Juniperus horizontalis 'Douglasii'

Juniperus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Juniperus horizontalis 'Douglasii' is een kruipende jeneverbes met zilverblauwe naalden die in de winter een paarse tint krijgen. Deze plant groeit laag bij de grond en vormt een dichte mat van naalden. Hij heeft een langzame groei en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 30 centimeter bereiken. De 'Douglasii' is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. Deze jeneverbes is ideaal voor gebruik als bodembedekker, in rotstuinen of als accentplant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, 'Douglasii' is een groenblijvende plant. Dit betekent dat de plant zijn bladkleur behoudt gedurende het hele jaar. Dat maakt hem perfect voor het toevoegen van kleur aan je tuin, zelfs in de winter.

  De plant is in Nederland winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. Het is verstandig om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  Juniperus horizontalis 'Douglasii' is een makkelijke plant in onderhoud. Deze tuinplant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in de meeste tuinen. Regelmatig snoeien bevordert de groei en gezondheid van de plant.

  Juniperus horizontalis 'Douglasii' heeft de ruimte nodig om zich horizontaal uit te kunnen spreiden, het wordt aanbevolen om minstens 1 tot 1,5 meter ruimte te laten tussen andere planten of objecten. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt in zijn groei.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. De groei kan echter langzamer zijn in schaduwrijke omstandigheden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt voor een optimale groei.

  Deze plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge periodes. Het is voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door goed te laten opdrogen.

  Nee, Juniperus horizontalis 'Douglasii' is niet vlinder- en bijenlokkend. Deze plant trekt voornamelijk vogels aan vanwege de bessen die het produceert. Juniperus horizontalis 'Douglasii' staat vooral bekend om zijn bodembedekkende eigenschappen en winterhardheid.

  Juniperus horizontalis 'Douglasii' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten. De plant trekt vogels, insecten en kleine zoogdieren aan, waardoor de tuin een gevarieerde leefomgeving wordt. Dankzij de veelzijdigheid en de wintergroene eigenschappen van deze plant is het een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in de tuin.

  De Juniperus horizontalis 'Douglasii' bloeit niet en produceert geen bloemen. Het is een bodembedekkende plant met groenblijvende bladeren die het hele jaar door decoratief zijn. Het groeit het beste in de lente en zomermaanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige plekken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om de plant gezond te houden. Overmatige schaduw kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren.

  Nee, de Juniperus horizontalis 'Douglasii' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het consumeren van delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  De Juniperus horizontalis 'Douglasii' is een bodembedekkende plantaardige soort die niet bekend staat om zijn geluidsdempende eigenschappen. Tuinplanten in het algemeen hebben meestal geen specifieke geluidsdempende eigenschappen, hoewel ze wel kunnen helpen bij het verminderen van lawaai door bijvoorbeeld een natuurlijke barrière te vormen.

 • Juniperus horizontalis 'Douglasii' kan het beste gesnoeid worden in het vroege voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om de vorm van de plant te behouden. Vermijd echter te rigoureus snoeien, omdat dit de groei en vorm van de plant kan beïnvloeden.

  De Juniperus horizontalis 'Douglasii' dient regelmatig maar matig water te krijgen, vooral tijdens warme zomers. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want de plant houdt van goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant in de ochtend water te geven, zodat de wortels de tijd hebben om te drogen voordat de avond valt.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Voeg eventueel wat zand toe voor extra drainage.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en zanderige bodem. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het is een ideale plant voor rotstuinen of als bodembedekker.

  Deze tuinplant heeft over het algemeen geen extra winterbescherming nodig. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Eventueel kan een mulchlaag helpen bij bescherming tegen vorst.

  Deze tuinplant heeft weinig onderhoud nodig, maar kan af en toe worden gesnoeid om de vorm te behouden. Zorg voor voldoende water in droge periodes en vermijd dat de grond te nat wordt. Verwijder regelmatig onkruid en dode takken rondom de plant.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om jaarlijks in het voorjaar organische mest te geven. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezonde groei en bloei. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor coniferen.

  Voor deze tuinplant is mulch van boomschors of houtsnippers een goede optie. Dit helpt de grond vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Zorg er wel voor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Juniperus horizontalis 'Douglasii' gedijen het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te meten en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld meststoffen of zure meststoffen. Zuurdere grond bevordert een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Juniperus horizontalis 'Douglasii' kan regelmatig inspectie van de plant uitgevoerd worden om tekenen van plagen zoals spintmijten of bladluizen op te merken. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, kan ook worden overwogen om ongedierte effectief te bestrijden. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren en eventuele plagen snel aan te pakken om schade aan de plant te minimaliseren.

 • Omschrijving

  De Juniperus horizontalis 'Douglasii' is een kruipende jeneverbes met zilverblauwe naalden die in de winter een paarse tint krijgen. Deze plant groeit laag bij de grond en vormt een dichte mat van naalden. Hij heeft een langzame groei en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 30 centimeter bereiken. De 'Douglasii' is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. Deze jeneverbes is ideaal voor gebruik als bodembedekker, in rotstuinen of als accentplant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.