Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Madame Masson' is een compacte struik met glanzende bladeren en prachtige lavendelroze bloemen. Deze Rhododendron behoort tot de Catawbiense groep en bloeit in het late voorjaar tot vroege zomer. 'Madame Masson' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze plant is winterhard en trekt vlinders en bijen aan. Het is een mooie en makkelijk te onderhouden toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons zijn groenblijvende planten.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in vochtige, zure grond. Regelmatig water geven en snoeien is belangrijk voor een gezonde groei en bloei. Het is ook belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon en harde wind.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' heeft ongeveer 150 cm ruimte in de breedte en 200 cm ruimte in de hoogte nodig om optimaal te groeien. Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant om de gezondheid te bevorderen. Plant de Rhododendron in vochtige, zure grond voor het beste resultaat.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het liefst in de halfschaduw of schaduw staat. Zorg wel voor voldoende vochtige grond.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In het algemeen moet de plant ongeveer 1-2 keer per week water krijgen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' lokt vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Rhododendrons zijn over het algemeen aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders vanwege hun nectarrijke bloemen. De struiken bieden ook schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor kleine dieren in de tuin. Het is dus een goede keuze voor biodiversiteit in de tuin.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' bloeit van mei tot en met juni en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die zonlicht goed verdraagt.

  Nee, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' is niet eetbaar. Het kan schadelijk zijn bij consumptie. Het is belangrijk om planten alleen te eten die specifiek als eetbaar worden aangeduid.

  Ja, Rhododendrons hebben dikke bladeren die geluid kunnen absorberen. Dus, het kan op een bepaalde manier geluid dempen in de omgeving. Het is echter geen primair doel van de plant om geluid te dempen.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Knip dode en zieke takken weg en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Snoei niet te diep in oud hout, dit kan de bloei verminderen.

  De Rhododendron houdt van vochtige grond, dus het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Het is het beste om 's ochtends water te geven, zodat de plant de hele dag kan drogen en niet 's nachts nat blijft.

  De Rhododendron heeft een zure potgrond nodig voor een goede groei en bloei. Zorg voor een goede doorlaatbaarheid van de potgrond en vermijd te natte grond. Een potgrond speciaal voor zuurminnende planten is ideaal voor de Rhododendron.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Madame Masson' gedijt het best in een zure, goed doorlatende en humusrijke bodem. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht bevat, maar niet te nat is. Een goede bodemkwaliteit zal bijdragen aan een gezonde groei en bloei van de plant.

  De Rhododendron gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, zure grond met goede drainage. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de Rhododendron goed te beschermen tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met bijvoorbeeld een laag stro of dennentakken. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig, maar houdt van een zure grond en regelmatig water geven. Verwijder dode bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei alleen als dat nodig is na de bloei.

  Rhododendrons houden van zure grond en hebben daarom behoefte aan speciale rhododendronmeststof. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken om een goede groei en bloei te bevorderen. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar en na de bloei in de zomer.

  Een goede mulchlaag van bijvoorbeeld boomschors of compost helpt de grond vochtig te houden en de wortels van de plant te beschermen. Het is belangrijk om de mulchlaag elk jaar aan te vullen, maar niet te dicht tegen de stam van de plant te leggen om rotting te voorkomen. Mulchen helpt ook om onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur stabiel te houden.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure grond met een pH tussen 4,5 en 5,5. Een te hoge pH kan leiden tot problemen met de voedingsopname en groei van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld speciale meststoffen.

  Voor ongediertebestrijding bij de Rhododendron is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op plagen zoals luizen, witte vlieg, en spint. Het is ook aan te raden om deze plant niet te dicht op elkaar te planten, zodat er voldoende luchtcirculatie is en plagen geen kans krijgen om zich te verspreiden. Als er plagen worden waargenomen, kunnen deze bestreden worden met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Madame Masson' is een compacte struik met glanzende bladeren en prachtige lavendelroze bloemen. Deze Rhododendron behoort tot de Catawbiense groep en bloeit in het late voorjaar tot vroege zomer. 'Madame Masson' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze plant is winterhard en trekt vlinders en bijen aan. Het is een mooie en makkelijk te onderhouden toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.