Rhododendron (Ponticum Grp) 'Purple Splendour'

Rhododendron (Ponticum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Purple Splendour' is een prachtige, paarsbloeiende variant binnen de Ponticum groep. Deze plant heeft grote, paarse bloemen die in het voorjaar bloeien en een opvallende uitstraling hebben. De Rhododendron 'Purple Splendour' heeft een compacte groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en kan goed groeien in zowel de volle zon als halfschaduw. De Rhododendron 'Purple Splendour' is een eyecatcher in elke tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons behoren tot de groenblijvende planten en behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs tijdens de wintermaanden. Het zijn populaire planten vanwege hun aantrekkelijke bladeren en bloemen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Zorg voor een beschutte standplaats en eventueel extra mulch rond de wortels in de winter.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Purple Splendour' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft eigenlijk alleen regelmatig water en bemesting nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende beschutting heeft tegen felle zon en vorst. Het snoeien van dode of uitgebloeide takken is voldoende om de plant gezond en mooi te houden.

  Rhododendrons hebben voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een afstand van ongeveer 1 tot 1,5 meter tussen elke plant voor optimale groei. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten in de tuin.

  Rhododendrons groeien het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen felle middagzon. In de schaduw zullen de bloemen van de Rhododendron ook langer mooi blijven.

  De Rhododendron 'Purple Splendour' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen of te laten verdrinken. Geef de plant dus regelmatig water, maar vermijd dat de wortels constant nat blijven.

  Ja, de Rhododendron (Ponticum Grp) 'Purple Splendour' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Rhododendrons zijn goed voor biodiversiteit vanwege hun nectarrijke bloemen die bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekken. Ze bieden ook schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren en insecten. Echter, het is belangrijk om inheemse planten te combineren met Rhododendrons voor een meer ecologisch evenwichtige tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Rhododendrons in het algemeen kunnen niet goed tegen de volle zon en prefereren eerder gedeeltelijke schaduw. Ze gedijen het beste in beschermde, vochtige omgevingen. Te veel direct zonlicht kan hun bladeren doen verkleuren en beschadigen.

  Nee, de Rhododendron is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn voor mensen en dieren bij consumptie. Het is belangrijk om deze plant niet te eten en buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

  Rhododendron planten hebben dichte bladeren en takken waardoor ze geluid enigszins kunnen dempen in een tuinomgeving. Echter, ze zijn niet de meest effectieve geluidsdempers in vergelijking met bijvoorbeeld bamboe of hagen. Over het algemeen kunnen Rhododendron planten een klein beetje geluid absorberen, maar verwacht geen volledige dempingseffecten.

 • Het snoeien van Rhododendrons kan het beste na de bloei worden uitgevoerd om de bloemknoppen voor het volgende jaar niet te beschadigen. Verwijder dode en zieke takken en snoei licht om de vorm en grootte van de plant te behouden. Gebruik scherp snoeigereedschap om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan de Rhododendron, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water om kalkaanslag te voorkomen.

  Het is belangrijk om zure potgrond te gebruiken voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is. Vermijd het gebruik van kalkrijke potgrond.

  Rhododendrons gedijen het best in zure, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Het toevoegen van compost en schors kan helpen bij het behouden van de bodemkwaliteit.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Purple Splendour' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en licht zuur van pH-waarde. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Voor de winterbescherming van Rhododendron is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kun je de plant beschermen tegen koude wind door een beschermend scherm te plaatsen. Snoei de plant niet in het najaar, maar wacht tot na de bloei in het voorjaar.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken in het voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Voed de plant elk voorjaar met een speciale rhododendronmeststof voor een goede groei en bloei.

  Rhododendrons hebben baat bij een speciale meststof voor zuurminnende planten. Gebruik deze meststof in het voorjaar voordat de plant begint te groeien. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die je gebruikt.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden in de grond en te voorkomen dat onkruid groeit. Het kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur rond de wortels van de plant. Kies een organisch mulch zoals boomschors of compost voor de beste resultaten.

  Rhododendrons groeien het beste in zure bodems met een pH tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met speciale rhododendronmeststoffen. Een te hoge pH kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en verminderde groei van de plant.

  Voor ongediertebestrijding bij tuinplanten zoals deze, is het belangrijk om regelmatig te controleren op insecten zoals bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij het bestrijden van deze plagen. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen ook worden gebruikt, maar met mate en alleen indien nodig.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Purple Splendour' is een prachtige, paarsbloeiende variant binnen de Ponticum groep. Deze plant heeft grote, paarse bloemen die in het voorjaar bloeien en een opvallende uitstraling hebben. De Rhododendron 'Purple Splendour' heeft een compacte groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter. Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en kan goed groeien in zowel de volle zon als halfschaduw. De Rhododendron 'Purple Splendour' is een eyecatcher in elke tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.