Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' is een dwergcipres met een opvallende goudgele kleur. De naalden zijn fijn en schubvormig, en geven de plant een prachtige textuur. Deze conifeer groeit langzaam en ontwikkelt een compacte piramidale vorm. Het is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders of als solitaire plant in een tuin. 'Golden Triumph' gedijt het beste in een goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn groene kleur gedurende het hele jaar. Hierdoor blijft de plant het hele jaar door een mooi en levendig element in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Deze tuinplant kan in de winter dus wel wat kou verdragen.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' is over het algemeen niet erg veeleisend qua onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien om gezond te blijven. Zorg voor voldoende zonlicht en goede grond voor optimale groei.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' heeft een breedte van ongeveer 1,5 meter en een hoogte van ongeveer 3 meter nodig om goed te kunnen groeien. Plant de boom op een afstand van minstens 2 meter van andere bomen of struiken voor voldoende groeiruimte. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en luchtstroming krijgt voor een gezonde ontwikkeling.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan de kleur van het blad minder intens worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals de Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' hebben meestal één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten licht vochtig te houden, maar niet te drassig. Een goede vuistregel is om te controleren of de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en het nectar dat ze produceren. Het is een aantrekkelijke optie voor een tuin die wil bijdragen aan de biodiversiteit.

  Tuinplanten zoals Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' leveren een bijdrage aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van verschillende insecten en vogels. Het creëert een diverse en natuurlijke omgeving voor verschillende dieren. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden tijdens warme dagen. Deze tuinplant kan dus prima in de volle zon geplaatst worden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien het mogelijk giftig kan zijn voor mensen en dieren. Het is het beste om deze plant puur voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' heeft het vermogen om geluid te absorberen en te dempen dankzij zijn dichte naaldachtige bladeren. Dit zorgt voor een rustige en geluidsdempende omgeving in de tuin.

 • Het is aanbevolen om de plant in het voorjaar licht te snoeien om de vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei niet te diep in het oude hout, want dit kan leiden tot kale plekken. Verwijder regelmatig uitstekende takken om de compacte vorm van de plant te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar niet drassig. Zorg ervoor dat er voldoende drainage is om wortelrot te voorkomen.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar ervoor te zorgen dat de grond niet te drassig wordt. Gebruik een pot die groot genoeg is voor de wortels om te groeien en zorg voor voldoende drainagegaten onderin de pot.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die humusrijk is. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd zware en natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen extra winterbescherming nodig, omdat ze winterhard zijn. Als extra voorzorgsmaatregel kun je mulch rond de basis van de plant aanbrengen voor extra isolatie. Zorg ervoor dat de plant goed is gevestigd en gezond voordat de winter begint.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' heeft weinig onderhoud nodig. Deze plant houdt van een vochtige grond en dient regelmatig bewaterd te worden. Het is aan te raden om de plant af en toe te snoeien om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar en het najaar bemesting te geven. Gebruik een algemene meststof voor groenblijvende planten. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is voordat je bemesting toedient.

  Mulchen bevordert de groei en gezondheid van tuinplanten door vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte rond de stam vrij om verstikking te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor optimale groei van deze tuinplant. Voeg eventueel kalk toe aan de bodem als deze te zuur is. Overmatige zure grond kan leiden tot groeiproblemen voor deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kan je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Het regelmatig controleren van de plant op spint, luizen en schimmels kan ook helpen om problemen te voorkomen. Het is belangrijk om snel in te grijpen bij beginnende plagen om de gezondheid van de plant te behouden.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Triumph' is een dwergcipres met een opvallende goudgele kleur. De naalden zijn fijn en schubvormig, en geven de plant een prachtige textuur. Deze conifeer groeit langzaam en ontwikkelt een compacte piramidale vorm. Het is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders of als solitaire plant in een tuin. 'Golden Triumph' gedijt het beste in een goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.