Rhododendron 'Praecox'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Praecox' is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. In het voorjaar produceert deze plant prachtige, lichtroze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijk accent in de tuin. Deze Rhododendron houdt van een standplaats in halfschaduw tot schaduw en gedijt goed in zure, vochtige grond. 'Praecox' kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 1,5 meter en is een mooie aanvulling op een schaduwrijke border of als solitair in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Rhododendron 'Praecox' is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven, zelfs in de winter. Dit zorgt voor een mooie en volle uitstraling in de tuin.

  Rhododendron 'Praecox' is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor tuinen in Nederland en België. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  De Rhododendron 'Praecox' is relatief makkelijk in onderhoud en vereist regelmatig water en bemesting. Het is belangrijk om de plant op een beschutte plek in halfschaduw te plaatsen en regelmatig de dode bloemen te verwijderen voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren.

  Rhododendron 'Praecox' heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij worden geplant om concurrentie te voorkomen.

  Deze plant groeit goed in de schaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te bemesten voor een gezonde groei en bloei.

  Rhododendron 'Praecox' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemomstandigheden. Het is belangrijk om de grond niet uit te laten drogen, maar deze ook niet te laten verdrinken. Het is aan te bevelen om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die veel insecten aantrekken. Het is daarom een mooie aanvulling voor een tuin die gericht is op het aantrekken van bestuivers.

  Rhododendron 'Praecox' is een sierplant die weinig bijdraagt aan biodiversiteit in vergelijking met inheemse planten. Het is belangrijk om ook inheemse planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen. Over het algemeen worden deze planten minder bezocht door bestuivers en vogels.

  De Rhododendron 'Praecox' bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode van deze plant kan tot wel vier weken duren.

  Rhododendron 'Praecox' kan het beste geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon in de middag om verbranding van het blad te voorkomen. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  Nee, de plant Rhododendron 'Praecox' is niet eetbaar. Het eten van delen van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, Rhododendron 'Praecox' heeft dicht bladerdek waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Echter, het effect is niet zo sterk als bij specifieke geluidsdempende planten zoals bamboe of liguster. Het kan wel enige verlichting bieden in een tuin of buitenruimte met veel omgevingsgeluid.

 • Het snoeien van Rhododendrons kan het beste gedaan worden direct na de bloei. Verwijder dode of zieke takken en takken die elkaar kruisen. Let op dat je niet te diep snoeit, dit kan de groei belemmeren.

  De Rhododendron 'Praecox' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Goede potgrond voor zuurminnende planten zoals rododendrons is aangeraden. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlaatbaar is en vermijd te natte grond. Een pH-waarde tussen 4.5 en 5.5 is ideaal voor deze planten.

  Een goede bodemkwaliteit is essentieel voor deze plantensoort. Zorg voor een zure, goed doorlatende bodem met voldoende organisch materiaal. Vermijd te vochtige of te zware grond voor een gezonde groei.

  De Rhododendron 'Praecox' gedijt het best op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, zure grond en bescherm de plant tegen felle zon. Vermijd te natte of te droge grond.

  Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst in de winter door mulch of een beschermhoes te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tijdens koude periodes en geef indien nodig extra water. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind en zorg voor een goede drainage.

  De Rhododendron 'Praecox' dient jaarlijks gesnoeid te worden om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Zorg voor een goed doorlatende en zure grond, geef regelmatig water en bemesting tijdens het groeiseizoen. Bescherm de plant in de winter tegen strenge vorst en harde wind.

  Voor de bemesting van tuinplanten zoals Rhododendron 'Praecox' is het aan te raden om gebruik te maken van speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Deze meststoffen zorgen voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Het kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen vorst in de winter. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt geplaatst om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure grond en heeft een pH-waarde van 5,0 tot 5,5 nodig. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels verdrinken. Het is raadzaam om regelmatig de pH-waarde van de bodem te testen om de juiste omgeving voor deze plant te behouden.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, vooral rhododendrons, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neem olie of pyrethrum. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen ervan kan ook effectief zijn. Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Praecox' is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. In het voorjaar produceert deze plant prachtige, lichtroze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijk accent in de tuin. Deze Rhododendron houdt van een standplaats in halfschaduw tot schaduw en gedijt goed in zure, vochtige grond. 'Praecox' kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 1,5 meter en is een mooie aanvulling op een schaduwrijke border of als solitair in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.