Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Hortulanus H. Witte'

Rhododendron (Mollis Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Hortulanus H. Witte' is een mooie en kleurrijke struik uit de Mollis Azalea Groep. De bloemen zijn groot en klokvormig, met een prachtige witte kleur en een lichtgele tekening in het midden. Deze plant bloeit in het voorjaar en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. De 'Hortulanus H. Witte' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin en kan een echte eyecatcher zijn tijdens de bloeiperiode.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Hortulanus H. Witte' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie aanblik, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder de -15 graden Celsius om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter extra te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag.

  Ja, de Rhododendron heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure bodems. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor deze plant. Zorg wel voor voldoende licht en bescherming tegen felle zon.

  De Rhododendron 'Hortulanus H. Witte' heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter breed en hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen individuele planten te laten voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en vocht krijgt om gezond te blijven.

  De Rhododendron Mollis Azalea Grp groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen de felle middagzon om verbranding te voorkomen. Een plek met wat ochtendzon en daarna schaduw is ideaal voor deze plant.

  De Rhododendron 'Hortulanus H. Witte' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, de Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Hortulanus H. Witte' is vlinder- en bijenlokkend door de nectar die de bloemen produceren. Dit zorgt ervoor dat deze plant aantrekkelijk is voor bestuivers in de tuin.

  Rhododendrons kunnen een goede habitat bieden voor insecten, vogels en andere dieren, waardoor ze kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in uw tuin. Door hun nectar en stuifmeel zijn ze aantrekkelijk voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Het is daarom goed om deze planten in uw tuin te hebben voor een gevarieerde en gezonde tuinomgeving.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en blijft ongeveer 2 tot 3 weken in bloei staan. Na de bloei kan de plant worden gesnoeid om nieuwe groei te stimuleren.

  Ja, de Rhododendron kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook wat schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg voor een goede afwatering van de grond om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Hortulanus H. Witte' is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten of te gebruiken in voedselbereiding.

  Ja, Rhododendrons hebben dikke bladeren en houtachtige takken die geluidsgolven kunnen absorberen en daarom geluidsdempend kunnen werken in uw tuin. Echter, het effect is meestal niet significant genoeg om echt als geluidsdempend te worden beschouwd. Andere planten zoals coniferen kunnen meer effectief zijn in het absorberen van geluid.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Knip de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te stimuleren. Wees voorzichtig met snoeien om de bloemknoppen voor volgend jaar niet te beschadigen.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Hortulanus H. Witte' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang in water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te beperken.

  Voor de Rhododendron is het belangrijk om gebruik te maken van zure potgrond. Zorg voor een goede drainage in de pot en geef de plant regelmatig water. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure, goed doorlatende grond met een hoge organische stofinhoud. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost of turf kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Zorg ervoor dat de plant op een plek staat waar hij halfschaduw krijgt. Rhododendrons gedijen het best in zure grond met goede drainage. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  In de winter is het belangrijk om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst door een laag mulch aan te brengen. Ook kan de plant beschermd worden tegen harde wind door een windscherm te plaatsen. Vergeet niet om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en gebruik organische meststoffen voor gezonde groei. Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden.

  Rhododendrons hebben behoefte aan zure grond, daarom is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een speciale rhododendronmeststof. Dit kan het beste gebeuren in het voorjaar en de zomer. Gebruik nooit kalkhoudende meststoffen, hier kunnen rhododendrons niet tegen.

  Mulchen is belangrijk om de vochtigheid van de grond te behouden en onkruidgroei te verminderen. Het biedt ook isolatie tegen extreme temperaturen en beschermt de wortels van de plant. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals boomschors of bladeren voor een goede groei van de plant.

  De Rhododendron gedijt het beste op zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld turf of speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Aangezien de plant behoefte heeft aan zure grond, is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aanplant en verzorging ervan.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplanten is het aan te raden om regelmatig te controleren op luizen, spint, en bladluizen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij het bestrijden van deze plaagdieren. Indien nodig kunnen ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Hortulanus H. Witte' is een mooie en kleurrijke struik uit de Mollis Azalea Groep. De bloemen zijn groot en klokvormig, met een prachtige witte kleur en een lichtgele tekening in het midden. Deze plant bloeit in het voorjaar en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. De 'Hortulanus H. Witte' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin en kan een echte eyecatcher zijn tijdens de bloeiperiode.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.