Abies nordmanniana

Abies

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abies nordmanniana, ook bekend als de Kaukasische zilverspar, is een imposante naaldboom met een kegelvormige kroon en horizontaal uitgespreide takken. De boom kan wel tot 60 meter hoog worden en heeft zachte, heldergroene naalden die plat op de takken liggen. In de winter pronkt de boom met zijn decoratieve kegels, die vaak aan de uiteinden van de takken hangen. Abies nordmanniana gedijt goed in vochtige en goed doorlatende bodems en is een geliefde kerstboom vanwege zijn symmetrische groei en prachtige verschijning.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. De naalden blijven het hele jaar door groen. Bevat geen bloemen en vruchten.

  Abies nordmanniana is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30 graden Celsius overleven. Deze plant is geschikt voor in de tuin als het gaat om vorstbestendigheid.

  Deze tuinplant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant op een geschikte plek te planten waar hij voldoende zonlicht krijgt.

  De Abies nordmanniana heeft ruimte nodig om tot zijn volle lengte en breedte te groeien, dit kan variëren van 4 tot 10 meter breed en hoog. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen zonder andere planten te verstikken. Plaats de plant op een locatie waar hij voldoende zonlicht en voedingsstoffen kan krijgen.

  Deze plant groeit goed in de schaduwrijke delen van de tuin. Het gedijt in koele en vochtige omstandigheden zonder direct zonlicht. Zorg voor voldoende water en goede drainage voor optimale groei.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven.

  Ja, Abies nordmanniana staat erom bekend dat het vlinders aantrekt dankzij de bloemen en de nectar die ze produceren. Bijen vinden de plant ook vaak aantrekkelijk vanwege de hoeveelheid nectar die beschikbaar is.

  De Abies nordmanniana draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Deze plant trekt ook bestuivers aan die helpen bij het verspreiden van pollen en zaad. Het zorgt zo voor een gezondere en diversere tuinomgeving.

  De Abies nordmanniana bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  Abies nordmanniana groeit het beste in lichte schaduw of halfschaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is daarom beter om de plant op een beschutte plek te plaatsen waar hij niet te veel direct zonlicht krijgt. Het liefst in een vochtige en enigszins zure grond.

  Nee, de naalden en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om "Abies nordmanniana" te consumeren als voedsel. Het is vooral decoratief en wordt veel gebruikt als kerstboom.

  Ja, de "Abies nordmanniana" heeft geluidsdempende eigenschappen. Deze plant absorbeert geluidsgolven en vermindert daardoor geluidsoverlast in de omgeving. Het is een uitstekende keuze voor het creëren van een rustige en vredige tuinomgeving.

 • U hoeft "Abies nordmanniana" niet te snoeien, omdat de plant van nature een mooie vorm behoudt. Eventuele dode of beschadigde takken kunt u wel verwijderen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei bij voorkeur in het voorjaar na de bloeiperiode.

  Geef regelmatig water aan deze plant en houd de grond vochtig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Het is belangrijk om de plant goed te laten drogen tussen gietbeurten door.

  Tuinplanten zoals Abies nordmanniana hebben behoefte aan een vochtige en goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren en indien nodig water te geven. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor coniferen of naaldbomen.

  De ideale bodemkwaliteit voor deze plant is goed doorlatend en vochtig, bij voorkeur rijk aan organisch materiaal. De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn en een goede luchtcirculatie bieden voor de wortels. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant groeit het beste in een goed doorlatende grond op een plek met voldoende zonlicht tot halfschaduw. Bescherm de plant tegen harde wind en plaats hem niet in de volle zon. De plant gedijt goed in gematigde klimaten.

  Om de winter te overleven, is het aan te raden om de wortels van deze plant te bedekken met een flinke laag mulch. Daarnaast kan het helpen om de takken van de plant bij elkaar te binden om ze te beschermen tegen harde wind en sneeuw. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral in droge periodes. Snoei de boom nauwelijks, alleen om dode of beschadigde takken te verwijderen. Verwijder regelmatig onkruid rond de stam om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan bemesting voor een gezonde groei. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststof toe te voegen, zodat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de plant.

  Mulch kan worden toegepast rond de wortels van deze tuinplant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het reguleren van de bodemtemperatuur en voegt voedingsstoffen toe aan de grond. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch aan te brengen.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat is. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het behouden van de juiste zuurgraad.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kunnen regelmatige controles op ongedierteplagen en het handmatig verwijderen van besmette bladeren helpen bij het voorkomen van schade aan de plant. Mocht er toch een ernstige plaag optreden, dan kunt u overwegen om biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten.

 • Omschrijving

  Abies nordmanniana, ook bekend als de Kaukasische zilverspar, is een imposante naaldboom met een kegelvormige kroon en horizontaal uitgespreide takken. De boom kan wel tot 60 meter hoog worden en heeft zachte, heldergroene naalden die plat op de takken liggen. In de winter pronkt de boom met zijn decoratieve kegels, die vaak aan de uiteinden van de takken hangen. Abies nordmanniana gedijt goed in vochtige en goed doorlatende bodems en is een geliefde kerstboom vanwege zijn symmetrische groei en prachtige verschijning.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.