Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' is een langzaam groeiende conifeer met een smalle, zuilvormige groei. De naalden zijn schubachtig en donkergroen van kleur. Deze cultivar kan een hoogte bereiken van ongeveer 4 tot 6 meter. Het is een populaire keuze voor smalle tuinen of als accentplant in een landschap. De 'Columnaris' is winterhard en kan goed gedijen in zowel volle zon als lichte schaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Deze plant behoort tot de groep van groenblijvende tuinplanten en blijft ook in de winter groen.

  De plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek. In strenge winters kan het wel nodig zijn om extra bescherming te bieden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoei en kan goed gedijen in verschillende bodemtypes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden, zodat hij voldoende licht en lucht kan krijgen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij genoeg ruimte heeft om te groeien.

  Ja, de Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in gedeeltelijke schaduwrijke omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig, maar niet doorweekt te houden. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift hierop aan.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en kan daardoor bijdragen aan het aantrekken van deze bezoekers in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit omdat het een schuil- en nestplaats biedt voor kleine dieren en vogels en ook bijdraagt aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, zeker tijdens warme en droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' (Rechtopgroeiende Lawsoncypres) is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk gebruikt wordt voor landschapsarchitectuur. Eet geen planten uit uw tuin als u niet zeker weet of ze veilig zijn.

  Ja, deze plant heeft een dichte groeiwijze en kan daardoor geluid enigszins absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Voor een mooie vorm en gezondheid is het goed om de plant jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste in het voorjaar gedaan worden. Verwijder dode takken en knip eventueel te lange scheuten weg.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De potgrond voor deze tuinplant moet goed doorlatend en licht zuur zijn. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot. Het is aan te bevelen om af en toe voeding toe te voegen tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn, met een voorkeur voor vochtige, zure grond. Zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel compost of turf toe aan de bodem voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond met voldoende vochtigheid. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind door mulch of stro rond de basis aan te brengen. Ook kunt u gebruik maken van een winterhoes om de plant te beschermen tijdens de koudste maanden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant vereist een regelmatige snoei om zijn smalle vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral in droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei.

  De plant heeft geen specifieke bemestingsbehoeften, maar kan tijdens het groeiseizoen baat hebben bij een algemene meststof voor bladhoudende planten. Het is raadzaam om de plant in het voorjaar en de zomer te bemesten volgens de instructies op de verpakking van de meststof. Te veel mest kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die wordt gebruikt.

  Mulch uw tuin met een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers of bladeren, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling van uw plant. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor het beste resultaat.

  De plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een goede doorlatendheid van de bodem is ook belangrijk voor de gezondheid van deze plant.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte, zoals spintmijten, dopluizen en bladluizen. Het is mogelijk om deze plaaginsecten te bestrijden met natuurlijke vijanden, insecticiden of door ze handmatig te verwijderen. Het is raadzaam om preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig schoonmaken van de plant en het handhaven van een goede luchtvochtigheid.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' is een langzaam groeiende conifeer met een smalle, zuilvormige groei. De naalden zijn schubachtig en donkergroen van kleur. Deze cultivar kan een hoogte bereiken van ongeveer 4 tot 6 meter. Het is een populaire keuze voor smalle tuinen of als accentplant in een landschap. De 'Columnaris' is winterhard en kan goed gedijen in zowel volle zon als lichte schaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.