Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla' er en stedsegrøn busk med mørkegrønne, læderagtige blade og smukke, klare røde blomster. Planten blomstrer om foråret og tiltrækker sommerfugle og bier. Det er en langsomt voksende plante, der til sidst kan antage en kompakt form. 'Nova Zembla' trives godt i fugtig, sur jord og kan bruges som enkeltplante eller i grupper i haven. Denne Rhododendron er vinterhårdfør og kan nå en højde på cirka 2 meter.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla' er stedsegrøn og bevarer sine blade hele året rundt. Det er en hårdfør haveplante, der giver farve i haven, selv i de køligere måneder.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla' er hårdfør til omkring -20°C. Denne haveplante tåler derfor godt kolde temperaturer og er egnet til vores klima. Det er vigtigt, at planten beskyttes godt mod hård frost.

  Rhododendroner er generelt lette at vedligeholde, de trives godt i sur jord og har brug for regelmæssig vanding. Det er vigtigt at beskære planterne hvert år efter blomstring for at stimulere væksten. En årlig gødning om foråret hjælper også med en sund vækst.

  Rhododendron 'Nova Zembla' har brug for tilstrækkelig plads til at kunne udvikle sig fuldt ud og vokse. Sørg for, at der er tilstrækkelig plads omkring planten, så luft, lys og næringsstoffer kan cirkulere godt. Tag hensyn til plantens voksne størrelse og plant den i passende afstand fra andre planter.

  Rhododendron trives bedst i halvskygge til skyggefulde miljøer. De kan også trives i fuld sol, men blomsterne vil holde længere i skyggen. Sørg for humusrig jord og tilstrækkelig fugtighed for at sikre sund vækst.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla' har brug for vand gennemsnitligt en til to gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene. Det er vigtigt, at jorden altid er let fugtig, men ikke for våd. I tørre perioder kan det være nødvendigt at vande oftere.

  Ja, Rhododendron 'Nova Zembla' tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der producerer nektar. Dette gør planten til en værdifuld tilføjelse til haven i form af bestøvning. Det kan bidrage til at fremme biodiversiteten.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla' er ikke naturligt hjemmehørende i Holland og bidrager ikke signifikant til biodiversiteten i vores haver. Derfor anbefales det at vælge indfødte plantearter, der faktisk har en merværdi for biodiversiteten.

  Rhododendron blomstrer normalt i maj og juni måned, og blomstringen kan vare op til tre uger. Denne haveplante er kendt for sine farverige og frodige blomster.

  Ja, Rhododendrons kan godt tåle fuld sol, men det er vigtigt, at jorden forbliver fugtig. Det anbefales at beskytte planten mod skarp eftermiddagssol om sommeren.

  Nej, Rhododendrons er giftige og ikke-spiselige. Indtagelse af dele af planten kan føre til alvorlige sundhedsproblemer eller endda død. Det er vigtigt ikke at lade disse planter vokse i nærheden af mad og dyr.

  Ja, Rhododendron har tætte, stedsegrønne blade, der kan absorbere lyd og dermed have en lyddæmpende effekt i haven. Plantning af disse planter kan hjælpe med at reducere omgivelsesstøj.

 • Rhododendroner bør bedst beskæres let efter blomstringen for at bevare formen. Fjern døde eller syge grene og sørg for tilstrækkeligt lys og luft i plantens midte. Undgå dog at beskære sent om sommeren eller efteråret, da det kan påvirke blomstringen.

  Rhododendronen trives i fugtig jord, så sørg for at give regelmæssigt vand i tørre perioder. Pas på, at jorden ikke bliver for våd, da det kan føre til rådne rødder. Giv helst vand om morgenen eller aftenen for at reducere fordampning.

  For haveplanter som 'Nova Zembla' er det vigtigt at bruge sur, veldrænet pottejord. Brug helst en blanding specielt til surbundsplanter. Sørg for, at pottejorden forbliver fugtig, men ikke for våd.

  Rhododendrons trives bedst i fugtig, sur jord med god dræning. Sørg for, at jorden er tilstrækkeligt humusrig, og undgå for tung eller kompakt jord. En pH-værdi mellem 4,5 og 5,5 er ideel for en sund vækst af rhododendron.

  Rhododendron trives bedst i halvskygge eller skyggefulde områder. Sørg for en beskyttet placering mod vinden. Sørg for sur, fugtig jord for optimal vækst og blomstring.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte rodene på Rhododendron mod frost, f.eks. ved at bruge muld. Planten kan også beskyttes mod hård vind og skarp sol. Det anbefales at give planten rigeligt med vand i vinterperioden for at undgå udtørring.

  Rhododendronen har brug for sur jord og halvskygge til skygge. Sørg for tilstrækkelig fugtighed, men undgå stillestående vand. Beskær let efter blomstring for at holde planten i form.

  Rhododendron har brug for sur jord og er følsom over for gødning med en høj pH-værdi. Det er derfor vigtigt at gøde med speciel rhododendrongødning, der fremmer den rette surhedsgrad. Gødning om foråret og efteråret for optimal vækst og blomstring.

  Mulching er gavnligt for planterne om vinteren for at beskytte rødderne mod kulde. Brug organisk materiale som blade, bark eller kompost. Mulch hjælper også med at holde på fugtigheden og undertrykke ukrudtets vækst.

  Rhododendroner som 'Nova Zembla' foretrækker sure jordarter med en pH-værdi mellem 4,5 og 6,0. Sure jordarter sikrer en sund vækst og blomstring af planten. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  Det er vigtigt at inspicere Rhododendron regelmæssigt for skadedyr som bladlus, spindemider og taksbiller. Brug naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller pyrethrum for at beskytte planten mod skadedyr. Sørg for god luftcirkulation og tilstrækkeligt med vand for at holde planten sund og forebygge skadedyr.

 • Beskrivelse

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Nova Zembla' er en stedsegrøn busk med mørkegrønne, læderagtige blade og smukke, klare røde blomster. Planten blomstrer om foråret og tiltrækker sommerfugle og bier. Det er en langsomt voksende plante, der til sidst kan antage en kompakt form. 'Nova Zembla' trives godt i fugtig, sur jord og kan bruges som enkeltplante eller i grupper i haven. Denne Rhododendron er vinterhårdfør og kan nå en højde på cirka 2 meter.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.