Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea'

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' is een dwergachtige conifeer die langzaam groeit en een compacte, bolvormige vorm heeft. De bladeren zijn goudgeel tot geelgroen van kleur en geven de plant een opvallend en levendig uiterlijk. Deze plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en houdt van goed doorlatende grond. Het is een decoratieve plant die perfect is voor rotstuinen, borders of als eyecatcher in een tuin. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en compacte vorm.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, 'Nana Aurea' is een groenblijvende plant die het hele jaar door zijn bladeren behoudt. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de wintermaanden. Planten die groenblijvend zijn, behouden hun bladeren om het hele jaar door kleur en structuur aan de tuin te geven.

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Zorg wel voor een beschutte standplaats in de tuin om de plant te beschermen tegen extreme vorst.

  Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, en af en toe snoeien om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat de plant op een geschikte locatie staat met voldoende zonlicht en goede afwatering.

  Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' heeft ruimte nodig om tot zijn volledige hoogte en breedte te kunnen groeien. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten in de tuin.

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' groeit liever in de volle zon tot halfschaduw. Een te donkere standplaats kan de groei belemmeren en de kleur van de bladeren verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' heeft over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. In de winterperiode kan de waterbehoefte iets minder zijn.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleur en geur van de bloemen. Het is een aantrekkelijke keuze voor een tuin die veel verschillende insecten wil aantrekken. Planten die insecten aantrekken dragen bij aan een gezond ecosysteem in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het een bron van voedsel en habitat kan bieden voor verschillende insecten en vogels. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de bodem en het behoud van de natuurlijke balans in de tuin. Het zorgt voor extra variatie en leven in de buitenruimte.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt meestal enkele weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven als het erg warm is. Het is een sterke plant die goed kan groeien in zonnige omstandigheden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde in de tuin. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladerdek. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant staat. Het is echter geen volledige geluidsdemping zoals bijvoorbeeld bij speciale geluidswerende materialen.

 • De Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' mag gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of de zomer, maar vermijd snoeien in de winter. Verwijder dode of beschadigde takken en knip terug naar gezonde, levende zijtakken.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd dat de wortels te nat staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelziektes te voorkomen.

  Voor deze plant is een lichte en goed doorlatende potgrond aan te raden. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan voedingsstoffen voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  De standplaats voor deze plant moet zonnig tot halfschaduw zijn. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. De plant gedijt het beste in een beschutte plek tegen harde wind.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een beschermende mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Daarnaast kunnen windbeschermende schermen of jute doeken helpen bij het beschermen van de takken tegen uitdroging. Water de plant goed voordat de vorst intreedt om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig, maar zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Snoei overtollige takken in het voorjaar om de vorm te behouden. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Om optimaal te groeien heeft de plant regelmatig bemesting nodig. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor tuinplanten. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen volgens de instructies op de verpakking.

  Het is aan te raden om een mulchlaag rond de plant aan te brengen om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden. Dit helpt om de wortels van de plant gezond te houden en beschermt tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors voor een natuurlijke uitstraling in de tuin.

  Deze plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf. Zuurdere bodems bevorderen de gezonde groei en ontwikkeling van de plant.

  De plant kan gevoelig zijn voor spint, bladluizen en dennenluis. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van plagen. Snoei regelmatig om de luchtcirculatie te verbeteren en de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea' is een dwergachtige conifeer die langzaam groeit en een compacte, bolvormige vorm heeft. De bladeren zijn goudgeel tot geelgroen van kleur en geven de plant een opvallend en levendig uiterlijk. Deze plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en houdt van goed doorlatende grond. Het is een decoratieve plant die perfect is voor rotstuinen, borders of als eyecatcher in een tuin. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en compacte vorm.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.