Cupressus sempervirens

Cupressus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cupressus sempervirens, ook wel Italiaanse cipres genoemd, is een groenblijvende conifeer met een slanke en elegante groeiwijze. De boom kan uitgroeien tot een hoogte van wel 20-25 meter en heeft een smalle kegelvormige kroon. De schors van de boom is grijsbruin van kleur en de bladeren zijn naaldachtig en donkergroen. De Cupressus sempervirens wordt vaak gebruikt als decoratieve boom in tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling. Deze soort staat bekend om zijn snelle groei en kan goed gedijen in warme en droge klimaten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege zijn mooie groene bladeren die zorgen voor kleur in de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Hierdoor kan hij goed overleven in ons klimaat. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Cupressus sempervirens is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om zijn vorm te behouden. Zorg voor een zonnige standplaats en goede afwatering voor optimaal groeien.

  "De plant heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen formaat, afhankelijk van de soort kan dit enkele meters of zelfs tientallen meters zijn. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten om competitie te voorkomen. Houd rekening met de juiste plantafstand bij het planten in de tuin."

  Nee, de Cupressus sempervirens groeit het beste in de volle zon. Het is een zonneaanbidder en zal niet goed gedijen in de schaduw. Zorg dus voor voldoende zonlicht om de plant gezond en sterk te houden.

  Cupressus sempervirens heeft gemiddeld één keer per week water nodig, met voldoende drainage om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Waterbehoefte kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en lichtomstandigheden.

  "Cupressus sempervirens" staat erom bekend vlinders en bijen aan te trekken met zijn bloemen. Deze plant is populair vanwege zijn aantrekkelijkheid voor bestuivende insecten, zoals vlinders en bijen. Het is dus zeker een goede keuze als je deze insecten in je tuin wilt lokken.

  Cupressus sempervirens biedt schaduw en beschutting voor verschillende diersoorten en insecten. De plant zorgt voor een diversiteit aan habitats en draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een gezonde en gevarieerde tuin.

  De Cupressus sempervirens bloeit in de maanden januari en februari. De bloei van deze plant duurt ongeveer 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door geluidsgolven te absorberen en te reflecteren. Het dichte gebladerte en de hoge dichtheid van de takken helpen om geluid te verminderen. Het kan daarom een positief effect hebben op de geluidsniveaus in uw tuin.

 • Om een gezonde groei te bevorderen, snoei de plant in de vroege lente of late herfst. Verwijder dode takken en knip eventuele verzwakte takken weg. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft door regelmatig te snoeien.

  De "Cupressus sempervirens" heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  De Cupressus sempervirens gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een lichtzure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar in verse potgrond.

  Cupressus sempervirens gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem voor een optimale groei.

  De plant staat graag op een zonnige standplaats. Het liefst in goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorstschade. Dit kan door de plant in te pakken met jute of vliesdoek. Ook is het raadzaam om de plant tijdig water te geven zodat deze goed gehydrateerd de winter in gaat.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om zijn vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef in droge periodes voldoende water. Bemest de plant jaarlijks in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Om de groei en gezondheid van deze plant te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof speciaal voor tuinplanten in het voorjaar en de zomer, volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Vermijd overbemesting, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Het is aan te raden om een mulch laag van organisch materiaal aan te brengen rondom de basis van deze plant. Dit helpt de bodem vochtig te houden en voedingsstoffen vast te houden. Mulch kan ook onkruidgroei onderdrukken en de wortelzone beschermen tegen extreme temperatuurschommelingen.

  De Cupressus sempervirens heeft liever een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is geschikt voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kan regelmatig snoeien en het verwijderen van aangetaste bladeren helpen om plagen te voorkomen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  De Cupressus sempervirens, ook wel Italiaanse cipres genoemd, is een groenblijvende conifeer met een slanke en elegante groeiwijze. De boom kan uitgroeien tot een hoogte van wel 20-25 meter en heeft een smalle kegelvormige kroon. De schors van de boom is grijsbruin van kleur en de bladeren zijn naaldachtig en donkergroen. De Cupressus sempervirens wordt vaak gebruikt als decoratieve boom in tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling. Deze soort staat bekend om zijn snelle groei en kan goed gedijen in warme en droge klimaten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.