Abies alba

Abies

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abies alba, også kendt som sølvgran, er en stor nåletræ, der er hjemmehørende i Europa. Træet har en kegleformet krone med grågrønne nåle, der vokser på alle sider af grenene. Om foråret producerer Abies alba små kegleformede blomster, der senere bliver til kegler med frø. Træet kan blive over 50 meter højt og har en stærk og lige stamme. Abies alba trives bedst i fugtig og veldrænet jord og bruges ofte som juletræ på grund af sin smukke form og duft.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn, hvilket betyder at den bevarer sine blade hele året rundt. Dette gør at planten forbliver grøn selv om vinteren.

  Abies alba er vinterhård til cirka -20 til -25 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod hård frost, især i de første år efter plantningen. Det anbefales at beskytte planten med f.eks. halm eller fiberdug.

  Denne plante er ret nem at holde, og den kræver ikke meget speciel pleje. Så længe planten får tilstrækkeligt med vand og sollys, vil den trives godt i haven. Regelmæssig beskæring af planten kan gavne dens sundhed og udseende.

  For at sikre en sund vækst har denne plante brug for plads til sit rodsystem og til at udvikle sig fuldt ud. Husk at holde en minimal afstand på 2 til 3 meter fra andre planter og strukturer for at undgå at hindre væksten. Det anbefales at plante planten direkte i jorden, så den har tilstrækkelig plads til at vokse og udvikle sig optimalt.

  Ja, planten vokser godt i skyggen. Det er en hårdfør plante, der trives godt i fugtig, veldrænet jord. Planten kræver dog tilstrækkelig plads til at kunne udvikle sig.

  Planten har brug for vand gennemsnitligt en til to gange om ugen. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig, men ikke mættet. Sørg for, at det øverste lag af jorden er tørt, før du giver vand igen.

  Abies alba tiltrækker ikke sommerfugle og bier, fordi det er en nåletræ og ikke har blomster, der producerer nektar. Det er primært dekorativt på grund af dets stedsegrønne nåle og kegleformede vækst. Denne plante hører til kategorien haveplanter.

  Ja, planten er godt for biodiversitet, fordi den giver en vigtig levested for fugle, insekter og andre dyr. Planten bidrager til sunde og varierede økosystemer i haven.

  Denne plante blomstrer normalt i april og maj, og blomstringen kan vare cirka 2 til 3 uger.

  Denne plante kan i princippet godt tåle fuld sol, men det er bedre at plante den et sted, hvor den også kan finde lidt skygge. For meget direkte sollys kan beskadige og udtørre planten. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand, især i varme sommerdage.

  Nej, Abies alba er ikke spiselig og anbefales ikke til forbrug. Det er en dekorativ haveplante og tilhører kategorien af nåletræer. Det er vigtigt altid at identificere planter, før de indtages for at undgå sundhedsrisici.

  Ja, planten har nåleformede blade, der kan absorbere og dæmpe lydbølger. Dette kan hjælpe med at reducere støj i en have eller udendørsområde.

 • Beskæring af denne plante er ikke nødvendig, medmindre der er døde, beskadigede eller uønskede grene. Dette bør helst gøres i slutningen af foråret eller tidlig sommer. Sørg for, at beskæresaksen er ren og skarp for at undgå skade på planten.

  Denne plante har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er fugtig, men ikke gennemblødt. Giv planten vand ved roden og undgå at få nålene våde.

  Planten har brug for en god drænende pottemuld med en let sur pH-værdi. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke vandmættet. Brug helst en pottemuld specielt til haveplanter.

  Jordkvaliteten for denne plante skal være fugtig, veldrænet og rig på humus. En sur til neutral pH-værdi anbefales for optimal vækst. Berig eventuelt jorden med organisk materiale for at fremme væksten.

  Denne plante trives bedst på en placering med delvis skygge til fuld sol. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke for tung. Planten kan trives både i sur og neutral jord.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte planten mod frost og kold vind. Dette kan gøres ved at mulde rødderne med blade eller halm og pakke planten ind i sække eller fiberdug. Sørg for, at planten har tilstrækkeligt med vand, inden frosten begynder.

  Foretrækker en placering med fugtig, veldrænet jord og tilstrækkeligt med sollys. Vand regelmæssigt, især i tørre perioder, og beskær døde grene om nødvendigt. Gød planten om foråret for at fremme sund vækst.

  Det anbefales at give en gødning til haveplanter som denne art om foråret og sommeren. Brug en afbalanceret gødning specielt til stedsegrønne planter for at fremme vækst og sundhed. Følg instruktionerne på emballagen for korrekt dosering og timing.

  Mulching er vigtigt for denne plante, fordi det hjælper med at holde på fugtigheden, undertrykke ukrudtsvækst og forbedre jordkvaliteten. Det anbefales at bruge organisk materiale som træbark, kompost eller blade som mulch. Sørg for, at mulchlaget ikke er for tykt, og lad plads være fri omkring plantens stamme.

  Abies alba trives bedst i en jord med en let sur til neutral pH på ca. 5,5 til 7,0. Det er vigtigt at sikre, at jorden er godt drænet for at undgå rodødelæggelse. Det anbefales at tjekke jordens pH regelmæssigt og om nødvendigt justere den med f.eks. kalk eller svovl.

  Til bekæmpelse af skadedyr på denne plante kan der bruges biologiske bekæmpelsesmidler såsom rovmider eller mariehøns. Det er også vigtigt at foretage regelmæssige inspektioner og fjerne angrebne blade eller grene. Det er altid en god idé at undersøge, hvilket specifikt skadedyr der påvirker planten, før du går videre med bekæmpelsesforanstaltninger.

 • Beskrivelse

  Abies alba, også kendt som sølvgran, er en stor nåletræ, der er hjemmehørende i Europa. Træet har en kegleformet krone med grågrønne nåle, der vokser på alle sider af grenene. Om foråret producerer Abies alba små kegleformede blomster, der senere bliver til kegler med frø. Træet kan blive over 50 meter højt og har en stærk og lige stamme. Abies alba trives bedst i fugtig og veldrænet jord og bruges ofte som juletræ på grund af sin smukke form og duft.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.