Abies lasiocarpa 'Compacta'

Abies

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abies lasiocarpa 'Compacta' is een dwergvorm van de subalpiene spar met een compacte groeiwijze en langzame groei. De naalden van deze plant zijn zilverblauw van kleur en voelen zacht aan. De 'Compacta' variant is geschikt voor kleine tuinen of rotstuinen vanwege zijn beperkte hoogte en kleine formaat. Deze plant geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. In de winter vormt de 'Compacta' spar decoratieve kegels die de tuin een extra touch geven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Abies lasiocarpa 'Compacta' is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgt de plant voor structuur en kleur in de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 tot -30 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant te planten op een beschutte plek in de tuin.

  De Abies lasiocarpa 'Compacta' vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen. Het is een sterke en winterharde tuinplant die niet veel speciale zorg nodig heeft. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  Voor de Abies lasiocarpa 'Compacta' is een ruime plek in de tuin nodig, omdat deze conifeer breed uit kan groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien, vooral bij het planten in de volle grond. Het is aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar hij voldoende zonlicht en voedingsstoffen kan ontvangen.

  De Abies lasiocarpa 'Compacta' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant vertragen en kan de vorm minder compact worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Geef de plant voldoende water zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Dit kan één tot twee keer per week zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de plant. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend, aangezien hij geen bloemen produceert.

  Planten zijn over het algemeen goed voor de biodiversiteit in de tuin, omdat ze voedsel en beschutting bieden aan insecten, vogels en andere dieren. Echter, de mate waarin ze bijdragen aan biodiversiteit kan variëren afhankelijk van de soort en kenmerken van de plant. Het is daarom belangrijk om een diversiteit aan plantensoorten te hebben in de tuin om een gezond ecosysteem te bevorderen.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens perioden van felle zon. Het zal de plant helpen om gezond te blijven en goed te groeien.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn compacte groei en aantrekkelijke naalden. Het consumeren van delen van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Abies lasiocarpa 'Compacta' heeft geen specifieke eigenschappen die geluid dempen. Tuinplanten in het algemeen hebben wel een positief effect op geluidsdemping door het absorberen van geluidsgolven. Het kan dus bijdragen aan een rustige en geluidsarme omgeving.

 • Sparren kunnen het beste in het late voorjaar of vroege zomer worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip takken net boven een knooppunt af. Snoei niet te veel tegelijk, maximaal een derde van de takken per jaar.

  De Abies lasiocarpa 'Compacta' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor de potgrond van deze tuinplant is het belangrijk om te kiezen voor een goed doorlatende mix die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar in verse potgrond om de groei te bevorderen.

  De Abies lasiocarpa 'Compacta' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die vochtig blijft, maar niet te drassig wordt. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en rijk aan organisch materiaal. Zorg voor een goede beluchting van de wortels door regelmatig te bemesten en te snoeien.

  De standplaats van deze plant is het liefst in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant gedijt goed in een gematigd vochtige omgeving.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen en de takken te beschermen met een speciale winterhoes of anti-winddoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft tijdens droge wintermaanden door regelmatig water te geven. Overweeg om de plant dichter bij een beschutte plek te verplaatsen om de winterbescherming te optimaliseren.

  De Abies lasiocarpa 'Compacta' heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast kan jaarlijks wat organische meststof worden toegevoegd voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen om gezond en weelderig te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor optimale groei. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen rondom de plant. Het gebruik van organisch materiaal zoals houtsnippers of compost kan de grondvruchtbaarheid verbeteren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om mogelijke verstikking te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende vochtig is, maar wel goed doorlatend. Voeg eventueel wat tuinturf toe om de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen natuurlijke methoden zoals het besprenkelen met water en zeep of het aanbrengen van een knoflook spray worden gebruikt. Ook het regelmatig controleren van de plant op eventuele plagen kan helpen om problemen tijdig te signaleren en aan te pakken. Verder is het belangrijk om de plant op een gezonde en natuurlijke manier te laten groeien, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Abies lasiocarpa 'Compacta' is een dwergvorm van de subalpiene spar met een compacte groeiwijze en langzame groei. De naalden van deze plant zijn zilverblauw van kleur en voelen zacht aan. De 'Compacta' variant is geschikt voor kleine tuinen of rotstuinen vanwege zijn beperkte hoogte en kleine formaat. Deze plant geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. In de winter vormt de 'Compacta' spar decoratieve kegels die de tuin een extra touch geven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.