Rhododendron 'Ramapo'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Ramapo' is een compacte groenblijvende struik met donkergroene bladeren en mooie lila-paarse bloemen. De bloemen van deze plant bloeien in het voorjaar en zorgen voor een prachtige kleurrijke aanblik. Rhododendron 'Ramapo' groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Deze plant is winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Rhododendron 'Ramapo' is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons zijn groenblijvende planten. De bladeren blijven het hele jaar door groen. Deze planten behouden hun bladeren in de winter.

  Rhododendron 'Ramapo' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Rhododendrons zijn over het algemeen gemakkelijk in onderhoud, zolang ze de juiste groeiomstandigheden krijgen. Ze hebben regelmatig water nodig en houden van zure grond. Snoeien is meestal alleen nodig om dode takken te verwijderen en de vorm te behouden.

  De Rhododendron 'Ramapo' heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en groeien. Het is aan te raden om minstens 1 tot 1,5 meter ruimte rondom de plant vrij te houden. Op deze manier kan de plant zich optimaal ontwikkelen en gezond blijven.

  Ja, Rhododendrons groeien over het algemeen goed in de schaduw. Ze verdragen schaduwrijke omstandigheden en gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden in de tuin. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen felle zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen wordt geadviseerd om de plant ongeveer 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, de bloemen van Rhododendron 'Ramapo' zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Ze kunnen helpen bij het aantrekken van deze nuttige bestuivers naar jouw tuin. Het is een goede keuze als je interesse hebt in het ondersteunen van de biodiversiteit in je omgeving.

  Rhododendron 'Ramapo' trekt insecten aan en biedt schuilplaats voor kleine dieren, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Let op dat deze plant niet inheems is en invasief kan zijn in sommige gebieden, wat de biodiversiteit kan beïnvloeden. Overweeg daarom om inheemse planten te kiezen voor een grotere bijdrage aan de lokale biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Nee, de Rhododendron 'Ramapo' kan niet goed tegen de volle zon. Het beste groeit deze plant in halfschaduw tot schaduw. Te veel zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren en verminderde bloei.

  Nee, de bladeren en bloemen van de Rhododendron plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Deze planten bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Het is belangrijk om de plant niet op te eten en uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden.

  Ja, Rhododendrons staan bekend om hun dichte bladeren en struikachtige vorm, waardoor ze geluid kunnen dempen. Echter, de geluidsdempende werking kan per plant variëren en is over het algemeen niet zo sterk als bij bijvoorbeeld bamboe of coniferen. Het is daarom beter om specifiek naar geluidsdempende planten te kijken als dat een belangrijke factor is.

 • Rhododendron 'Ramapo' kan het beste na de bloei gesnoeid worden. Verwijder dode takken en knip uitgebloeide bloemen weg om de groei te bevorderen. Let op dat er niet teveel van de nieuwe knoppen worden weggeknipt.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Rhododendrons hebben een zure, goed doorlatende potgrond nodig om goed te groeien. Zorg voor een mengsel van tuinturf en grof zand voor een optimale afwatering. Voeg eventueel wat compost toe voor extra voeding.

  Rhododendron 'Ramapo' gedijt het beste in vochtige, zure grond met een goede drainage. Een lage pH-waarde van de bodem is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vermijd te natte of te droge omstandigheden.

  Rhododendron 'Ramapo' gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. De grond dient zuur en goed doorlatend te zijn. Bescherm de plant tegen koude wind.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst door mulch toe te voegen rond de wortels. Daarnaast kan je de plant beschermen met vliesdoek of een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft tijdens de winter.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in een vochtige, goed doorlatende bodem. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Een keer per jaar bemesten in het voorjaar bevordert de groei en bloei.

  Rhododendrons hebben speciale meststof nodig voor zure grond, zoals rododendronmest. Gebruik geen meststoffen met kalk, omdat dit de zuurgraad van de grond kan veranderen. Bemest de plant in het voorjaar en najaar volgens de instructies op de verpakking.

  Rhododendron 'Ramapo' houdt van een mulchlaag rond de wortels om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-8 cm aan, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt.

  Rhododendrons hebben een zure bodem nodig om goed te groeien en bloeien. Een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 is ideaal voor deze planten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en witte vlieg te bestrijden bij tuinplanten, waaronder het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, en het regelmatig besproeien van de plant met een mengsel van water en biologische zeep. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en indien nodig actie te ondernemen om schade aan de plant te voorkomen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere organismen in de tuin.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Ramapo' is een compacte groenblijvende struik met donkergroene bladeren en mooie lila-paarse bloemen. De bloemen van deze plant bloeien in het voorjaar en zorgen voor een prachtige kleurrijke aanblik. Rhododendron 'Ramapo' groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Deze plant is winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Rhododendron 'Ramapo' is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.