Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Puncta' is een compact groeiende struik met ovale bladeren en opvallende rode bloemen met kleine gele stippen in het midden. Deze plant behoort tot de Minus Groep en bloeit in het voorjaar. 'Puncta' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Deze Rhododendron vraagt weinig onderhoud en is een mooie aanwinst voor een border of als solitaire plant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons behoren tot de groenblijvende planten, wat betekent dat ze het hele jaar door bladeren behouden. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de winter. Rhododendrons zijn populaire keuzes voor tuinen vanwege hun groenblijvende eigenschappen.

  De Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta' is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor in de tuin. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Rhododendrons zijn over het algemeen vrij eenvoudig te onderhouden en hebben weinig verzorging nodig. Ze gedijen goed in vochtige, zure grond en kunnen goed in de schaduw groeien. Regelmatig snoeien na de bloei is voldoende om de plant gezond te houden.

  Rhododendrons hebben gemiddeld een ruimte nodig van 1,5 tot 2 meter in diameter om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te vertakken. Houd rekening met de groei van de plant in de komende jaren.

  De Rhododendron Minus Groep plant groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen om verbranding van de bladeren te voorkomen. Zorg voor een beschutte plek met voldoende vochtige grond voor optimale groei.

  De Rhododendron Minus Groep 'Puncta' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die deze nuttige bestuivers willen aantrekken.

  Rhododendrons zijn niet bijzonder goed voor de biodiversiteit, omdat ze niet veel voedsel of schuilplaats bieden voor insecten en vogels. Het is belangrijk om ook andere plantensoorten toe te voegen aan de tuin om de biodiversiteit te bevorderen. Kies bijvoorbeeld voor inheemse planten die dienen als voedselbron en leefgebied voor verschillende diersoorten.

  Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Rhododendrons van de Minus Groep kunnen goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om ze voldoende water te geven. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer. Planten in de halfschaduw kunnen ook mooie bloemen produceren.

  Nee, de plant Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta' is niet eetbaar en kan giftige stoffen bevatten. Het consumeren van deze plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om deze plant niet in te nemen.

  Ja, de Rhododendron plant heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen absorberen en dus geluid kunnen dempen in de omgeving. Het kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren buiten te houden.

 • Het snoeien van Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta' kan het beste direct na de bloei worden uitgevoerd. Verwijder dode bloemen en dun de struik uit om lucht en licht door te laten. Snoei takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen.

  De Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat om schimmelziekten te voorkomen.

  Rhododendron (Minus Grp) 'Puncta' heeft zure, goed doorlatende potgrond nodig om gezond te groeien. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Gebruik bij voorkeur een pot met drainagegaten om wortelrot te voorkomen.

  Rhododendrons gedijen het beste in goed doorlatende, zure grond. Zorg voor een humusrijke bodem met voldoende vochtigheid. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor regelmatige bemesting om de plant gezond te houden.

  De Rhododendron houdt van een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor vochtige, goed doorlatende grond en vermijd te veel direct zonlicht. Bescherm de plant tegen harde wind om uitdroging te voorkomen.

  Tijdens de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen kou en vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Ook kan een beschermende winterhoes of -net worden gebruikt om de plant te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerd worden. Snoei dode takken in het voorjaar voor gezonde groei. Gebruik een speciale Rhododendron meststof voor optimale bloei.

  Rhododendrons houden van zure grond en hebben daarom behoefte aan specifieke meststoffen, zoals rhododendronmest. Om de groei en bloei te optimaliseren, is het belangrijk om de plant te bemesten in het voorjaar en de zomer. Het gebruik van te veel mest kan echter schadelijk zijn, dus houd de dosering goed in de gaten.

  Het gebruik van mulch rond de basis van tuinplanten kan helpen bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Mulch kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals compost, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om schimmelproblemen te voorkomen.

  Rhododendrons gedijen het best in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen met speciale meststoffen voor zure grond. Een te hoge of te lage pH-waarde kan leiden tot slechte groei en bloei van de plant.

  Voor ongediertebestrijding bij Tuinplanten kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen insecten zoals bladluizen handmatig worden verwijderd of bestreden worden met een milieuvriendelijk middel zoals neemolie. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Puncta' is een compact groeiende struik met ovale bladeren en opvallende rode bloemen met kleine gele stippen in het midden. Deze plant behoort tot de Minus Groep en bloeit in het voorjaar. 'Puncta' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De bloemen trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Deze Rhododendron vraagt weinig onderhoud en is een mooie aanwinst voor een border of als solitaire plant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.