Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' is een compacte, bolvormige conifeer met dichte vertakkingen en zacht groen blad. Deze langzaam groeiende plant wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin of in rotstuinen. 'Globosa' kan ongeveer 1-1,5 meter hoog en breed worden en gedijt goed in zon tot halfschaduw. De plant is wintergroen en geeft een mooie, groene kleur aan de tuin het hele jaar door. Regelmatig snoeien kan de vorm en dichtheid van de plant behouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt dus zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een kleurrijke en mooie uitstraling in de tuin, zelfs in de wintermaanden. De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' is een populaire keuze onder tuinliefhebbers vanwege zijn groenblijvende eigenschappen.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de wortels beschermd zijn tegen de kou.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien kan nodig zijn om de vorm te behouden.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een compacte bolvormige struik. Zorg voor voldoende ruimte om de plant volledig tot zijn recht te laten komen en om luchtcirculatie mogelijk te maken. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig te bemesten voor optimale groei. De plant kan echter ook in de zon groeien, maar gedijt beter in de schaduw.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te nat worden. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemetjes die worden geproduceerd. Het kan een verrijking zijn voor de biodiversiteit in de tuin. Het is belangrijk om deze plant in een tuin te hebben om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor insecten, vogels en andere dieren. De plant zorgt ook voor variatie in de tuin, wat gunstig is voor het ecosysteem. Door het planten van verschillende soorten planten, waaronder 'Globosa', kan de biodiversiteit in de tuin verder vergroot worden.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. De plant heeft echter wel af en toe wat bescherming nodig tegen felle middagzon en kan ook in de halfschaduw groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de plant Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' is niet eetbaar. Het is geen voedselbron voor mens of dier. Het is niet aan te raden om deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken die geluidsgolven kunnen absorberen. Het is daarom een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar kan worden uitgevoerd om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken in het voorjaar voor een gezonde groei. Wees voorzichtig met snoeien, omdat deze plant langzaam herstelt van ingrijpende snoei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een plas water komen te staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH. Zorg regelmatig voor voldoende water en voeding, maar vermijd stilstaand water. De potgrond moet rijk zijn aan organisch materiaal voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een neutrale pH. Zorg voor een bodem van gemiddelde vruchtbaarheid en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig toevoegen van organisch materiaal kan de bodemstructuur verbeteren en voedingsstoffen leveren voor een gezonde groei van de plant.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend en vochtig is. Deze tuinplant heeft bescherming nodig tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze hebben in de winter vaak bescherming nodig tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met bijvoorbeeld een jutezak of noppenfolie. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Snoeien kan in het voorjaar worden gedaan om de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben doorgaans behoefte aan een meststof die speciaal is samengesteld voor coniferen. Gebruik een meststof met een hoog stikstofgehalte in het voorjaar en een meststof met meer fosfor en kalium in de zomer. Te veel mest kan leiden tot verbranding van de wortels, dus pas op met overbemesting.

  Mulch wordt aanbevolen voor deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch mulch materiaal zoals boomschors of bladeren voor het beste resultaat.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten kunnen neemolie of pyrethrine bevattende producten worden gebruikt. Regelmatig inspecteren op luizen, spintmijten en andere insecten kan helpen bij het voorkomen van plagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook ingezet worden voor biologische bestrijding.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis lawsoniana 'Globosa' is een compacte, bolvormige conifeer met dichte vertakkingen en zacht groen blad. Deze langzaam groeiende plant wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin of in rotstuinen. 'Globosa' kan ongeveer 1-1,5 meter hoog en breed worden en gedijt goed in zon tot halfschaduw. De plant is wintergroen en geeft een mooie, groene kleur aan de tuin het hele jaar door. Regelmatig snoeien kan de vorm en dichtheid van de plant behouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.