Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful'

Rhododendron (Yakushimanum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' is een compacte en langzaam groeiende struik met prachtige bloemen. Deze plant bloeit in de lente met trossen van klokvormige bloemen in zachte roze tinten. De bladeren zijn klein, donkergroen en hebben een licht behaarde textuur. 'Bashful' staat graag op een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw, en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor rotstuinen, borders en als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant zijn bladeren het hele jaar door behoudt, zelfs in de winter.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus over het algemeen goed tegen koude temperaturen in de winter. Het is echter wel belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig en houden van een zure grond. Snoei na de bloei voor een compacte groei.

  Rhododendrons hebben veel ruimte nodig om goed te groeien en bloeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en objecten. Een ruime plantenbak of border is ideaal voor deze Tuinplanten.

  Ja, Rhododendrons groeien over het algemeen goed in de schaduw. Ze kunnen echter het beste gedijen in lichte schaduw of halfschaduw met wat ochtendzon. Zorg voor voldoende licht en vermijd felle middagzon voor de beste groeiresultaten.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond voordat je water geeft en zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan door hun nectar en kleurrijke bloemknoppen. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin die een variatie aan insecten wil aantrekken.

  Rhododendrons zijn uitstekende bronnen van nectar voor bijen en andere bestuivers. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin. Over het algemeen dragen ze bij aan een gezonde en gevarieerde plantenpopulatie.

  Rhododendrons bloeien meestal in de maanden april tot juni. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' gedijt het best in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Volle zon kan leiden tot verbranding van de bladeren en verminderde bloei. Kies dus een locatie in de tuin waar de plant beschermd is tegen direct zonlicht.

  Nee, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' is niet eetbaar en kan giftig zijn voor mens en dier. Het is belangrijk om deze plant niet op te eten.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladerdek en grote bladeren. Hierdoor absorbeert hij geluidsgolven en vermindert hij geluidsoverlast in de omgeving. Het plaatsen van deze planten rondom een tuin of terras kan helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen omgeving.

 • Rhododendrons kunnen het beste gesnoeid worden direct na de bloei. Verwijder dode en zieke takken en zorg ervoor dat de vorm van de struik behouden blijft. Knip niet te diep in het oude hout, omdat dit de bloei kan verminderen.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water bij voorkeur 's ochtends of 's avonds om verdamping te voorkomen.

  De Rhododendron heeft zure, humusrijke potgrond nodig om goed te gedijen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd stilstaand water in de pot. Het gebruik van speciale rododendron- of heidegrond kan helpen om de juiste pH-waarde te behouden voor deze tuinplant.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met een hoge organische stof. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de bodem te mulchen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

  Rhododendrons gedijen het best op een standplaats met gefilterd zonlicht en halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die vochtig blijft maar nooit te nat wordt. Vermijd standplaatsen met direct zonlicht en harde wind.

  In de winter is het aan te raden om de Rhododendron te beschermen tegen vorst door mulch rond de wortels aan te brengen. Bij strenge vorst kan het helpen om de plant af te dekken met een fleecehoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voor de winter, zodat deze goed gehydrateerd de koude periode ingaat.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een zure grond en snoei na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Bescherm de plant tegen felle middagzon en harde wind.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure grond met voldoende voedingstoffen. Gebruik een speciale rhododendronmeststof om de plant te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Bemest de plant in het voorjaar en indien nodig in de zomer.

  Mulch de plant in het voorjaar met organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt opgehoopt om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond en goed gevoed te houden.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' gedijt het beste in zure bodems met een pH tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende zuur is voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het regelmatig testen en aanpassen van de zuurgraad kan helpen om de Rhododendron gezond te houden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u het beste natuurlijke methoden gebruiken zoals het besproeien met een mix van water en milde zeep of het plaatsen van insectenwerende planten in de buurt. Ook kunt u regelmatig de plant inspecteren op tekenen van plagen en deze handmatig verwijderen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van dood blad en regelmatig bemesten, om de weerstand van de plant te verhogen tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Bashful' is een compacte en langzaam groeiende struik met prachtige bloemen. Deze plant bloeit in de lente met trossen van klokvormige bloemen in zachte roze tinten. De bladeren zijn klein, donkergroen en hebben een licht behaarde textuur. 'Bashful' staat graag op een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw, en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor rotstuinen, borders en als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.