Cedrus libani

Cedrus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cedrus libani, ook wel bekend als Libanese ceder, is een majestueuze naaldboom die afkomstig is uit de bergen van Libanon en omliggende regio's. De boom kan wel tot 40 meter hoog groeien en heeft een kegelvormige kroon met geurige blauwgroene naalden. In de zomer produceert deze boom kleine mannelijke en vrouwelijke kegels die zich later tot grote kegels ontwikkelen. De Cedrus libani staat bekend om zijn elegante uitstraling en wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen. Vanwege zijn historische en symbolische betekenis wordt deze boom ook vaak geplant in gedenk- en herdenkingsbosjes.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Cedrus libani is groenblijvend, wat betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. Deze eigenschap maakt de plant ideaal voor het hele jaar door kleur en privacy in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed tegen kou kan. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het regelmatig snoeien van dode takken en het voorzien van voldoende water en zonlicht zal de plant gezond houden. Het is belangrijk om de grond goed te laten draineren om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een grote boom met een breed uitspreidende kroon. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere beplanting en structuren, zodat de boom zich optimaal kan ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de boom bij het planten.

  Deze plant groeit het beste in volle zon of lichte schaduw. In de schaduw kan de groei minder snel verlopen en kan de plant minder goed gedijen. Over het algemeen gedijt deze plant het beste in volle zon.

  Deze plant heeft over het algemeen eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.

  Ja, de plant staat bekend om vlinders en bijen aan te trekken met zijn bloemen. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin die deze insecten wil helpen aantrekken. Planten die vlinders en bijen aantrekken zijn vaak kleurrijk en geurig.

  Ja, Cedrus libani draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor diverse dieren en insecten. Het zorgt ook voor een gevarieerd ecosysteem en helpt bij het bestrijden van bodemerosie.

  De Cedrus libani bloeit in de maanden februari en maart en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. In de zomer kan het nodig zijn om de plant extra water te geven.

  Nee, de Cedrus libani is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege zijn schoonheid en geur. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte structuur van zijn bladeren en takken. Het is daarom een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • De Ceders kunnen worden gesnoeid in de late winter of vroege lente om hun vorm te behouden en dood hout te verwijderen. Het is belangrijk om tijdens het snoeien dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei nooit meer dan een derde van de totale groei van de boom om de Ceders niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Kies voor een mengsel dat rijk is aan voedingsstoffen en de plant voldoende drainage biedt. Vermijd zware kleigrond en zorg voor regelmatige bemesting om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De Cedrus libani gedijt het best in kalkrijke, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. De plant groeit het beste in een bodem met een neutrale pH-waarde.

  De Ceders van Libanon groeien het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Ze kunnen ook gedijen in licht schaduwrijke omstandigheden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te ontwikkelen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst door een dikke laag mulch of stro om de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een speciale winterbeschermingshoes worden gebruikt om de takken en stam te beschermen. Zorg er ook voor dat de plant goed water heeft gekregen voor de winterperiode.

  Snoei de plant indien nodig in het late voorjaar of vroege zomer. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  De Cedrus libani vraagt weinig bemesting. Geef in het voorjaar een handje organische meststoffen en herhaal dit jaarlijks. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de grondtemperatuur reguleert. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Mulchen wordt meestal toegepast in het voorjaar of najaar.

  De Cedrus libani groeit het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, zodat overtollig water snel kan worden afgevoerd. Het is aanbevolen om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en eventueel bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan er gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plaaginsecten. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor zowel de plant als het milieu.

 • Omschrijving

  De Cedrus libani, ook wel bekend als Libanese ceder, is een majestueuze naaldboom die afkomstig is uit de bergen van Libanon en omliggende regio's. De boom kan wel tot 40 meter hoog groeien en heeft een kegelvormige kroon met geurige blauwgroene naalden. In de zomer produceert deze boom kleine mannelijke en vrouwelijke kegels die zich later tot grote kegels ontwikkelen. De Cedrus libani staat bekend om zijn elegante uitstraling en wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen. Vanwege zijn historische en symbolische betekenis wordt deze boom ook vaak geplant in gedenk- en herdenkingsbosjes.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.