte nodig om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en te bloeien. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op andere planten te planten om concurrentie om water, voedingsstoffen en licht te voorkomen.

  Rhododendrons groeien goed in de schaduwrijke omgeving en kunnen zelfs gedijen in de halfschaduw. Het is belangrijk om ze te beschermen tegen de felle middagzon om verbranding te voorkomen. Regelmatig water geven en regelmatig bemesten zal zorgen voor een gezonde groei.

  De Rhododendron 'Goldflimmer' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond uitdroogt, maar ook om wateroverlast te vermijden. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren op vochtigheid.

  Ja, de Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die deze bestuivers aantrekt.

  Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' is niet van nature inheems en kan invloed hebben op de biodiversiteit in de omgeving. Het is beter om inheemse planten te kiezen die de lokale biodiversiteit ondersteunen. Overweeg alternatieven die gunstiger zijn voor het ecosysteem.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Goldflimmer' kan goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon en uitdroging. Plaats de plant het liefst op een plek met ochtendzon en lichte schaduw in de middag voor optimale groei.

  Nee, Rhododendrons zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn voor mens en dier. Het is belangrijk om deze planten niet voor consumptie te gebruiken.

  Ja, de bladeren van de Rhododendron planten kunnen geluidsgolven absorberen en zo helpen bij het dempen van geluid. Het kan een bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of in de omgeving van de plant. Het effect is echter beperkt en hangt af van de omvang en dichtheid van de beplanting.

 • Het snoeien van Rhododendron planten wordt meestal aanbevolen na de bloei om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip indien nodig de takken die te lang worden terug. Let op dat je niet te diep snoeit, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  De Rhododendron 'Goldflimmer' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft maar niet te nat. Geef bij voorkeur 's ochtends water om de kans op schimmel te verkleinen.

  Deze plant vereist een zure potgrond met een goede drainage om te gedijen. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Een mengsel van turf, compost en schors kan geschikt zijn voor deze Tuinplant.

  Rhododendrons groeien het beste in zure, goed doorlatende grond met een hoge organische stofgehalte. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Rhododendron 'Goldflimmer' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle schaduw. De grond moet zuur en goed doorlatend zijn. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen met een mulchlaag van bladeren of stro in de winter. Dit biedt extra isolatie tegen vorst en beschermt de wortels tegen de kou. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint, zodat hij gehydrateerd de winter ingaat.

  Geef de plant regelmatig water, vooral in droge periodes. Gebruik organische mest in het voorjaar en snoei na de bloei om de vorm te behouden. Zorg voor een beschutte standplaats uit de felle middagzon.

  Rhododendrons hebben speciale meststoffen nodig, specifiek voor zuurminnende planten. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar en in de zomer voor een gezonde groei en bloei. Vermijd het gebruik van kalkrijke meststoffen, omdat deze de zuurtegraad van de bodem kunnen verhogen.

  Mulchen helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of bladeren. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam niet bedekt wordt.

  De Rhododendron gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot tekorten in voedingsstoffen en problemen met de opname van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten zoals Rhododendron 'Goldflimmer' is het aan te raden om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen. Bij een lichte aantasting kunnen luizen en spintmijten verwijderd worden door ze met een harde straal water weg te spoelen. Bij een ernstige plaag kan ook biologische bestrijding met bijvoorbeeld lieveheersbeestjes overwogen worden.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Goldflimmer' is een compacte struik met glanzend donkergroene bladeren en een opvallende goudgele bespikkeling. In het voorjaar bloeit deze plant met prachtige lila bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. De 'Goldflimmer' is een populaire keuze voor in borders, rotstuinen en als solitaire plant. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een compacte groei en een rijkere bloei in het volgende jaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.