Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' is een dwergcipres met een compacte groei. De naalden zijn heldergroen en geven de plant een frisse uitstraling. 'Ivonne' heeft een langzame groei en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 1 meter bereiken. Het is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders of als solitaire plant in de tuin. Deze cipres vraagt een goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' is een groenblijvende tuinplant. Zijn naalden blijven het hele jaar door groen en zorgen voor kleur in de tuin, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan een wintergroene tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. In de winter kan de plant last hebben van vorstschade.

  Ja, de Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig speciale zorg nodig en gedijt goed in de meeste tuinen. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende voor een gezonde groei.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' heeft veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om de plant minimaal 2 tot 3 meter ruimte te geven in de tuin. Zorg ervoor dat er voldoende plaats is voor de volle ontwikkeling van de plant.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de volle schaduw kan de groei van de plant beperkt worden. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek met voldoende licht.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen watervrije perioden nodig tussen de gietbeurten door, dus één tot twee keer per week water geven is meestal voldoende. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door goed kan opdrogen om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden en de vochtigheid in de omgeving bij het bepalen van de juiste waterfrequentie.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is dus een goede keuze voor tuinen die bijen en vlinders willen aantrekken.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor insecten en kleine dieren. De plant trekt ook vogels aan die op zoek zijn naar beschutting en voedsel. Hierdoor draagt de plant bij aan een gezonde en gevarieerde tuinomgeving.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Bescherm de plant tegen felle middagzon in hete zomers.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant op te eten, omdat het giftig kan zijn voor mensen en dieren. Het is veiliger om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, deze plant heeft een dichte groeiwijze en kan geluid absorberen. Planten met dichte naaldhout zijn over het algemeen geluidsdempend. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant groeit.

 • De Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei eventuele uitlopers om de plant gezond te houden. Gebruik scherp en schoon snoeigereedschap om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in een te natte omgeving staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Deze plant heeft vochthoudende potgrond nodig om goed te gedijen. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Op regelmatige basis de potgrond voeden met meststoffen is aan te raden.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' gedijt het best in een goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur is en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende en vochtige grond. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  In de winter kan het nodig zijn om de wortels van deze plant te beschermen tegen vorst door de grond rondom goed te mulchen met bladeren of stro. Het is ook aan te raden om de plant af te schermen tegen harde wind en sneeuw door een beschermende schutting of doek te plaatsen. Een laag van organisch materiaal rond de stam kan helpen bij het beschermen tegen vorstschade.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Geef de plant indien nodig een meststof voor naaldbomen in het voorjaar.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om ze regelmatig te bemesten in het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof die geschikt is voor sierplanten. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch rondom de plant helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen vorst en extreme temperaturen. Gebruik organische mulch zoals compost of boomschors.

  Deze plant is het beste geschikt voor een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een bodemtest kan helpen om de zuurgraad van de bodem te bepalen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals deze, is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op tekenen van plagen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van ongedierte. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door de juiste voeding en verzorging te geven.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne' is een dwergcipres met een compacte groei. De naalden zijn heldergroen en geven de plant een frisse uitstraling. 'Ivonne' heeft een langzame groei en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 1 meter bereiken. Het is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders of als solitaire plant in de tuin. Deze cipres vraagt een goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.