Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Gibraltar'

Rhododendron (Mollis Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Gibraltar' is een prachtige en kleurrijke groenblijvende struik met grote trossen opvallende oranje bloemen. Deze plant behoort tot de Mollis Azalea Groep en bloeit in het voorjaar. 'Gibraltar' kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze Rhododendron is ideaal voor het toevoegen van kleur aan een tuin en trekt vlinders en bijen aan. Zorg voor voldoende zonlicht en bescherming tegen harde wind om de 'Gibraltar' optimaal te laten groeien en bloeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Rhododendrons zijn groenblijvende planten, wat betekent dat ze hun bladeren behouden gedurende het hele jaar. In de winter hebben ze nog steeds hun bladeren, waardoor ze kleur en interesse aan de tuin geven, zelfs wanneer andere planten kaal zijn. Deze eigenschap maakt hen ideaal voor het toevoegen van structuur aan de tuin en het bieden van groen in alle seizoenen.

  Rhododendrons zijn over het algemeen winterhard tot -15 graden Celsius. In strenge winters kunnen ze wel wat bescherming nodig hebben, zoals het afdekken met vliesdoek. Het is belangrijk om de planten goed water te geven in de herfst om ze voor te bereiden op de winter.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede drainage. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor optimale groei.

  Rhododendrons hebben ruimte nodig voor hun wortelstelsel om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 1 tot 1,5 meter tussen de verschillende struiken. Houd ook rekening met een minimale afstand van ongeveer 1 meter tot andere planten of objecten om voldoende lucht- en lichtcirculatie te garanderen.

  De Rhododendron Mollis Azalea Grp 'Gibraltar' groeit het beste in halfschaduw tot volle zon. In de schaduw zal de groei van de plant beperkt zijn en minder bloemen produceert. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  Water de plant gemiddeld 1-2 keer per week, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet te nat. Geef in drogere periodes wat vaker water.

  Ja, de Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Gibraltar' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin voor de bestuiving.

  Rhododendrons zijn populair bij bijen en vlinders vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin door deze bestuivende insecten aan te trekken. Het is belangrijk om verschillende soorten planten te combineren om een divers ecosysteem te creëren.

  De Rhododendron bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Gibraltar' houdt van een plekje in de halfschaduw of gefilterd zonlicht, en kan niet goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen om verbranding van het blad te voorkomen. Het beste is om de plant op een plek te planten waar hij wat beschutting krijgt tegen de zon.

  Nee, de Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Gibraltar' is niet eetbaar. Deze plant bevat giftige stoffen en is niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om de plant niet in de buurt te laten komen van dieren of kinderen die mogelijk kunnen proberen om deze plant te eten.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte, groenblijvende bladeren die geluid kunnen absorberen en een groen scherm kunnen vormen. Hierdoor kunnen ze helpen om geluid te dempen in de tuin. Het effect zal echter beperkt zijn.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of zieke takken en dun de plant uit om lucht en licht door te laten dringen. Pas op met snoeien in de winter, dit kan de bloei van het komende jaar beïnvloeden.

  Geef regelmatig water aan deze plant om de grond vochtig te houden. Zorg ervoor dat de wortels niet te lang droog blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelziektes te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor zuurminnende planten.

  De plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met een hoge organische stofgehalte. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Rhododendron gedijt het beste op een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die licht zuur is. Bescherm de plant tegen felle middagzon en harde wind.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te bedekken met mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant uit de wind te zetten om uitdroging te voorkomen. In strenge winters kan een beschermhoes gebruikt worden om de plant te beschermen tegen kou.

  Deze plant houdt van vochtige, zure grond en zou regelmatig water moeten krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken weg en bemest jaarlijks met een speciale rhododendron meststof voor een gezonde groei.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure grond en kunnen worden bemest met een speciale rhododendron meststof om de zuurtegraad te behouden. Het is belangrijk om de planten niet te overbemesten, omdat dit schade kan veroorzaken. Bemest rhododendrons bij voorkeur in het voorjaar en de zomer voor een gezonde groei en bloei.

  De mulchlaag helpt de bodem vocht vast te houden en te beschermen tegen extreme temperaturen. Mulch kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruidgroei rondom de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld speciale meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot chlorose en andere groeiproblemen bij de plant.

  Gebruik preventieve maatregelen zoals regelmatig snoeien en verwijderen van dode bladeren om ongedierte te voorkomen. Bij een ernstige plaag kan een biologisch bestrijdingsmiddel worden gebruikt of kan de plant worden behandeld met een insecticidenspray. Let op: gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Gibraltar' is een prachtige en kleurrijke groenblijvende struik met grote trossen opvallende oranje bloemen. Deze plant behoort tot de Mollis Azalea Groep en bloeit in het voorjaar. 'Gibraltar' kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze Rhododendron is ideaal voor het toevoegen van kleur aan een tuin en trekt vlinders en bijen aan. Zorg voor voldoende zonlicht en bescherming tegen harde wind om de 'Gibraltar' optimaal te laten groeien en bloeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.