Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' is een groenblijvende struik met donkergroene bladeren en grote bloemen die in clusters groeien. De bloemen zijn lila-paars van kleur en bloeien in het late voorjaar tot begin van de zomer. Deze plant staat graag op een beschutte plaats in de tuin, liefst in de halfschaduw. Het is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 2 meter kan bereiken. De Rhododendron 'Van der Hoop' is geliefd vanwege zijn prachtige bloemen en zijn winterhardheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de constante groei en kleur.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' is winterhard tot -15 graden Celsius en kan dus goed tegen koude temperaturen. Deze tuinplant is geschikt voor een gematigd klimaat en kan goed overleven in Nederlandse winters.

  Rhododendrons in het algemeen zijn makkelijk in onderhoud en hebben weinig speciale zorg nodig. Ze gedijen goed in vochtige, zure grond en hebben een lichte plek nodig. Regelmatig snoeien en bemesten bevordert de gezondheid en bloei van de plant.

  De Rhododendron heeft voldoende ruimte nodig om zijn wortels goed te kunnen ontwikkelen. Plant ze op minimaal 1 meter afstand van elkaar en geef ze de ruimte om uit te groeien tot volwassen planten. Zorg ervoor dat ze voldoende licht en lucht krijgen.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die van nature goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen felle middagzon.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift daarop aan.

  Ja, Rhododendrons (Catawbiense Groep) trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' trekt bijen en vlinders aan, wat goed is voor de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt beschutting en voedsel aan verschillende insecten en kleine dieren. Door zijn groenblijvende bladeren draagt hij het hele jaar bij aan de diversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme zomerdagen. Bescherm de plant tegen felle middagzon om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Nee, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn als het wordt geconsumeerd. Het is belangrijk om alleen planten te eten die bekend zijn als veilig voor consumptie.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren en grote, groenblijvende bladeren die geluid kunnen absorberen en de omgevingsgeluiden enigszins dempen. Het effect zal echter minimaal zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende mechanismen. Het plaatsen van extra geluidsdempende elementen is aanbevolen voor een significanter effect.

 • Rhododendrons kunnen het beste direct na de bloei licht gesnoeid worden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik indien nodig uit voor een gezonde groei. Let op dat je niet te diep snoeit om de bloei volgend jaar niet te verstoren.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Dit houdt de grond vochtig en helpt de plant goed te groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

  De Rhododendron staat het liefst in zure en goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Meng eventueel wat turf door de potgrond voor een optimale groei en bloei.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' gedijt het best in zure, humusrijke grond. Zorg voor een goed doorlatende bodem die niet te nat is. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Rhododendron 'Van der Hoop' gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond met een zure pH-waarde. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan gedaan worden door de wortels te bedekken met mulch en de struik in te pakken met jute of vliesdoek. Zo blijft de plant beschermd tegen de winterse omstandigheden.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te bevorderen. Geef de plant jaarlijks mest voor een gezonde groei en bloei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om matig te bemesten in het voorjaar met een speciale meststof voor zuurminnende planten. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost. Breng een laag van 5-7 cm aan rondom de plant, maar houd het mulchmateriaal weg van de stam.

  Rhododendrons geven de voorkeur aan zure bodems met een pH tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van tuinturf kan helpen de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op insecten zoals bladluizen, spintmijten en slakken. Deze kunnen de gezondheid van de plant aantasten. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is door het plaatsen van lieveheersbeestjes of het besproeien met een mengsel van water en milde zeep.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van der Hoop' is een groenblijvende struik met donkergroene bladeren en grote bloemen die in clusters groeien. De bloemen zijn lila-paars van kleur en bloeien in het late voorjaar tot begin van de zomer. Deze plant staat graag op een beschutte plaats in de tuin, liefst in de halfschaduw. Het is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 2 meter kan bereiken. De Rhododendron 'Van der Hoop' is geliefd vanwege zijn prachtige bloemen en zijn winterhardheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.