Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Lord Roberts' is een middelgrote tot grote groenblijvende struik met donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. In het voorjaar produceert hij prachtige trossen van grote, lilaroze bloemen met oranjebruine vlekken en strepen. Deze rhododendron houdt van een vochtige, zure bodem en een beschutte standplaats in de halfschaduw. Hij is goed winterhard en trekt vlinders en bijen aan. 'Lord Roberts' is een veelzijdige en kleurrijke toevoeging aan de tuin en kan ook goed gebruikt worden als solitaire plant of in groepen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' behoort tot de groenblijvende tuinplanten. Het hele jaar door behoudt deze plant zijn groene bladeren, waardoor hij ook in de winter zijn decoratieve waarde behoudt. Het is een perfecte keuze voor tuinen die het hele jaar door een groene uitstraling willen hebben.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren.

  Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en hebben weinig zorg nodig. Ze moeten regelmatig worden bewaterd en bemest om goed te gedijen. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm en grootte te behouden.

  De Rhododendron 'Lord Roberts' heeft ruimte nodig om te groeien, het liefst een plek met voldoende ruimte tussen andere planten. Een afstand van 1,5 tot 2 meter tussen planten is ideaal voor een gezonde groei en bloei van de Rhododendron. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  De Rhododendron Catawbiense groep 'Lord Roberts' gedijt het beste in de halfschaduw tot schaduw. De plant kan ook goed groeien in de schaduw, maar zal minder bloemen produceren. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is voor optimale groei.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft.

  Ja, Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit.

  Rhododendrons zijn over het algemeen niet erg biodiversiteit-vriendelijk omdat ze weinig voedsel of schuilplaatsen bieden voor dieren. Het toevoegen van andere plantensoorten met bloemen en bessen kan helpen om de biodiversiteit te verbeteren in de tuin. Het is belangrijk om een variatie aan planten aan te planten om zo een biodiverse omgeving te creëren.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot 3 weken duren.

  Rhododendrons kunnen niet goed tegen de volle zon en geven de voorkeur aan een plek met halfschaduw. Te veel direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de felle middagzon.

  Nee, de bladeren van de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het eten van deze plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen om geluid te dempen in de omgeving van de plant. Het is echter belangrijk om te weten dat de geluidsdempende eigenschappen van de plant beperkt zijn.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei licht gesnoeid worden. Verwijder dode takken en uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Snoei nooit te diep in het hout omdat dit de bloei kan belemmeren.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, zonder dat er plassen ontstaan. Vermijd echter wel dat de wortels constant in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een speciale rhododendron potgrond voor optimale groei en bloei.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' gedijt het beste in een zure, vochtige en goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal, zoals compost of bladaarde. Een lichtzure bodem met een pH tussen 4,5 en 6 is ideaal voor deze plant.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) ‘Lord Roberts’ gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem met een zure pH-waarde. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant in te pakken met een dikke laag mulch, zoals bladeren of stro, rond de basis van de plant. Daarnaast kan een beschermende hoes of jutezak om de plant heen helpen om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Gebruik een mulchlaag van compost of boomschors om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Snoei de struik direct na de bloei om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren.

  Rhododendrons kunnen in het voorjaar bemest worden met een speciale rhododendronmeststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken volgens de aanwijzingen op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Meststoffen kunnen het beste aan het einde van de winter of het begin van de lente worden toegediend.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' heeft baat bij mulch om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Het aanbrengen van een laag mulch in het voorjaar kan helpen bij het behouden van vocht en het beschermen van de wortels tijdens de wintermaanden. Kies voor organische mulch zoals boomschors, bladeren of houtsnippers voor de beste resultaten.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lord Roberts' gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6. Dit is belangrijk voor een goede groei en bloei van de plant. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen indien nodig.

  De Rhododendron heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. Om eventuele luizen, wolluizen of trips te bestrijden, kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Regelmatig controleren op ongedierte en vroegtijdig ingrijpen kan veel problemen voorkomen.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Lord Roberts' is een middelgrote tot grote groenblijvende struik met donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. In het voorjaar produceert hij prachtige trossen van grote, lilaroze bloemen met oranjebruine vlekken en strepen. Deze rhododendron houdt van een vochtige, zure bodem en een beschutte standplaats in de halfschaduw. Hij is goed winterhard en trekt vlinders en bijen aan. 'Lord Roberts' is een veelzijdige en kleurrijke toevoeging aan de tuin en kan ook goed gebruikt worden als solitaire plant of in groepen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.