Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ginkgo biloba is een boom die bekend staat om zijn waaiervormige bladeren en opvallende gele herfstkleuren. Het is een van de oudste boomsoorten ter wereld en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken. De boom produceert kleine ronde vruchten met eetbare zaden, maar de geur van de vruchten kan als onaangenaam worden ervaren. Ginkgo biloba wordt ook vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen van de bladeren. Het is een sterke en winterharde boom die goed gedijt in gematigde klimaten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Ginkgo biloba" verliest zijn bladeren in de herfst en is daardoor niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter kaal wordt. In de lente groeien er weer nieuwe groene bladeren aan de boom.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. De plant kan goed gedijen in ons Nederlandse klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig specifieke zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig dode takken te verwijderen en de grond goed vochtig te houden. Verder is de plant goed bestand tegen ziekten en plagen.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een grote boom. Zorg ervoor dat hij minstens 10 meter hoog en 8 meter breed kan worden. Plant de boom op een plek met voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.

  De Ginkgo biloba groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de groei echter langzamer verlopen en de plant minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant zoveel mogelijk in de zon te plaatsen.

  Ginkgo biloba heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te veel water te geven. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond opdroogt tussen de gietbeurten.

  Ja, Ginkgo biloba is vlinder- en bijenlokkend dankzij de kleine bloemen die het produceert. Deze bloemen trekken verschillende insecten aan, waaronder vlinders en bijen, die helpen bij de bestuiving van de plant. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, Ginkgo biloba draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van insecten voor bestuiving en het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren. Het zorgt voor een gevarieerde omgeving en helpt bij het behouden van een gezond ecosysteem.

  De Ginkgo biloba bloeit in april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ginkgo biloba kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel licht. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Let op dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de zaden van de plant zijn giftig voor de mens en kunnen ernstige vergiftiging veroorzaken bij consumptie. Het wordt ten zeerste afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is beter om deze plant te bewonderen om zijn schoonheid en niet als voedsel te gebruiken.

  Ja, Ginkgo biloba heeft de eigenschap geluid te dempen door middel van de bladeren. Het dichte bladerdak zorgt voor absorptie van geluidsgolven. Dit maakt de plant een goede keuze om geluidsoverlast in de tuin te verminderen.

 • Deze plant hoeft zelden gesnoeid te worden en kan zijn natuurlijke vorm behouden door regelmatig dood hout te verwijderen. Snoei indien nodig in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Het is belangrijk om te zorgen voor scherpe snoeischaar om schade aan de takken te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Water geven in de ochtend of avond is het meest effectief.

  Het liefst staat deze plant in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een mix van potgrond en zand.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een lichte, humusrijke bodem wordt aanbevolen voor optimale groei.

  De Ginkgo biloba gedijt het beste op een standplaats met veel zonlicht en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Deze tuinplant doet het goed in zowel stadstuinen als grote parken.

  Het is belangrijk om de plant tijdens de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld bladeren of stro rond de stam te leggen. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind. Tijdens strenge vorst kan het helpen om de plant in te pakken met een speciale winterbescherming.

  Ginkgo biloba heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Snoei alleen indien nodig om de vorm te behouden.

  Gebruik een organische meststof voor tuinplanten in het voorjaar en het najaar. Vermijd overbemesting, vooral met stikstof, om schade aan de plant te voorkomen. Houd de bodem goed vochtig na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te kunnen nemen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de wortelzone van deze plant aan te brengen. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt.

  De Ginkgo biloba geeft de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 5,0 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Een veelvoorkomend probleem bij deze plant zijn bladluizen, die kunnen worden bestreden met een milde zeepoplossing. Daarnaast kunnen spintmijten worden bestreden met roofmijt. Ook kan regelmatig snoeien helpen om schimmelziekten te voorkomen.

 • Omschrijving

  Ginkgo biloba is een boom die bekend staat om zijn waaiervormige bladeren en opvallende gele herfstkleuren. Het is een van de oudste boomsoorten ter wereld en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken. De boom produceert kleine ronde vruchten met eetbare zaden, maar de geur van de vruchten kan als onaangenaam worden ervaren. Ginkgo biloba wordt ook vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen van de bladeren. Het is een sterke en winterharde boom die goed gedijt in gematigde klimaten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.