Rhododendron 'Curlew'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Curlew' is een compact groeiende en langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. In het voorjaar produceert deze plant trossen met trechtervormige bloemen in een prachtige zalmroze kleur. Deze rhododendron is wintergroen en kan goed gedijen in zure, goed doorlatende grond in de halfschaduw. 'Curlew' is een uitstekende keuze voor een border, heesterbed of als solitaire plant in de tuin. Met zijn opvallende bloemen en groenblijvende bladeren is deze plant een aanwinst voor elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron 'Curlew' is een groenblijvende plant en behoudt zijn bladeren gedurende de winter. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de koudere maanden wanneer andere planten hun blad verliezen. Met zijn groenblijvende eigenschappen biedt het hele jaar door kleur en interesse in de tuin.

  Rhododendron 'Curlew' is winterhard tot -15 graden Celsius.

  De Rhododendron 'Curlew' is over het algemeen een makkelijke plant in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een plek met halfschaduw. Het snoeien van dode takken bevordert de gezondheid van de plant.

  Rhododendrons hebben over het algemeen ruimte nodig om goed te groeien en zich te vertakken. Houd er rekening mee dat ze kunnen uitgroeien tot grote struiken. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen.

  Ja, Rhododendrons groeien goed in de schaduw en gedijen het beste op een plek met gefilterd zonlicht. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige, goed doorlatende grond voor optimale groei. Deze planten kunnen ook goed gedijen onder bomen of in de buurt van gebouwen die wat schaduw bieden.

  De Rhododendron 'Curlew' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Rhododendrons staan erom bekend dat ze vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze plant kan dus zeker vlinders en bijen lokken in de tuin. Het is een prachtige aanvulling voor een vlindervriendelijke tuin.

  Rhododendron 'Curlew' is niet per se goed voor biodiversiteit omdat het een exotische plant is die inheemse soorten kan verdringen. Het is beter om inheemse planten te kiezen die een meer natuurlijke habitat bieden voor lokale dieren en insecten. Over het algemeen draagt het aanplanten van een diversiteit aan inheemse planten bij aan een evenwichtiger ecosysteem.

  De Rhododendron 'Curlew' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan tot wel 3 weken duren.

  Rhododendrons kunnen niet goed tegen de volle zon en hebben liever een plekje in de halfschaduw of schaduw. Te veel direct zonlicht kan schade aan de bladeren veroorzaken. Het is beter om de plant te beschermen tegen de felle middagzon.

  Nee, de Rhododendron familie is giftig voor zowel mensen als dieren. Het consumeren van delen van de plant kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Rhododendrons hebben dikke bladeren en een dichte groei die geluid enigszins kan dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in de directe omgeving van de plant.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei worden gesnoeid. Verwijder dood hout en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen, dus wees voorzichtig.

  De 'Curlew' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  Rhododendrons hebben zure potgrond nodig met goede drainage. Gebruik een speciale rhododendron potgrond of meng gewone potgrond met turf. Geef regelmatig water en voorkom dat de grond uitdroogt.

  De Rhododendron 'Curlew' gedijt het best in een zure, goed doorlatende bodem met een hoge organische stof inhoud. Een humusrijke bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat.

  De Rhododendron 'Curlew' gedijt het best op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen koude wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Een laag mulch of bladeren rond de wortels kan helpen de plant warm te houden. Het is ook aan te raden om de plant af te schermen met een beschermhoes of doek tijdens strenge vorstperiodes.

  De Rhododendron 'Curlew' heeft weinig onderhoud nodig. Een jaarlijkse snoeibeurt na de bloei is voldoende. Zorg voor voldoende water en een lichtzure grond.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure bodem, daarom is het aan te raden om speciale rhododendronmest te gebruiken. Deze mest bevat extra magnesium en ijzer, wat de groei en bloei van de plant bevordert. Gebruik de mest in het voorjaar volgens de aangegeven dosering op de verpakking.

  Gebruik organische mulch rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei en gezondheid van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De Rhododendron 'Curlew' heeft een voorkeur voor zure grond. Het is belangrijk dat de bodem een pH-waarde heeft tussen de 4,5 en 6,0. Zure grond zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Rhododendron 'Curlew', kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen schadelijke insecten handmatig worden verwijderd door ze van de plant af te spoelen met water of ze te verwijderen met de hand. Indien nodig kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Curlew' is een compact groeiende en langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. In het voorjaar produceert deze plant trossen met trechtervormige bloemen in een prachtige zalmroze kleur. Deze rhododendron is wintergroen en kan goed gedijen in zure, goed doorlatende grond in de halfschaduw. 'Curlew' is een uitstekende keuze voor een border, heesterbed of als solitaire plant in de tuin. Met zijn opvallende bloemen en groenblijvende bladeren is deze plant een aanwinst voor elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.