Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Vuyk's Scarlet'

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Vuyk's Scarlet' is een mooie struik met glanzende, groenblijvende bladeren en opvallende, felrode bloemen. Deze Japanse Azalea staat bekend om zijn heldere kleur en overvloedige bloei in het voorjaar. De bloemen trekken vlinders en bijen aan. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 1-1,5 meter. Ideaal voor in borders, rotstuinen of als solitaire plant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Vuyk's Scarlet' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant in de winter zijn bladeren behoudt. Dit zorgt voor kleur in de tuin gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst, vooral in de eerste jaren na het planten. Ze doen het goed in de meeste delen van Nederland en België.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig nodig om te gedijen. Zorg voor een zure grond en voldoende vochtigheid, en snoei de struik regelmatig voor een gezonde groei. Zorg ook voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

  De Rhododendron 'Vuyk's Scarlet' heeft ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om licht en luchtstroom toe te laten. Houd rekening met de uiteindelijk breedte en hoogte van de plant bij het planten.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Vuyk's Scarlet' groeit goed in de schaduw, maar zal bloeien en groeien het best als hij wat zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de plant minimaal 4 uur per dag indirect zonlicht ontvangt voor optimale groei en bloei. De plant kan ook groeien onder bomen en in de schaduw van gebouwen.

  De Rhododendron 'Vuyk's Scarlet' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant 1 tot 2 keer per week water te geven, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Let op dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de Rhododendron is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceren. Dit trekt deze bestuivers aan en helpt bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Rhododendrons zijn goede planten voor biodiversiteit omdat ze nectar bieden aan bijen en vlinders. Ze zorgen voor kleur in de tuin en trekken verschillende soorten vogels aan. Rhododendrons dragen bij aan de diversiteit van planten in de tuin, wat weer verschillende diersoorten aantrekt.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Vuyk's Scarlet' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige locaties. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen felle middagzon.

  Nee, de bloemen en bladeren van de Rhododendron planten zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren van de plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Rhododendron planten hebben dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en helpen om geluid te dempen. Het groen van de bladeren kan geluidsgolven absorberen en zo een geluidsdempend effect hebben. In een tuin met Rhododendron planten kan het geluid van bijvoorbeeld verkeer verminderd worden.

 • Rhododendrons kunnen na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode takken en eventueel uitstekende takken om de plant compact te houden. Snoei niet te diep in het oude hout, dit kan de bloei belemmeren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in grond die goed waterdoorlatend is en rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren op vochtigheid en de plant te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de plant niet in te natte grond staat om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Vuyk's Scarlet' gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met voldoende organisch materiaal. Goede bodemkwaliteit is essentieel voor een gezonde groei en bloei van deze plant. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Beschermt de plant tegen harde wind.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door deze af te dekken met een dikke laag bladeren of stro. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen koude wind en vocht. Controleer regelmatig of de bescherming nog voldoende is en pas indien nodig aan.

  De plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist slechts minimale verzorging. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten, zoals bijvoorbeeld rhododendron- en azaleamest. Deze meststof zorgt voor een juiste zuurgraad van de grond en voorziet de plant van de benodigde voedingsstoffen. Bemestingsadvies is meestal om dit in het voorjaar en najaar te doen.

  Mulch kan helpen om vocht vast te houden in de grond en onkruidgroei te verminderen. Het helpt ook om de bodemtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen toe te voegen aan de grond. Het is belangrijk om de mulch vlakbij de plantstam aan te brengen, maar niet te dichtbij om schimmelgroei te voorkomen.

  De Rhododendron houdt van zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Zure grond zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten zoals de Rhododendron is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op bladluizen, spintmijten of andere insecten. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding. Een milieuvriendelijke oplossing is het gebruik van neemolie of zeepwater om ongedierte af te weren.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Vuyk's Scarlet' is een mooie struik met glanzende, groenblijvende bladeren en opvallende, felrode bloemen. Deze Japanse Azalea staat bekend om zijn heldere kleur en overvloedige bloei in het voorjaar. De bloemen trekken vlinders en bijen aan. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 1-1,5 meter. Ideaal voor in borders, rotstuinen of als solitaire plant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.