Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Moederkensdag'

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Moederkensdag' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en prachtige lichtroze tot paarse bloemen. Het is een populaire keuze voor in de tuin vanwege de rijke bloei in het voorjaar. Deze plant houdt van een zure grond en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan elke tuin. 'Moederkensdag' is een winterharde soort die weinig onderhoud vraagt en langdurige bloemenpracht biedt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons zijn over het algemeen groenblijvende planten. Dit betekent dat ze ook in de winter bladeren behouden. Hierdoor zorgen ze het hele jaar door voor kleur in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant voldoende bescherming te bieden tijdens koude wintermaanden. Deze plant kan het beste in de volle grond geplant worden voor optimale winterhardheid.

  Ja, Rhododendrons zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben wel specifieke behoeften zoals een zure grond en halfschaduw. Regelmatig water geven en snoeien is belangrijk voor een gezonde groei.

  De Rhododendron heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen andere planten en bomen, zodat de Rhododendron voldoende lucht en licht krijgt. Houd ook rekening met de hoogte, breedte en diepte van de groei van de plant.

  Ja, Rhododendrons groeien goed in de schaduw, maar ze zullen wel minder bloemen produceren. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef af en toe wat meststoffen voor een optimale groei. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden.

  De Rhododendron heeft ongeveer één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd te veel water geven om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid in de grond.

  Ja, Rhododendrons zijn erg populair bij vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze zijn een goede keuze voor tuinen die bedoeld zijn om insecten aan te trekken. Maak deze plant een mooie toevoeging aan uw tuin om vlinders en bijen te lokken.

  Rhododendrons trekken bijen en vlinders aan met hun nectarrijke bloemen, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast bieden ze beschutting aan kleine dieren en vogels. Het is dus zeker een goede toevoeging voor de biodiversiteit in jouw tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en bloeit gemiddeld 3 tot 4 weken.

  Deze plant kan beter worden geplant op een plek met halfschaduw of schaduw, in plaats van direct in de volle zon. Te veel zonlicht kan de bladeren verbranden en de plant beschadigen. Het is belangrijk om de plant 's ochtends zonlicht te geven en 's middags schaduw.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Moederkensdag' is niet eetbaar voor mensen of dieren en kan bij consumptie ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om planten en bloemen uit de tuin alleen te gebruiken voor decoratie en niet als voedsel. Het is verstandig om andere eetbare planten en kruiden te kweken voor consumptie.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en dus enigszins geluidsdempend kunnen zijn. Het effect is echter beperkt. Andere factoren, zoals de omgeving en de grootte van de plant, spelen ook een rol bij geluidsdemping.

 • Rhododendrons moeten na de bloei regelmatig worden gesnoeid om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode takken, bloemen en bladeren om de plant gezond te houden. Snoei niet te diep, anders kan de plant beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet constant doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond speciaal ontwikkeld voor zuurminnende planten voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een zure pH-waarde. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te voorzien van organisch materiaal en mulch om de kwaliteit van de grond te behouden. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant groeit het beste op een plek met halfschaduw en beschut tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en rijk aan organisch materiaal. Voorkom dat de grond uitdroogt door regelmatig water te geven.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of fleece te gebruiken. Zorg ervoor dat de wortels niet bevriezen door de plant af te dekken met bladeren. In het voorjaar kan de bescherming worden verwijderd zodra de vorst voorbij is.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef de plant organische mest in het voorjaar voor een gezonde groei.

  De Rhododendron heeft behoefte aan een speciale rhododendronmeststof die rijk is aan kalium en fosfor. Het is belangrijk om de plant regelmatig, maar niet te overvloedig, te bemesten tijdens het groeiseizoen. Bemest de Rhododendron bij voorkeur in het voorjaar en de zomer.

  Mulchen is belangrijk voor deze plant, omdat het de grond vochtig houdt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5 centimeter is voldoende.

  Deze plant houdt van zure grond en groeit het beste bij een pH-waarde tussen 4.5 en 5.5. Door regelmatig te testen en indien nodig de grond te verzuren, zullen de bloemen en bladeren van de plant gezond blijven. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden en deze indien nodig aan te passen voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte. Bij problemen kun je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld neemolie of insecticidzeep. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmelziekten te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Moederkensdag' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en prachtige lichtroze tot paarse bloemen. Het is een populaire keuze voor in de tuin vanwege de rijke bloei in het voorjaar. Deze plant houdt van een zure grond en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan elke tuin. 'Moederkensdag' is een winterharde soort die weinig onderhoud vraagt en langdurige bloemenpracht biedt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.