Juniperus horizontalis

Juniperus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Juniperus horizontalis, ook wel bekend als kruipende jeneverbes, is een laagblijvende groenblijvende struik met een kruipende groeiwijze. De plant heeft schubvormige bladeren en produceert kleine kegelvormige bessen die in de herfst verkleuren naar een blauwzwarte tint. Juniperus horizontalis gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen en verdraagt droge en arme grondsoorten. De plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker vanwege zijn dichte en spreidende groeiwijze, waardoor hij geschikt is om de grond te bedekken en erosie te voorkomen. Juniperus horizontalis is een winterharde en onderhoudsvriendelijke plant die een decoratief element toevoegt aan tuinen, rotstuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Juniperus horizontalis is groenblijvend.

  Juniperus horizontalis is goed winterhard en kan temperaturen tot -20°C verdragen. Deze plant is zeer geschikt voor de Nederlandse tuin en kan ook goed tegen vorst.

  Juniperus horizontalis is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een robuuste en winterharde plant die goed gedijt in zonlicht en goed doorlatende grond. Snoeien is meestal niet nodig, tenzij je de vorm wilt behouden of de grootte wilt controleren.

  Juniperus horizontalis heeft minimaal 2 meter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te verspreiden. Het is een bodembedekkende plant die zich horizontaal verspreidt, dus zorg voor voldoende ruimte tussen planten om overbevolking te voorkomen. Het is belangrijk om de groeipotentie van deze plant te overwegen bij het planten in de tuin.

  Juniperus horizontalis groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de volle schaduw groeit de plant minder goed en kan de groei belemmerd worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Juniperus horizontalis hebben over het algemeen weinig water nodig. Het is voldoende om de plant eens per week water te geven, tenzij de grond al vochtig aanvoelt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te natte wortels krijgt.

  Juniperus horizontalis trekt geen vlinders en bijen aan. Het is een bladhoudende bodembedekker die voornamelijk wordt gebruikt voor zijn decoratieve waarde en niet voor zijn aantrekkingskracht voor bestuivers. Juniperus horizontalis is vooral populair vanwege zijn lage onderhoudsbehoeften en decoratieve eigenschappen in de tuin.

  Juniperus horizontalis is een goede plant voor biodiversiteit omdat het kleine dieren zoals vogels en insecten aantrekt. Het biedt beschutting en voedsel in de tuin en draagt zo bij aan een gezond ecosysteem. Juniperus horizontalis zorgt voor variatie en natuurlijke balans in de tuin.

  Juniperus horizontalis bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt enkele weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de Juniperus horizontalis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als bodembedekker in tuinen vanwege zijn decoratieve uitstraling en onderhoudsgemak. Het is belangrijk om geen planten te eten die niet specifiek als eetbaar worden aangeduid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Juniperus horizontalis heeft weinig snoei nodig, maar als de plant te groot wordt of lelijk groeit, kan deze in het voorjaar worden gesnoeid. Knip dode, beschadigde of ongewenste takken weg tot aan de hoofdtak. Gebruik altijd scherp gereedschap om schade te voorkomen.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels in een plas water staan om wortelrot te voorkomen.

  Potgrond voor tuinplanten is ideaal voor Juniperus horizontalis, deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende, zanderige bodems met een neutrale pH. Het is belangrijk dat de grond lichtvochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd zware, kleiachtige bodems.

  De Juniperus horizontalis gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze plant kan goed tegen droogte en is geschikt voor rotstuinen of als bodembedekker. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond niet te vochtig is.

  Het is belangrijk om de bodem rondom de plant te bedekken met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen koude temperaturen. Overweeg ook om de plant te omwikkelen met speciale beschermhoesjes tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge wintermaanden om uitdroging te voorkomen.

  Juniperus horizontalis heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De Juniperus horizontalis heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen in arme grond. Eenmaal per jaar bemesten met een langzaam werkende meststof in het voorjaar is voldoende om de plant gezond te houden. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en een minder compacte groeiwijze.

  Mulchen is gunstig voor deze bodembedekkende plant, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of houtsnippers als mulch rondom de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag ongeveer 5-7 centimeter dik is en deze niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht.

  De Juniperus horizontalis gedijt het beste in een neutrale tot zure bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te alkalisch is, omdat dit de groei en gezondheid van de plant kan belemmeren. Het regelmatig testen en aanpassen van de bodem pH kan helpen om de beste omstandigheden voor de plant te creëren.

  Voor ongediertebestrijding bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op aanwezigheid van schadelijke insecten. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden ingezet. Het is ook aan te raden om de planten te voorzien van voldoende ruimte en luchtcirculatie om zo ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Juniperus horizontalis, ook wel bekend als kruipende jeneverbes, is een laagblijvende groenblijvende struik met een kruipende groeiwijze. De plant heeft schubvormige bladeren en produceert kleine kegelvormige bessen die in de herfst verkleuren naar een blauwzwarte tint. Juniperus horizontalis gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen en verdraagt droge en arme grondsoorten. De plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker vanwege zijn dichte en spreidende groeiwijze, waardoor hij geschikt is om de grond te bedekken en erosie te voorkomen. Juniperus horizontalis is een winterharde en onderhoudsvriendelijke plant die een decoratief element toevoegt aan tuinen, rotstuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.