Abies concolor

Abies

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abies concolor, ook bekend als de witte den of zilveren den, is een mooie naaldboom met zachte, zilverachtige blauwgroene naalden. De boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een kegelvormige groeiwijze. In de lente produceert Abies concolor decoratieve kegels die later in het jaar bruin kleuren. Deze boom gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Abies concolor is een populaire sierboom in parken en tuinen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en langdurige groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De Abies concolor is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30°C verdragen. Deze tuinplant is geschikt voor koude klimaten en kan goed gedijen in ons winterseizoen.

  De Abies concolor is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en af en toe snoeien om zijn vorm te behouden. Het gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw.

  De Abies concolor heeft veel ruimte nodig om te groeien, het is een grote naaldboom. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten om de groei niet te belemmeren. Een minimale ruimte van 3 meter rondom de plant is aan te raden.

  Ja, Abies concolor groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant en doet het goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken in de tuin. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond voor optimale groei.

  Abies concolor heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. In de winter kan de behoefte aan water verminderen.

  Ja, Abies concolor trekt vlinders en bijen aan vanwege de stuifmeel en nectar die ze produceren. Het is een waardevolle plant voor de biodiversiteit in uw tuin.

  Ja, Abies concolor is goed voor biodiversiteit omdat het een divers ecosysteem ondersteunt met verschillende insecten, vogels en kleine dieren die afhankelijk zijn van de plant voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de stabiliteit en diversiteit van het ecosysteem door zijn dichte bladerdak en diepe wortels. Het voorziet ook in een grotere variëteit aan voedselbronnen en leefgebieden voor verschillende soorten in de tuin.

  Abies concolor bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de Abies concolor is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en geen voedselbron voor consumptie. Het wordt afgeraden om delen van deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft naalden die geluid kunnen absorberen en zorgen voor een geluidsdempend effect in een tuinomgeving.

 • Snoei deze plant in het late voorjaar tot vroege zomer om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Knip takken terug tot net boven een zijtak of knop om nieuwe groei te stimuleren. Vermijd snoeien in het najaar of winter om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de plant bij de wortels en vermijd het besproeien van de naalden.

  De Abies concolor groeit het beste in goed doorlatende potgrond en heeft behoefte aan vochtigheid maar niet aan wateroverlast. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond niet uitdroogt om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en licht zuur zijn. Zorg voor een goede afwatering om wateroverlast te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemvruchtbaarheid te verhogen.

  De Abies concolor gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook wat schaduw verdragen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Deze plant is geschikt voor in de tuin.

  Deze plant kan in de winter beschermd worden tegen extreme kou door een mulchlaag van bladeren of stro rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een scherm of windbreker helpen om de plant te beschermen tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om de kans op vorstschade te verminderen.

  Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en de plant voldoende zonlicht krijgt. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig dode of beschadigde takken weg.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van een speciale meststof voor naaldbomen. Het is aan te raden om te bemesten in het voorjaar, voordat de groeiperiode begint. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rondom de plant wordt gelegd om de bodem vochtig en gezond te houden. Mulch helpt ook onkruidgroei te verminderen en beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-10 cm is voldoende.

  De Abies concolor gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spintmijten en andere kleine insecten. Preventief kun je de plant besproeien met een mengsel van water en zeep. Indien nodig kun je ook natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes inzetten voor de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Abies concolor, ook bekend als de witte den of zilveren den, is een mooie naaldboom met zachte, zilverachtige blauwgroene naalden. De boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een kegelvormige groeiwijze. In de lente produceert Abies concolor decoratieve kegels die later in het jaar bruin kleuren. Deze boom gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Abies concolor is een populaire sierboom in parken en tuinen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en langdurige groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.