Rhododendron 'Ptarmigan'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Ptarmigan' is een langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aanwezig zijn. In het voorjaar bloeit de plant met prachtige witte bloemen die een lichtroze tint hebben in het centrum. Deze Rhododendron houdt van een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. 'Ptarmigan' is een compacte en winterharde plant die perfect is voor borders, rotstuinen en als solitair in de tuin. Deze Rhododendron trekt bijen en vlinders aan en zorgt voor een prachtige toevoeging aan de tuin met zijn bloemenpracht.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons zijn groenblijvende tuinplanten die hun bladeren behouden in de winter. Deze planten zorgen voor kleur in de tuin, zelfs tijdens de koudere maanden. Het hele jaar door geniet je van het groen van de Rhododendron.

  Rhododendron 'Ptarmigan' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius.

  Ja, de Rhododendron 'Ptarmigan' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Regelmatig water geven en een vochtige grond zijn belangrijk voor deze plant. Daarnaast is het goed om de plant jaarlijks te bemesten voor een gezonde groei.

  De Rhododendron 'Ptarmigan' vereist voldoende ruimte om te kunnen groeien en bloeien. Een volwassen plant kan uiteindelijk een diameter van 1 tot 2 meter bereiken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de plant om zijn volledige groeipotentieel te benutten.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het heeft minstens halfschaduw nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon.

  Een Rhododendron 'Ptarmigan' heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Pas de frequentie van water geven aan op basis van de weersomstandigheden en de behoeften van de plant.

  Rhododendron 'Ptarmigan' is vlinder en bijenlokkend.

  Rhododendrons dragen bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. De planten bieden ook schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren in de tuin. Door diversiteit aan te brengen in beplanting, draag je bij aan een gezonde leefomgeving voor verschillende soorten.

  Rhododendron 'Ptarmigan' bloeit in de maanden mei en juni, en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Deze plant kan beter gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke plekken en kan verbranden in de volle zon. Het is aanbevolen om de plant te beschermen tegen direct zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het consumeren van de bladeren kan leiden tot vergiftiging. Raadpleeg een expert voordat u iets uit de tuin eet.

  Ja, Rhododendron 'Ptarmigan' heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of buitenruimte. Het is echter niet zo effectief als specifiek ontworpen geluidsdempende materialen.

 • Rhododendron 'Ptarmigan' kan het beste gesnoeid worden direct na de bloei in het voorjaar. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip de uitgebloeide bloemen weg om de groei te bevorderen. Het is belangrijk om voorzichtig te snoeien om de vorm en groei van de plant te behouden.

  De Rhododendron 'Ptarmigan' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te voorkomen.

  De Tuinplanten, waaronder Rhododendron 'Ptarmigan', hebben zure potgrond nodig voor een optimale groei en bloei. Kies daarom een potgrond speciaal voor zuurminnende planten. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De bodemkwaliteit voor de Rhododendron 'Ptarmigan' moet zuur en goed gedraineerd zijn. De plant gedijt het best in organische en vochtige grond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te mesten met geschikte voedingsstoffen.

  De Rhododendron houdt van een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de grond zuur en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Tuinplanten zoals deze soort hebben winterbescherming nodig om zich te beschermen tegen de kou en vorst. Dit kan worden gedaan door de plant te bedekken met stro, bladeren of een speciale beschermhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  Rhododendrons houden van vochtige, zure grond en een plekje in de halfschaduw. Ze moeten regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Snoei dode takken weg na de bloei om de vorm van de struik te behouden.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan bemesting in het voorjaar en in de zomer. Gebruik een meststof speciaal voor Tuinplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking. Vermijd overbemesting om schade aan de planten te voorkomen.

  Een mulch van organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost helpt de grond vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rondom de plant, maar houd de mulch enkele centimeters van de stam af om wortelrot te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei van de plant.

  Rhododendrons gedijen het best in zure grond met een pH tussen 4,5 en 5,5. Een te hoge pH kan leiden tot ijzer- en voedingsstoffentekorten, terwijl een te lage pH de groei van de plant kan belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte zoals bladluizen en spint te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook regelmatig controleren op aangetaste bladeren en deze verwijderen kan helpen om ongedierte onder controle te houden. Ten slotte kunt u ook preventief neemolie of een zelfgemaakte knoflookspray gebruiken om ongedierte af te weren.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Ptarmigan' is een langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aanwezig zijn. In het voorjaar bloeit de plant met prachtige witte bloemen die een lichtroze tint hebben in het centrum. Deze Rhododendron houdt van een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. 'Ptarmigan' is een compacte en winterharde plant die perfect is voor borders, rotstuinen en als solitair in de tuin. Deze Rhododendron trekt bijen en vlinders aan en zorgt voor een prachtige toevoeging aan de tuin met zijn bloemenpracht.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.