Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' is een compacte, langzaam groeiende conifeer met een kegelvormige vorm. De naalden zijn groen van kleur en hebben een fijne textuur. Deze dwergcipres wordt vaak gebruikt als solitair in rotstuinen, kleine tuinen of als accentplant in borders. 'Nana Gracilis' kan goed tegen koude en verdraagt ook wat schaduw. Regelmatig snoeien houdt de plant mooi compact en gezond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer andere planten kaal zijn. Zorg voor voldoende water en licht voor een gezonde groei van deze plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst. Deze plant valt onder de categorie Tuinplanten.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Hij gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan goed tegen zowel zon als schaduw. Regelmatig snoeien om de vorm te behouden is voldoende.

  Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en obstakels om te voorkomen dat de groei belemmerd wordt. Houd bij de aanplant rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  Ja, de Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om gezonde groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten vochtig te houden. Controleer regelmatig of de grond niet te droog is.

  De plant Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' is niet bekend om vlinders en bijen aan te trekken. Het is meer een decoratieve plant voor in de tuin. Het is het best om andere planten te kiezen die specifiek bekend staan om insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het een schuilplaats biedt voor kleine dieren en insecten. Daarnaast zorgt deze plant voor variatie in hoogte in de tuin, wat gunstig is voor verschillende soorten planten en dieren. Het bladerdak van deze plant kan helpen om de bodem te beschermen en vocht vast te houden, wat ook positief is voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt bij warm weer. Deze planten gedijen goed in de volle zon en hebben geen problemen met fel zonlicht.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en compacte vorm. Het consumeren van deze plant kan leiden tot misselijkheid en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om deze plant niet te eten.

  Ja, de Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' heeft de eigenschap geluid te dempen, doordat de naalden geluidsgolven absorberen. Het planten van deze soort kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar ze geplant zijn.

 • De Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' kan het beste gesnoeid worden in het late voorjaar of vroege zomer om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip takken terug tot net boven een zijtak of knop. Overmatig snoeien kan leiden tot kaalheid aan de onderkant van de plant.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de plant water nodig heeft door de grond met je vinger te testen.

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Een potgrond speciaal voor coniferen kan ook geschikt zijn voor deze tuinplant.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vochtige bodems. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te zuur is. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind om uitdroging te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen koude wind en vorst door bijvoorbeeld vliesdoek of jute te gebruiken. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en gezondheid te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en bruine bladeren indien nodig. Verwijder onkruid en zorg voor voldoende licht en lucht.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting met een evenwichtige meststof voor groenblijvende planten. Het is belangrijk om de plant tijdens het groeiseizoen te bemesten om de groei en gezondheid te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus het is belangrijk om de dosering te volgen volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen helpt om de grond rondom deze plant vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organische mulch zoals boomschors of compost voor de beste resultaten. Breng een laag mulch van ongeveer 5-7 cm aan rondom de plant, maar laat ruimte rondom de stam vrij.

  De Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg dus voor een goed doorlatende bodem met de juiste zuurgraad voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig inspectie worden uitgevoerd op tekenen van insecten of schimmels. Natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals neemolie of roofdieren kunnen worden ingezet als preventieve maatregelen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en indien nodig snel actie te ondernemen om schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' is een compacte, langzaam groeiende conifeer met een kegelvormige vorm. De naalden zijn groen van kleur en hebben een fijne textuur. Deze dwergcipres wordt vaak gebruikt als solitair in rotstuinen, kleine tuinen of als accentplant in borders. 'Nana Gracilis' kan goed tegen koude en verdraagt ook wat schaduw. Regelmatig snoeien houdt de plant mooi compact en gezond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.