Helleborus niger Viv Alexander

Helleborus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de meeste soorten in het geslacht Helleborus zijn groenblijvend, wat betekent dat ze hun bladeren behouden gedurende het hele jaar. Deze eigenschap maakt ze aantrekkelijk voor tuinen die behoefte hebben aan kleur en structuur, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is goed bestand tegen koude temperaturen en kan worden geplant in de meeste tuinen in Nederland. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens extreme vorst.

  Deze plant is over het algemeen zeer gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig water geven en af en toe mesten is voldoende. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  De plant heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en water krijgt en dat er voldoende ruimte is tussen andere planten. Het is raadzaam om de plant regelmatig te bemesten en te controleren op eventuele ziektes of plagen.

  Helleborus niger Viv Alexander doet het goed in de schaduwrijke plekken van de tuin. Het is een plant die weinig zonlicht nodig heeft en goed gedijt onder bomen en struiken. Zorg wel voor voldoende vochtige grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt en geef water indien nodig.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en ondersteunen.

  Ja, Helleborus niger Viv Alexander is een goede plant voor biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast kan het helpen om de bodem te verbeteren en zorgt het voor een gevarieerde plantenpopulatie in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal van december tot maart en de bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het verdragen van de volle zon kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte locatie te plaatsen.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het wordt niet aangeraden om delen van deze plant te eten. Het is beter om de planten in de tuin te houden en niet te gebruiken voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempend effect door het absorberen van geluidstrillingen. Het dichte bladerdek en de structuur van de plant helpen om geluid te verminderen in de omgeving. Dit maakt het een goede keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen tuin.

 • "Helleborus niger Viv Alexander" hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, maar dode bladeren en bloemen kunnen het hele jaar door worden verwijderd om de plant er netjes uit te laten zien. Snoei de plant voorzichtig na de bloeiperiode om nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon is om ziekten te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd dat het blad nat wordt.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet te nat is. Vermijd zware kleigrond en voeg eventueel wat compost toe voor extra voeding.

  De Tuinplanten zoals Helleborus niger Viv Alexander gedijen het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot vochtige kwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal, zoals compost, kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant gezond houden.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren aan te brengen rond de wortels. Ook kan een beschermende afdekking zoals een tuinvlies of mini-kas worden gebruikt. Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft tijdens de wintermaanden.

  Houd de grond vochtig maar niet te nat. Snoei uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te stimuleren. Geef regelmatig mest voor een gezonde groei.

  Voor een goede groei en bloei is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Vermijd te veel stikstof, dit kan de bloei verminderen. Gebruik speciale meststoffen voor bloeiende planten voor het beste resultaat.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal om de vochtigheid te behouden en onkruidgroei tegen te gaan. Mulch kan ook helpen om de grondtemperatuur te reguleren en voedingstoffen af te geven aan de plant. Kies bij voorkeur een mulchmateriaal dat past bij de behoeften van de plant en de esthetiek van de tuin.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken met bijvoorbeeld speciale meststoffen. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.0 is ideaal voor deze tuinplanten.

  Om ongedierte bij deze plant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op aanwezigheid van luizen, slakken en schimmels. Door de plant goed te verzorgen en voldoende ruimte te geven, wordt de kans op ongedierte verminderd. Als er toch ongedierte wordt waargenomen, kunnen milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden worden ingezet.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.