Araucaria araucana

Overig coniferen per stuk

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Araucaria araucana, beter bekend als de apenboom of Chileense den, is een prachtige boom met een kegelvormige kroon en dikke, schilferige bast. Deze boom kan wel 40 tot 60 meter hoog worden en heeft stijve, scherpe naalden die in kransen rond de takken groeien. De Araucaria araucana produceert eetbare zaden, ook wel pijnboompitten genoemd, die populair zijn in de Chileense keuken. Deze boom is een symbool van overleving en taaiheid, omdat hij kan gedijen in moeilijke omgevingen en lang kan leven. Inheems in de Zuid-Amerikaanse Andes, is de Araucaria araucana een fascinerende en unieke boom die bewondering oogst vanwege zijn schoonheid en bijzondere eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn groenblijvende eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant tegen de kou te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of noppenfolie.

  Deze plant is over het algemeen redelijk makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om hem regelmatig water te geven en hem op een lichte plek te zetten, maar verder heeft hij weinig aandacht nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de tuin.

  De Araucaria araucana heeft veel ruimte nodig om te groeien, met een breed uitgroeiend wortelsysteem. Plaats de plant daarom op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Houd rekening met een minimale afstand van ongeveer 3-5 meter van andere planten en objecten.

  Ja, Araucaria araucana groeit goed in de schaduw. Deze planten gedijen goed in een omgeving met weinig direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt, zelfs in de schaduw.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De Araucaria araucana is niet bekend om het aantrekken van vlinders en bijen vanwege de mannelijke en vrouwelijke kegels die apart groeien op dezelfde boom. Het is dus geen plant die specifiek deze bestuivers aantrekt.

  Araucaria araucana draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten vogels en andere dieren. Daarnaast zorgt de plant voor een diversiteit aan microhabitats in de tuin, wat de biodiversiteit kan vergroten. Het planten van Araucaria araucana kan dus positief bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin.

  De Araucaria araucana bloeit in de maanden mei tot en met juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en kan zelfs beter groeien in een zonnige omgeving. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te besproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Nee, de zaden van deze plant zijn giftig voor consumptie. Het is dus niet eetbaar. Het kan leiden tot misselijkheid en andere gezondheidsproblemen als het wordt gegeten.

  Ja, Araucaria araucana heeft naaldachtige bladeren die geluid kunnen absorberen en dus als geluidsdempend kunnen functioneren. Het dichte bladerdak van deze plant kan geluidsgolven opvangen en verminderen, waardoor het een goede keuze is voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • De Araucaria araucana kan het beste licht gesnoeid worden in het voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Zware snoei kan leiden tot groeiproblemen en het verlies van de karakteristieke vorm van de boom.

  De Araucaria araucana heeft matig water nodig en moet tussen gietbeurten de grond laten opdrogen. Geef in de winter minder water dan in de zomer en vermijd dat de wortels in een laag water staan. Het is belangrijk om geen water op de bladeren te laten komen om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Vermijd het gebruik van gewone tuingrond in de pot.

  Araucaria araucana gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren op voedingsstoffen en zo nodig bij te mesten. Vermijd zware en vochtige grond, omdat dit de wortels kan verstikken en schade kan veroorzaken aan de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond en bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Over het algemeen kunnen ze goed groeien in gematigde klimaten.

  Het wordt aangeraden om in de winter de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. De plant vastbinden met jute of rietmatten kan helpen om te beschermen tegen de winterse omstandigheden. Zorg er ook voor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De Araucaria araucana heeft weinig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef de plant regelmatig water. Snoei indien nodig dode of beschadigde takken weg.

  Voor deze plant is bemesting met een organische meststof zoals compost of stalmest voldoende. Geef de plant in het voorjaar een lichte bemesting en vermijd te veel stikstof. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en verzwakking van de plant.

  Mulch kan nuttig zijn voor tuinplanten omdat het de grond beschermt tegen extreme temperaturen en vocht vasthoudt. Het zorgt ook voor een natuurlijke uitstraling in de tuin en helpt onkruidgroei te verminderen. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vervangen om de gezondheid van de planten te behouden.

  Deze plant gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld meststoffen.

  De plant is gevoelig voor bladluizen, schaal- en wolluizen. Het regelmatig controleren en verwijderen van deze insecten kan de plant gezond houden. Natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes kunnen ook helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Araucaria araucana, beter bekend als de apenboom of Chileense den, is een prachtige boom met een kegelvormige kroon en dikke, schilferige bast. Deze boom kan wel 40 tot 60 meter hoog worden en heeft stijve, scherpe naalden die in kransen rond de takken groeien. De Araucaria araucana produceert eetbare zaden, ook wel pijnboompitten genoemd, die populair zijn in de Chileense keuken. Deze boom is een symbool van overleving en taaiheid, omdat hij kan gedijen in moeilijke omgevingen en lang kan leven. Inheems in de Zuid-Amerikaanse Andes, is de Araucaria araucana een fascinerende en unieke boom die bewondering oogst vanwege zijn schoonheid en bijzondere eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.