Cedrus libani 'Nana'

Cedrus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cedrus libani 'Nana' is een dwergvorm van de Libanese cederboom, die langzaam groeit en een compacte groeiwijze heeft. De naalden van deze plant zijn kort en dik, en worden vaak blauwgroen van kleur. De Cedrus libani 'Nana' heeft een kegelvormige kroon en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2-3 meter. De plant gedijt het beste op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. De Cedrus libani 'Nana' is een prachtige en sierlijke toevoeging aan de tuin, vooral in rotstuinen of als solitaire blikvanger.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Cedrus libani 'Nana' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin.

  De plant Cedrus libani 'Nana' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld een vliesdoek.

  De plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De plant heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een compacte dwergvorm van de Cedersoort. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en zijn volledige schoonheid kan tonen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voor de takken om uit te waaien.

  De Cedrus libani 'Nana' groeit het best in de volle zon tot halfschaduw. Het is niet ideaal om in de schaduw te groeien, omdat de plant meer zonlicht nodig heeft om goed te gedijen. Het wordt daarom aanbevolen om de plant op een zonnige plek te planten.

  De Cedrus libani 'Nana' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar te veel water kan leiden tot wortelrot. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege zijn aantrekkelijke geur en bloemen. Het trekt deze bestuivers aan en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor de tuin om nuttige insecten aan te trekken.

  De plant draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor insecten, vogels en kleine dieren. Planten in de tuin zorgen voor een gevarieerde en aantrekkelijke leefomgeving, waardoor verschillende dieren worden aangetrokken. Het is belangrijk om verschillende soorten planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit in de maanden maart en april. De bloei kan tot maximaal 3 weken duren.

  Ja, de Cedrus libani 'Nana' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen de hitte en de zon. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de Cedrus libani 'Nana' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en mag niet gegeten worden vanwege mogelijke giftigheid. Het wordt aanbevolen om geen delen van de plant in te nemen.

  Ja, Cedrus libani 'Nana' heeft naalden die geluid kunnen absorberen en kan dus helpen bij het dempen van geluid in de omgeving. Het dichte bladerdek zorgt ervoor dat geluidsgolven worden geabsorbeerd en verminderd. Het planten van deze conifeer in de tuin kan dus de omgevingsgeluiden verminderen.

 • Snoei de plant in het vroege voorjaar om de vorm te behouden en om dode of beschadigde takken te verwijderen. Je kunt ook licht snoeien in de zomer om de groei te bevorderen. Vermijd echter zware snoei, aangezien dit de plant kan beschadigen.

  De Cedrus libani 'Nana' heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelziektes te voorkomen.

  Voor de Cedrus libani 'Nana' is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd compacte grondsoorten die water vasthouden om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de grond en het geven van passende bemesting zal de plant gezond houden.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH-waarde wordt aanbevolen voor optimale groei.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je mulch rond de wortels aanbrengen en een beschermende laag stro of bladeren over de plant leggen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint. Als de plant in een pot staat, kan je overwegen om de pot naar een beschutte locatie te verplaatsen tijdens de wintermaanden.

  Om de plant gezond te houden is het belangrijk om regelmatig te controleren op plagen en ziektes. Snoei dode of beschadigde takken weg om de vorm en groei van de plant te bevorderen. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te strooien rond de wortelzone. Let op dat de mest niet direct in contact komt met de stam van de plant om verbranding te voorkomen. Houd de aanbevolen dosering aan volgens de verpakking van de meststof.

  Mulch helpt de bodem vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert de gezondheid van de plant. Mulch kan het beste in het voorjaar worden aangebracht rond de plant.

  Ceders geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de zuurgraad van de bodem helpen reguleren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kunnen bladluizen en spint bestreden worden met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel zoals neemolie. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is essentieel om tijdig in te kunnen grijpen.

 • Omschrijving

  De Cedrus libani 'Nana' is een dwergvorm van de Libanese cederboom, die langzaam groeit en een compacte groeiwijze heeft. De naalden van deze plant zijn kort en dik, en worden vaak blauwgroen van kleur. De Cedrus libani 'Nana' heeft een kegelvormige kroon en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2-3 meter. De plant gedijt het beste op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. De Cedrus libani 'Nana' is een prachtige en sierlijke toevoeging aan de tuin, vooral in rotstuinen of als solitaire blikvanger.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.