Chamaecyparis obtusa 'Gracilis'

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' is een smalle en langzaam groeiende dwergcipres met een opgaande groeiwijze. De bladeren zijn heldergroen van kleur en hebben een fijne textuur. Deze plant wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin of als haagplant. 'Gracilis' heeft een elegante uitstraling en kan goed tegen snoei, waardoor hij goed te vormen is. Deze plant is winterhard en houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het blijft dus ook in de winter groen.

  De 'Gracilis' variant van de Chamaecyparis obtusa is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen koelere temperaturen tijdens de wintermaanden.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Daarnaast kan de plant af en toe gesnoeid worden voor een mooie vorm.

  Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter in de breedte en 5 tot 7 meter in de hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij andere beplanting staat om concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Hij kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant zal gezond en gelukkig zijn.

  De Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' heeft behoefte aan regelmatig water geven om de grond vochtig te houden. Over het algemeen is het aan te raden om de plant eens per week water te geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te droog of te nat is.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' is goed voor biodiversiteit omdat het vogels en andere dieren kan aantrekken door zijn dichte en groenblijvende bladeren. Daarnaast zorgt de plant voor extra laagjes in de tuin waardoor verschillende soorten insecten en micro-organismen een plek vinden om te leven. Bovendien draagt de plant bij aan het creëren van een natuurlijke omgeving en ecologisch evenwicht in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer hij in de volle zon staat. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt in voedselbereiding. Het consumeren ervan kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, de 'Gracilis' variant van de Chamaecyparis obtusa plant heeft de eigenschap om geluiden te dempen dankzij zijn dichte groei en bladeren. Het is daarom een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin. Planten met een dichte structuur en fijne bladeren hebben over het algemeen een geluidsdempend effect.

 • Deze plant moet regelmatig gesnoeid worden om zijn vorm te behouden en om te voorkomen dat hij te groot wordt. Snoei in het voorjaar dode, beschadigde of ongewenste takken weg. Knip niet te diep in het groene gedeelte van de plant om kale plekken te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme, droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Geef de plant water aan de basis en vermijd bladnatheid om schimmelgroei te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal ontwikkeld voor tuinplanten.

  De Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en licht zuur tot neutraal is. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Een beschutte locatie is ideaal voor deze langzaam groeiende tuinplant.

  Het is aan te raden om deze plant tijdens de wintermaanden te beschermen tegen sterke wind en vorst. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met een speciale plantenhoes of jute. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of zieke takken regelmatig om de gezondheid van de plant te behouden. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een optimale groei.

  De Tuinplanten heeft regelmatige bemesting nodig in het voorjaar en de zomer voor een gezonde groei. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal voor tuinplanten om een evenwichtige voeding te bieden. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen rondom de plant met organisch materiaal helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Dit bevordert de gezondheid en groei van de plant. Let op dat de mulch niet tegen de stam wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is. Een zuurgraad van pH 5,5 tot 6,5 wordt ideaal geacht voor deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u overwegen om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van insecten. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan helpen om ongedierte zoals spint en bladluizen te beheersen. Het is ook goed om ervoor te zorgen dat de plant op een gezonde en evenwichtige wijze groeit, zodat deze beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis obtusa 'Gracilis' is een smalle en langzaam groeiende dwergcipres met een opgaande groeiwijze. De bladeren zijn heldergroen van kleur en hebben een fijne textuur. Deze plant wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin of als haagplant. 'Gracilis' heeft een elegante uitstraling en kan goed tegen snoei, waardoor hij goed te vormen is. Deze plant is winterhard en houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.