Cryptomeria japonica 'Cristata'

Cryptomeria japonica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cryptomeria japonica 'Cristata' is een bijzondere conifeer met gekrulde naalden die een unieke en opvallende uitstraling geven aan de boom. Deze conifeer groeit langzaam en kan uiteindelijk een hoogte van 10 tot 15 meter bereiken. De kleur van de naalden varieert van groen tot blauwgroen, afhankelijk van de groeiomstandigheden. Cryptomeria japonica 'Cristata' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft enigszins zure tot neutrale grond nodig. Het is een decoratieve boom die zowel in een solitaire positie als in groepen kan worden geplant in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Cryptomeria japonica 'Cristata' is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst extra te beschermen met bijvoorbeeld een dikke laag mulch. In de meeste delen van Nederland zal de plant goed overwinteren.

  Ja, Cryptomeria japonica 'Cristata' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig snoeien is wel belangrijk om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Voor deze plant is het aan te raden om minstens 4 meter ruimte te hebben, zodat de boom zich goed kan ontwikkelen. Zorg er ook voor dat er voldoende licht en lucht circulatie is rondom de plant. Plaats de plant niet te dicht bij andere bomen of struiken om concurrentie tegen te gaan.

  Tuinplanten zoals Cryptomeria japonica 'Cristata' groeien over het algemeen het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en de plant minder compact worden. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven voor een gezonde groei.

  De Cryptomeria japonica 'Cristata' heeft over het algemeen wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, Cryptomeria japonica 'Cristata' is een plant die vlinders en bijen kan aantrekken vanwege de bloemen en het stuifmeel dat ze produceren. Het is een mooie toevoeging aan de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Cryptomeria japonica 'Cristata' draagt bij aan de biodiversiteit door insecten aan te trekken met zijn nectar. De afgevallen naalden van de plant zorgen voor voedingsstoffen in de bodem, wat gunstig is voor verschillende micro-organismen. Ook biedt de plant beschutting aan vogels en kleine dieren.

  Cryptomeria japonica 'Cristata' bloeit in de maanden september en oktober. De bloei duurt meestal enkele weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. De plant kan echter ook groeien in de halfschaduw.

  Nee, de Cryptomeria japonica 'Cristata' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant en heeft geen eetbare delen. Het is belangrijk om geen delen van de plant te consumeren.

  Cryptomeria japonica 'Cristata' heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege de dichte naaldachtige bladeren. Het is echter geen plant die specifiek wordt gekweekt voor zijn geluidsdempende eigenschappen. Over het algemeen kan het wel enige geluidsdemping bieden in een tuinomgeving.

 • Cryptomeria japonica 'Cristata' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de vorm van de plant symmetrisch door te snoeien. Let op dat de plant niet te rigoureus gesnoeid wordt om gezonde groei te stimuleren.

  De Cryptomeria japonica 'Cristata' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen, maar ook om te voorkomen dat de wortels te nat worden.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van vochtige, goed doorlatende potgrond. Een mengsel van turf, compost en zand kan een goede keuze zijn. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant groeit voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

  De Cryptomeria japonica 'Cristata' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed gedraineerd is. Verder kan de plant ook groeien op verschillende soorten grond, zolang de bodemkwaliteit goed is.

  De Cryptomeria japonica 'Cristata' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. De grond dient goed doorlatend te zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal van pH. Deze tuinplant kan goed gedijen in zowel een beschutte als winderige omgeving.

  Om de winterhardheid te bevorderen kan de plant worden beschermd met een laag compost of mulch rond de basis. In strenge winters kan het nuttig zijn om de plant te beschermen met een doek of jute. Snoei in het voorjaar eventuele bevroren delen weg om de plant te helpen herstellen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in de lente. Voeg organische mest toe in het voorjaar voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij bemesting in het voorjaar met organische meststoffen. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal ontwikkeld voor bomen en heesters. Overbemesting kan leiden tot beschadiging van de wortelsysteem.

  Het gebruik van mulch kan gunstig zijn voor de groei en gezondheid van deze plantensoort. Mulch kan helpen om vocht vast te houden in de grond, onkruidgroei te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht.

  Cryptomeria japonica 'Cristata' houdt van een neutrale tot zure bodem met een pH tussen de 5.5 en 6.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid van de plant te waarborgen. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan helpen om de zuurgraad van de bodem op peil te houden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kun je regelmatig de bladeren controleren op tekenen van plagen zoals luizen, spint of rupsen. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven en zo minder vatbaar te zijn voor ongedierte.

 • Omschrijving

  Cryptomeria japonica 'Cristata' is een bijzondere conifeer met gekrulde naalden die een unieke en opvallende uitstraling geven aan de boom. Deze conifeer groeit langzaam en kan uiteindelijk een hoogte van 10 tot 15 meter bereiken. De kleur van de naalden varieert van groen tot blauwgroen, afhankelijk van de groeiomstandigheden. Cryptomeria japonica 'Cristata' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft enigszins zure tot neutrale grond nodig. Het is een decoratieve boom die zowel in een solitaire positie als in groepen kan worden geplant in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.